Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2015 - Anul XX, nr. 50 (5862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De ziua mamei

În perioada 3-7 martie, Monitorul de Suceava găzduieşte o serie de creaţii

aparţinând elevilor din şcolile şi centrele de plasament din judeţ.

În primele zile de primăvară, aceştia au dorit să transmită câteva gânduri sincere, sub forma unor poezii, eseuri sau desene, pentru mamele şi femeile de pretutindeni.

 

Draga mea mamă,

Eu te iubesc pentru căldura ce mi-o oferi, pentru grija ce mi-o porți.

Te iubesc pentru că atunci când trec prin momente mai grele tu mă ajuți.

Îți mulțumesc că m-ai născut!

Îți mulțumesc pentru că m-ai dus la biserică și m-ai ajutat să am credință.

Te iubesc din toată inima!

Cu dragoste, Andrei Nuţu, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava

 

Gânduri pentru mama

Mama, tu ești singura în care pot să am cea mai mare încredere și atunci când sunt rănită sau jignită tu îmi iei durerea.

Eu aș vrea să nu mai plângi la momente frumoase. Pe tine te iubesc cel mai mult din lume.

Când tu ești supărată, încerc să-ți alin durerea și să te fac să te simți mai bine.

Când sunt speriată, tu vii și parcă îmi iei spaima. Nu pot trăi fără tine!

Mama, te iubesc!

 

Cu drag, Crina Raţă, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava

 

Pentru mama

de Daniel Dumitrescu

Cu greu găseşti în lumea asta

Ca mama fiinţă-aşa dragă

Ce-şi creşte cu iubire-odrasla

Şi pentru ea mereu aleargă.

 

În multe ţări şi locuri multe

Cuvântul „mama” se rosteşte

Şi peste tot acelaşi dor,

Acelaşi farmec îmi stârneşte.

 

De-aş încerca eu jertfa mamei

De-o viaţă-ntreagă-a măsura

Mi-ar trebui sute de pagini

Şi n-oi putea tot înşira.

 

Exemplul mamei, ca şi-al tatei,

Adesea-i dat de Dumnezeu

Ca să ne-arate a Sa Iubire

Ce-o are pentru noi mereu.

 

Iar astăzi eu spre-a mea măicuţă

Mă-ntorc din nou cu pas grăbit

Să-i spun „Mulţi ani cu sănătate!”

Căci pentru min' s-a ostenit.

 

Spre un alt orizont

Chiar dacă e frig, primăvara se apropie cu pași repezi de noi. Încă din cele mai vechi timpuri, primăvara a fost plină de tradiții și obiceiuri cu un evident caracter de celebrare a reînvierii naturii, atunci când vegetația renaște, când totul e verde… reîncepe o viață nouă… copacii înmuguresc… totul e viu. La începutul fiecărei primăveri, văd mereu zâmbete pe chipurile oamenilor. Oare cine face posibil acest lucru? Poate soarele care apare somnoros de după nori… sau păsărelele care încep să cânte prin copacii înmuguriți… sau sărbătorile care se celebrează în luna martie. Probabil toți cred că de 1 martie dăruim mărțișoare sau primim alte simboluri ale primăverii și atât. Dar ce ar fi să pășim puțin în vremurile de demult și să aflăm cu adevărat ce valoare avea prima zi din luna martie?

Cu 200 de ani în urmă, sărbătorile de primăvară erau puțin altfel decât acum. Doamna Maria, vecina bunicii mele, o știe cel mai bine. Își amintește cu drag de bunicul ei care îi povestea cum era „ pe vremea lui ”, mai frumos decât acum, așa cum spunea el.

 „Pe vremea bunicului meu un mărțișor era un bănuț de aur. Acesta era legat cu un fir împletit din mătase de culoare albă și roșie”, spunea el. Dar oare care era semnificația acestora? Bănuțul însemna belșugul, albul, culoarea feței, iar roșul semnifica roza cea rumenă.

Când se punea acest mărțișor?

„Se punea tot la 1 martie, dar dis-de-dimineață, până nu răsărea soarele. Se punea acest mărțișor ca să fii sănătos, să ai noroc și să fii curat ca argintul. Bunicul și verișorii săi țineau mărțișorul 12 zile și apoi îl legau de un pom. Erau foarte atenți la acel pom ca să vadă dacă îi merge bine, că astfel însemna că și lor le va merge la fel de bine”, povestea el.

Astfel, mărțișorul era pus de părinți fiilor lor, dar mărțișorul era un dar care se dăruia și între oamenii obișnuiți. Care era scopul punerii mărțișorului? Am aflat că acesta se punea pentru a alunga toate spiritele rele și pentru a împiedica orice pericol care se putea abate asupra florilor copacilor.

Tot vecina bunicii mele ne-a spus și o legendă a mărțișorului:

„Într-o zi, baba Dochia, umblând cu oile pe munți, a găsit o para pe care a legat-o cu un fir de ață. Această întâmplare a avut loc în ziua de 1 martie și de aici provine acest obicei.”

Apoi am fost curioși să află ce se întâmpla cu moneda de argint.

„Moneda o dădeau pe vin și pe caș, deoarece credeau că chipul le va deveni alb precum cașul și roșu ca vinul”.

Tradițiile sunt o poartă spre trecut și e păcat că multe dintre ele s-au pierdut, pentru că ne definesc ca popor. Însă cu venirea primăverii, este important să oferim un mărțișor din suflet măcar persoanei dragi. Și nu doar pentru că este un simbol al venirii primăverii, ci și pentru a-i îndemna la reîmprospătarea sufletească odată cu cea a naturii.

Atudorei Olivia, clasa a X-a, Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava          

 

Primăvara, prietena noastră?

Primăvara, un anotimp iubit şi aşteptat de toţi, un anotimp care se face remarcat prin starea de beatitudine pe care o transmite, prin puritate şi renaştere…

Odată cu primele legume şi cu prima salată primăvăratică, apare şi aşa-zisa astenie de primăvară. Explozia de lumină, culori şi miresme corespunde uneori unor stări contrare: prospeţime, exuberanţă, dar şi tristeţe, încordare, irascibilitate şi chiar oboseală.

Unii oameni întâmpină cu plăcere venirea primăverii, în timp ce pentru alţii, aceasta este un calvar. În funcţie de vulnerabilitatea fiecăruia, primăvara poate reprezenta sau nu o ameninţare, o acumulare de stimuli ce invadează simţurile şi pot genera tensiune afectivă şi chiar, de ce nu, apariţia sau recidivarea unor tulburări psihice.  

Astenia de primăvară nu îngrijorează pe nimeni cu adevărat, datorită presupunerii că nu noi am fi trişti, obosiţi, anxioşi, irascibili, ci corpul ori creierul nostru. Şi totuşi, dacă aceste stări apar, ar trebui tratate cumva.

Manifestările precum oboseala, insomnia, fluctuaţiile atenţiei, irascibilitatea, însoţite de lipsa de motivaţie şi de sentimentul de uşoară inadecvare cu exteriorul, ei bine, sunt specifice acestui anotimp. Activităţile plăcute, liniştitoare de petrecere a timpului, fie cu prietenii, fie o scurtă plimbare de unul singur, ar putea fi remediul perfect al stărilor de primăvară. Nu trebuie să uităm că există o condiţie, aceea de a echilibra interacţiunile cu ceilalţi şi solitudinea în raport cu preferinţele personale.

Sănătatea noastră poate fi întreţinută de primăvară, mai exact de legumele acestui anotimp. Medicii ne vorbesc despre necesitatea de a consuma astfel de alimente acum, după o iarnă destul de rece, timp în care organismul nostru a pierdut unele din vitaminele şi mineralele de care are nevoie. Dacă doriţi să mâncaţi o salată plină de sănătate, nu trebuie să omiteţi castraveţii, ceapa şi salata verde şi, bineînţeles, ridichile roşii.

Conform medicilor chinezi, castravetele are mireasma dulce, energia răcoroasă şi capacitatea de a dezintoxica organismul prin efectul său diuretic intens, stimulând buna funcţionare a splinei, a stomacului şi a intestinului gros. Ceapa verde poate îmbunătăţii starea plămânilor şi a stomacului şi, conform medicilor chinezi, are o energie caldă. Salata verde stimulează diureza, precum şi buna funcţionare a stomacului.

Un amestec în părţi egale de suc de ridichi şi suc de ghimbir poate trata laringita acută. Consumând ridichi putem trata balonările abdominale şi durerile de cap.

Primăvară fără spanac nu se poate. Spanacul este o bună sursă de fier, mai ales pentru vegetarieni şi mai ales dacă îl consumi crud în salate. Spanacul are capacitatea de a creşte metabolismul mitocondriilor, adică motoarele din fiecare celulă. Anghinarea este o legumă pe care noi nu prea o consumăm şi asta deşi este ieftină şi foarte sănătoasă. Anghinarea este ideală pentru a combate astenia de primăvară, fiind plină de magneziu.

Dacă doriţi totuşi să consumaţi şi puţină carne, aţi putea alege peştele, mai exact peştele cu carne grasă, care conţine un acid cu o denumire ciudată, un tip de omega 3 care blochează eliberarea de enzime ce distrug stratul de colagen de sub piele.  

Primăvara este un anotimp frumos şi merită să te bucuri de el făcând lucruri distractive şi în acelaşi timp benefice organismului tău. O plimbare cu bicicleta nu face rău nimănui, de asta în unele oraşe se organizează anual maratonul Primăvara pe două roţi, o plimbare ceva mai lungă, dar sănătoasă, care poate fi un mod plăcut de a-ţi petrece timpul liber. Dacă totuşi nu ştiţi ce să faceţi şi aveţi mult timp liber, medicii vă recomandă pentru acest anotimp să faceţi cât mai multe drumeţii, să vizitaţi locuri noi, să lăsaţi maşinile în garaj şi să porniţi la pas prin toată ţara, până la urmă nimic nu e mai plăcut decât o drumeţie alături de prieteni.

Aşadar, primăvara ne oferă de toate, noi trebuie doar să alegem ceea ce avem nevoie şi să trăim sănătos iubind primăvara şi, de ce nu, gustând din ea.

Georgiana Moldovan

Clasa a X-a C, Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ziua mamei.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
De ziua mamei4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei