Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2015 - Anul XX, nr. 53 (5865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Criză

Crescători de vaci, disperaţi că de la 1 aprilie nu le va mai fi colectat laptele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de vaci din aproape tot judeţul Suceava se află de câteva luni de zile într-o situaţie limită din cauză că marii procesatori au redus preţul oferit pe litrul de lapte, care oricum era foarte mic, iar plăţile se fac cu întârziere. Din păcate, pentru unii dintre ei situaţia tinde a deveni disperată, similară cu falimentul. Mai mulţi crescători mari de bovine din localităţi aflate în zona municipiului Suceava au fost anunţaţi de procesatorul cu care aveau contract că începând cu data de 1 aprilie nu li se va mai prelua laptele.

Este vorba de proprietari de bovine din Salcea, Dumbrăveni, Liteni şi nu numai.  

„Mai întâi a scăzut preţul laptelui, de la 1,5 lei per litru, pentru livrarea a peste 500 de litri pe zi, în octombrie 2014, la 1,2 lei per litru în luna martie 2015. Acum cei de la <Rarăul> ne-au anunţat că nu ne vor mai colecta deloc laptele de la 1 aprilie. Situaţia este disperată, sunt oameni care au investit sume mari în ferme, au făcut credite şi ar putea fi băgaţi în faliment”, a declarat unul dintre fermieri. Pentru că au de primit bani de la furnizor, pentru cantităţi de lapte deja livrate, crescătorii au insistat să le fie păstrat anonimatul.

Dacă nu vor mai avea cui vinde laptele fermierii se vor vedea nevoiţi să îl arunce, cum s-a mai întâmplat în alte localităţi din ţară.

Mai mulţi crescători de bovine au participat, ieri, la întâlnirea organizată la Vatra Dornei cu ministrul Agriculturii, Dan Constantin. Crescătorii de bovine i-au expus ministrului problema şi au cerut o interveţie pentru limitarea exportului şi axarea pe produsul autohton. Una din variantele vehiculate ar fi ca crescătorii de bovine să primească o subvenţie la litrul de lapte, în perioadele de criză, ca cea de acum.

De altfel, situaţia nu este roz nici pentru crescătorii de bovine din zona de munte a judeţului, care sunt cei mai numeroşi. 

Ameninţaţi mai mult sau mai puţin voalat că într-o zi s-ar putea ca nimeni să nu le mai cumpere laptele, fermierii au ajuns să se mulţumească şi cu banii puţini şi pe care îi primesc cu întârziere. Mai mult, oamenilor le este frică să îşi mai expună public nemulţumirea, pentru a nu fi tăiaţi de pe listă la colectare.

Reporterii Monitorului de Suceava au solicitat, ieri, un punct de vedere referitor la ce va urma după data de 1 aprilie de la reprezentanţii SC Rarăul SA. Ni s-a solicitat o cerere scrisă în acest sens, la care nu s-a primit un răspuns până la închiderea ediţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescători de vaci, disperaţi că de la 1 aprilie nu le va mai fi colectat laptele.
 Vizualizări articol: 4586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 4 voturi
Crescători de vaci, disperaţi că de la 1 aprilie nu le va mai fi colectat laptele2.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei