Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2015 - Anul XX, nr. 53 (5865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Refugiu

Copiii nevoiaşi din Vicovu de Sus îi scriu săptămânal lui Dumnezeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărăcia, excluderea socială, discriminarea pot marca pe viaţă sufletul unui copil, mai ales când aproape toţi cei din jur îi arată de timpuriu că el este altfel. Un profesor de la o şcoală în care aproximativ 60 la sută dintre elevi aparţin comunităţii rome a găsit o cale pentru a le da speranţă şi unor astfel de copii. Este vorba despre Iulian Schipor, profesor de religie la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Plai, din Vicovu de Sus. Chiar dacă nu este preot, un masterat în teologie îi dă dreptul să predea religia elevilor şi face acest lucru cu mult devotament şi dragoste faţă de copii.

Orele lui nu se fac după manual, dar le vorbeşte elevilor săi despre credinţă, despre principiile creştine şi Biserica Ortodoxă, despre Dumnezeu şi de nevoia de Dumnezeu în viaţa fiecăruia. Săptămânal, Iulian Schipor îi invită pe copii să-i şi scrie lui Dumnezeu. Scrisori anonime, în care ei Îi spun ce-i doare, ce-i frământă, ce visuri şi speranţe au. ”Sunt mii de astfel de pagini, cu întrebări, nemulţumiri, dezamăgiri sau bucurii. După ce îmi dau scrisorile, discutăm cele mai importante idei, ca şi cum aş fi de vârsta lor. Intru în lumea lor pentru că numai în felul acesta mă pot apropia de ei şi pot, cu ajutorul lui Dumnezeu, să intervin acolo unde sunt probleme grave. Şi sunt. Pentru că aceşti copii, care fără voia lor s-au născut săraci şi sunt priviţi cu atâtea prejudecăţi de ceilalţi, suferă extrem de mult!”, ne-a spus profesorul Schipor.

Una dintre scrisorile care l-au marcat pe profesor a venit din partea unei fetiţe care a scris că este convinsă că Dumnezeu o va pedepsi pentru că s-a gândit de multe ori să se arunce în faţa unei maşini şi să încheie socotelile cu viaţa. A întrebat-o ulterior de ce ar vrea să moară, iar fetiţa i-a spus profesorului că ea nu vrea să fie ţigancă şi l-a întrebat de ce ea s-a născut în comunitatea de romi. ”Când îţi spune un copil că vrea să se sinucidă, rămâi fără cuvinte. Şi când îţi mai spune că vrea să se sinucidă pentru că s-a născut ţigan înseamnă că noi, ceilalţi, avem o problemă deoarece prin atitudinea noastră l-am făcut să aibă asemenea gânduri”, crede profesorul de religie.

 

”Îţi mulţumesc pentru mâncare şi te rog să mă ajuţi să învăţ bine la şcoală”

Din scrisorile adunate de Iulian Schipor reiese că cei mai mulţi dintre copii înţeleg că şcoala, educaţia sunt prima şansă pe care o au pentru a scăpa de viaţa de ghetou şi toţi Îl roagă pe Dumnezeu să-i ajute să înveţe cât mai bine. ”Dumnezeu, te iubesc din toată inima mea şi îmi doresc să învăţ carte. Îţi mulţumesc pentru toate ce mi-ai dat. Te iubesc din tot sufletul”, ”Dacă ar veni Dumnezeu pe pământ mi-ar spune să mă cuminţesc şi să învăţ ca să ajung ceva în viaţă. Dumnezeu vrea de la mine să fiu mai bun”, ”Te rog să mă ajuţi la şcoală şi acasă să fie bine. Te rog să mă ajuţi să învăţ. Anul ăsta am examen şi vreau să mă ajuţi să iau o notă mare”, ”Te rog să-i ajuţi şi pe cei săraci, să aibă ce îşi doresc şi să le dai părinţilor mei sănătate şi fericire. Te rog să mă ajuţi să învăţ bine”, ”Vreau ca fiecare om sărac să aibă un adăpost, să aibă ce mânca şi să aibă căldură. Vreau să iau note mari şi premii”, ”Te rog să mă ajuţi la şcoală şi să-mi dai minte mie şi fratelui meu şi să ai grijă de bunicul pentru că este bolnav”, ”Îţi mulţumesc pentru mâncare şi te rog să mă ajuţi să învăţ bine la şcoală” – sunt câteva fragmente din scrisorile pe care le-au scris copiii de la Şcoala Plai către Dumnezeu.

”Vreau să-i fac să vadă partea frumoasa a vieţii. Cred că de asta Dumnezeu m-a ales să le vorbesc lor: pentru că îi înţeleg şi îi iubesc. Sper şi mă rog ca Dumnezeu să ne ajute în continuare”, îşi doreşte şi profesorul Iulian Schipor. Prin multitudinea de activităţi în care îi antrenează pe elevii săi reuşeşte să-i convingă nu doar pe elevi, ci şi pe părinţi, că şcoala poate fi un loc plăcut şi, mai ales, util pentru viitorul lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii nevoiaşi din Vicovu de Sus îi scriu săptămânal lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 3915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Copiii nevoiaşi din Vicovu de Sus îi scriu săptămânal lui Dumnezeu4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ora de religie in scoli trimis de
( 6 mar 2015, 11:13:39
Acum cand multi isi pierd catedra incepe intratul la sentimente..
Sa.i scrii lui Dumnezeu e ca si cum ai scriu lui mos craciun. Aceste profesor vinde iluzii copiilor ( un del de inselatorie, minciuna) daca ar avea seminarul teologic cum sustine ar trebui sa stie ca lui Dumnezeu ii spui ce vrei prin rugaciune si nu prin scrisori.
1.1  RE: Ora de religie in scoli trimis de
( 6 mar 2015, 11:14:58
asta e la fel cu spovedania..
ia zi si cum ai facut ..si o avea mare? te.ai simtit bine?
1.2  RE: Ora de religie in scoli trimis de
( 6 mar 2015, 15:14:32
Lucanus, ejti nenaipomenit bey prostalaule. Fara constatarea ta nu ne-am fi dat seama atat de bine si repede cat de boschetar esti in simtiri si ganduri si cuvinte si fapte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei