Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2015 - Anul XX, nr. 53 (5865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Educaţie

Amendamentul senatorului Ovidiu Donţu cu privire la finanţarea de la stat a învăţământului preuniversitar privat a fost adoptat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatul României a adoptat amendamentul depus de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu cu privire la finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar privat începând cu anul şcolar 2015 – 2016. Acest lucru este posibil după ce în cursul zilei de miercuri, senatorii au adoptat OUG nr. 83/2914 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, care prevede, printre altele, şi modificări la Legea educaţiei naţionale. „Începând cu anul şcolar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învăţământului de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învăţământului preuniversitar, finanţarea de bază reglementată de art. 9, alin.2 şi art. 101, alin.2 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011”, se precizează în amendamentul senatorului PSD de Suceava Ovidiu Donţu.

Acesta a declarat că amendamentul respectiv a fost asumat de Comisia pentru muncă. Donţu a explicat că această comisie a motivat amendamentul prin faptul că învăţământul obligatoriu în România este, în urma introducerii clasei pregătitoare, de 11 ani, astfel că „este normal ca şi pentru elevii care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ prin frecventarea cursurilor la şcoli sau licee particulare acreditate statul să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceştia ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ de stat”.
„Adoptarea acestui amendament reprezintă o mare victorie, pentru că în acest fel a fost eliminată discriminarea dintre învăţământul preuniversitar de stat şi cel particular”, a subliniat Ovidiu Donţu.

Donţu a adăugat că, potrivit Comisiei, obligaţia de şcolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de şcoală aparţine statului, iar opţiunea acestora pentru un sistem privat de învăţământ nu este suficientă pentru a decade din calitatea de titulari ai dreptului la învăţătură, stipulat de art. 32 din Constituţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amendamentul senatorului Ovidiu Donţu cu privire la finanţarea de la stat a învăţământului preuniversitar privat a fost adoptat.
 Vizualizări articol: 1965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Amendamentul senatorului Ovidiu Donţu cu privire la finanţarea de la stat a învăţământului preuniversitar privat a fost adoptat1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Victoria bogatilor, infrangerea contribuabililor! trimis de
( 6 mar 2015, 13:10:26
Orice finantare/cofinantare dinspre stat catre mediul privat, adica a noastra, a contribuabililor, nu reprezinta nicio victorie, ci o infrangere! Scolile private percep taxe elevilor, de exemplu la Liceul Avenor College din Capitala, taxa e intre 8000-10.000 Euro/an. Daca statul co-finanteaza aceste licee, taxele vor scadea ? Si de pe alta parte, eu cetateanul X de ce sa cofinantez scolarizarea fiului bogatasului Y ?
2.   Am zis la lume sa te aleaga ca e mai mica paguba. trimis de
( 6 mar 2015, 14:49:06
Pacat ca ai ajuns acolo, tot ca noaptea ai ramas. Unde scrie in lege, explicit, ca invatamantul gratuit e de 11 ani? Ei vor, adica tu, clasa zero, clasa a 9-a intra la gimnaziu, se fac zece clase, si gata. Daca mai vii prin Suceava, porneste alarma ca sa stie lumea de ce tembe sa se fereasca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei