Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2015 - Anul XX, nr. 53 (5865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Avertisment poliţie

Mai bine de jumătate dintre şcolile din judeţ nu au pază proprie ori sisteme de supraveghere video

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe lângă faptul că aproximativ 60% dintre unităţile de învăţământ din judeţ sunt neavizate sanitar, cu bude în curtea şcolii şi fără apă potabilă, în statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava am găsit alte date alarmante.

Din cele 809 unităţi de învăţământ, doar 113 sunt asigurate cu pază proprie şi 284 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.

Imaginea şcolilor de la ţară e jalnică în multe localităţi, 150 de unităţi neavând nici măcar gard împrejmuitor.

Mai mult, deşi legislaţia interzice „comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice” în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, potrivit statisticilor poliţiei judeţene, în nu mai puţin de 199 de cazuri (100 de şcoli în mediu rural şi 99 în mediul urban), crâşmele sunt la un pas de şcoală. Sau chiar în aceeaşi clădire, aşa cum v-am prezentat în urmă cu câteva luni, în Monitorul de Suceava, când scriam despre situaţia unor preşcolari din satul Hreaţca, comuna Vultureşti, care aveau grădiniţa la etajul unui imobil care avea la parter un magazin mixt şi o crâşmă, iar toaleta de Evul Mediu din spatele clădirii era folosită atât de clienţii de la birt, cât şi de preşcolari.

Timp de peste două decenii, în acea clădire a fost şcoală în toată regula, acolo învăţând generaţii întregi de elevi.

 

Barurile, pline de elevi. Peste 120 de părinţi, amendaţi de poliţie

În cursul anului trecut, în zona şcolilor din judeţ, poliţiştii au identificat aproape 740 de minori fără supraveghere, peste 100 dintre ei fiind de la centre de plasament.

În urma acţiunilor de acest gen ale poliţiei au fost sancţionaţi 122 de părinţi pentru lipsa de supraveghere a copiilor.

Nu mai departe de acum o lună şi jumătate, la Rădăuţi, poliţiştii au verificat zece baruri din zona şcolilor din municipiu. Din 38 de persoane legitimate în crâşmele verificate, 23 erau elevi care absentau de la cursuri.

„Numai în perioada 19-30 ianuarie 2015 au fost executate 315 acţiuni şi controale, 14 în mediul urban şi 174 în mediul rural. Pe lângă poliţişti, la acţiuni au participat reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ şi ai altor instituţii. Au fost verificate 310 unităţi economice din proximitatea şcolilor, fiind aplicate 88 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.587 de lei, la Legea 61/1991 modificată şi HG 128/1994, precum şi la alte acte normative”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, precizând că se vor continua şi în acest an verificările la unităţile de alimentaţie publică din zona şcolilor, urmărindu-se respectarea legislaţiei privind interdicţia vânzării de alcool şi tutun către minori.

 

Elevii, infractori şi victime

Subcomisarul Ionuţ Epureanu a explicat pentru Monitorul că, în medie, aproximativ 180 de poliţişti acţionează zilnic pentru menţinerea climatului de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ din judeţ.

Cu toate astea, în cursul anului trecut au fost sesizate 39 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevi, din care 29 în mediul urban şi 10 în mediul rural.

Din total, 28 de fapte s-au comis în incinta şcolilor şi 11 în zona adiacentă acestora.

Dintre aceste infracţiuni, cele mai multe sunt bătăi ori furturi.

„33 de infracţiuni comise în mediul şcolar sunt cu autori cunoscuţi, fiind vorba de 32 de elevi autori de fapte penale, un cadru didactic şi patru persoane din alte categorii, iar dintre victime, 34 sunt din rândul elevilor, trei din rândul cadrelor didactice şi trei din categoria altor persoane”, a detaliat purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene.

În luna septembrie a anului trecut, un adolescent în vârstă de 16 ani,elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava cu un traumatism cranio-cerebral sever după ce a fost implicat într-o bătaie, în curtea unităţii de învăţământ, cu alţi trei elevi.

S-a întâmplat la acelaşi liceu, unde, în urmă cu doi ani, un alt elev a fost înjunghiat de un coleg, pe trotuarul din faţa unităţii de învăţământ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai bine de jumătate dintre şcolile din judeţ nu au pază proprie ori sisteme de supraveghere video.
 Vizualizări articol: 2593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mai bine de jumătate dintre şcolile din judeţ nu au pază proprie ori sisteme de supraveghere video0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei