Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2015 - Anul XX, nr. 50 (5862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Daune morale

200.000 de euro, ceruţi de una dintre victime în dosarul cerşetoarelor bătute şi maltratate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În dosarul cerşetoarelor bătute şi terorizate pentru a sta cu mâna întinsă şi a aduna cât mai mulţi bani pentru traficanţi, una dintre victime cere daune morale de nu mai puţin de 200.000 de euro, „pentru traumele fizice şi psihice suferite, care au constat în bătăi, ameninţări, jigniri, supunere la umilinţă, presiuni psihice, înfometare, tratamente crude, inumane, degradante, lezându-i în mod grav conştiinţa, demnitatea şi dezvoltarea sa psihică”.

 

Răpită din faţa unui magazin

Victima, Alina (nume fictiv), le-a povestit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (Suceava) că a stat o perioadă în Centrul de primire în regim de urgenţă a minorului Suceava, după ce părinţii ei au abandonat-o.

În vara anului 2013, pe când avea 16 ani şi jumătate, părinţii Alinei au luat-o înapoi „acasă”, undeva în judeţul Satu Mare. La o lună şi jumătate, însă, viaţa - şi aşa chinuită - a minorei avea să ia o întorsătură dramatică, după ce, povesteşte ea, a fost răpită din faţa unui magazin, de mai mulţi romi. Au urcat-o în maşina lor şi i-au spus iniţial că o duc acasă, să o ceară de nevastă de la părinţii ei, pentru un fiu de-al ţiganilor, însă nu au mai oprit până la Câmpulung Moldovenesc.

În acea maşină, povestea tânăra, se afla Gheorghe Lazăr (76 de ani), dar şi un fiul de-al acestuia, Florea Lazăr, cel promis de soţ minorei răpite.

Chiar în ziua în care a ajuns la Câmpulung Moldovenesc, a fost trimisă la cerşit, alături de alţi ţigani din clanul Lazăr, banii fiind luaţi de Gheorghe Lazăr, care îi supraveghea din apropiere.

 

Legată la ochi şi la mâini şi bătută cu un par

A doua zi, când au trimis-o din nou la cerşit, s-a împotrivit, spunând că mai bine merge şi munceşte, aşa cum era obişnuită, decât să cerşească mila la colţ de stradă.

„Lazăr Gheorghe i-a spus că la el în familie nu se munceşte şi trebuie să cerşească pentru a putea trăi. Nu a fost de acord cu acest lucru, fapt pentru care acesta a prins-o, a legat-o la ochi cu un batic de culoare roşie, iar mâinile i le-a legat cu o sfoară la spate, spunându-i fiului său, Florea, să aducă bota cu care fac ei pâine”, povestesc anchetatorii, arătând în continuare cum Gheorghe Lazăr o lovea cu acel lemn pe spate şi la picioare. Când fiul acestuia a sărit să o scoată pe minoră din mâinile tatălui său, Gheorghe Lazăr, mai arată anchetatorii, a încercat să îl lovească şi pe acesta cu un scaun în cap.

 

Câştiga între 70 şi 100 de lei pe zi

După acel episod violent, bătrânul Lazăr i-a spus Alinei că trebuie să iasă în continuare la cerşit şi să strângă cel puţin 50 de lei pe zi, în caz contrar urmând să aibă parte de acelaşi tratament.

Alina a acceptat, descriu anchetatorii în documentele înaintate instanţei de judecată prin care, săptămâna trecută, au cerut arestarea lui Gheorghe Lazăr şi a celorlalţi patru inculpaţi: „În timpul care a urmat, respectiv cam două luni de zile, de frica agresiunilor lui Lazăr Gheorghe, a acceptat să cerşească pe stradă, în apropierea magazinelor, la biserici sau alte locuri publice, până în luna octombrie 2013, iar zilnic strângea din cerşit sume cuprinse între 70 şi 100 lei, bani care îi erau luaţi în întregime de Lazăr Gheorghe, din care acesta cumpăra mâncare, pe care o consumau în locuinţa lui”.

Era obligată să cerşească de dimineaţa până seara. Nu conta dacă afară ploua sau ningea. Se putea odihni doar o oră, când mânca la amiază.

 

Salvată de poliţiştii care au prins-o la cerşit

În declaraţia dată la DIICOT Suceava, şi-a amintit că bătrânul Lazăr şi-a cumpărat o maşină cu banii câştigaţi de ea şi de celelalte victime pe care le punea să cerşească. Alina mărturisea că a fost dusă să cerşească în diferite localităţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Bistriţa-Năsăud.

Prin octombrie 2013, a reuşit să scape din tot acel coşmar după ce a fost prinsă de poliţişti la cerşit şi le-a mărturisit tot calvarul prin care a trecut. A fost predată Centrului de primire în regim de urgenţă a copilului Suceava, iar ulterior s-a întors în centrul de plasament din judeţul ei natal.

În perioada cât a cerşit pentru Gheorghe Lazăr, Alina a estimat că a făcut în medie câte 2.500-3.000 de lei pe lună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 200.000 de euro, ceruţi de una dintre victime în dosarul cerşetoarelor bătute şi maltratate.
 Vizualizări articol: 2708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
200.000 de euro, ceruţi de una dintre victime în dosarul cerşetoarelor bătute şi maltratate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei