Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mar 2015 - Anul XX, nr. 50 (5862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Acţiune extremă

Minerii de la Crucea s-au blocat ieri în subteran

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 300 de ortaci de la Mina de Uraniu de la Crucea s-au blocat ieri în subteran, nemulţumiţi că protocolul încheiat în luna ianuarie cu conducerea companiei şi cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, nu a fost respectat.

Minerilor de la schimbul I li s-au adăugat şi cei de la schimbul II, iar principalele două solicitări ar fi cele de ordin financiar, dar şi demiterea directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru.

De altfel, la discuţiile cu minerii de ieri, Ioan Moraru le-a transmis că nu-şi dă demisia când doresc aceştia, dar se pare că plecarea sa din funcţia de director general al CNU este iminentă, pentru înlocuirea sa fiind vehiculat deja şi un nume: Constantin Harasim, fost subprefect de Suceava.

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Ioan Moraru a explicat că şansele pentru respectarea protocolului din ianuarie sunt minime.

„Bugetul CNU pentru anul în curs nu a fost aprobat încă şi din acest motiv nu se pot da bani în plus. Şansele ca protocolul să fie respectat sunt mici, şi asta pentru că nu există resurse bugetare prevăzute în această direcţie prin proiectul de buget pe 2015 aprobat de Parlament. Eu le-am propus să primească în plus o clasă de salarizare, adică o majorare salarială de 5,2%, dar ei doresc de patru ori mai mult, spre 25%. Acum aştept să văd ce decizie vor lua”, a declarat Ioan Moraru.

După greva spontană de cinci zile din ianuarie, soldată cu un armistiţiu pe termen scurt, minerii au obţinut respectarea Contractului Colectiv de Muncă, în sensul că nivelul de salarizare urma să plece de la salariul minim pe economie, urmând a fi înmulţit cu 1,5 şi mai apoi cu 1,4, adică un spor de 40% pentru muncă în condiţii grele în subteran.

Şi cel de-al doilea punct care se referea la veniturile minerilor a fost acceptat, astfel încât acestora urmau să le fie respectate grila de salarizare şi grupa de muncă în subteran.

În final, se pare că a fost doar o stratagemă menită să adoarmă vigilenţa ortacilor, care s-au văzut cu aceleaşi salarii, în condiţiile în care li s-a promis marea cu sarea.

Minerii de la Crucea sunt blocaţi acum în zona Botuşanu şi au precizat că iau în considerare inclusiv prezenţa premierului Victor Ponta pentru a se aşeza din nou la negocieri. Oamenii spun că din clipa în care s-au blocat în subteran nu au mai fost băgaţi în seamă de nimeni, şi nu au primit apă sau hrană, însă acest lucru nu-i va împiedica să-şi continue protestul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minerii de la Crucea s-au blocat ieri în subteran.
 Vizualizări articol: 1810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minerii de la Crucea s-au blocat ieri în subteran0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei