Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2015 - Anul XX, nr. 29 (5841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză imobiliară

Preţul apartamentelor din Suceava a scăzut cu peste 30% în ultimii şase ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care vor să cumpere o locuinţă plătesc acum cel mai mic preţ din ultimii şase ani, cu 31% sau 32% mai mic, în funcţie de vechimea apartamentului.

De cealaltă parte, cei care le scot acum la vânzare obţin mult mai puţin decât ar fi primit în urmă cu şase ani, dar, spre consolarea lor, apartamentele din Suceava şi Buzău au cel mai mare preţ din ţară, în cazul oraşelor sub 125.000 de locuitori.

Cel mai mic preţ din ţară în cazul oraşelor de această mărime este în Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează la 449 de euro/mp.

În cazul apartamentelor vechi, preţul mediu de vânzare a scăzut de la 1.026 de euro/mp, cât era în 2008, la doar 703 euro/mp, la finele anului trecut. Practic, preţurile au scăzut cu 31% în doar şase ani de zile, dar nu atât de tare precum în alte oraşe mari din Moldova: Galaţi - 40%, Bacău – 41%, Iaşi – 43%.

Pentru apartamentele noi, al căror preţ mediu de vânzare era de 1.054 de euro/mp în 2008, acum preţul pieţei a ajuns la 720 de euro/mp. Comparativ, în Iaşi, preţul mediu al unui apartament nou este de 963 de euro/mp.

 

Stagnarea preţurilor de pe piaţa imobiliară, în 2014

Conform evoluţiei indicelui calculat de compania de evaluare Darian, preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi în cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ din România a scăzut cu doar 0,3% în ultimul semestru al anului trecut, până la nivelul de 678 de euro/mp.

Cel mai scump oraş din ţară rămâne Bucureştiul, cu un preţ mediu de 965 de euro/mp, urmat îndeaproape de Cluj-Napoca, cu 932 de euro/mp, şi Timişoara, cu 860 de euro/mp. Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut la nivel naţional cu circa 40%.

În ceea ce privește apartamentele nou construite, media la nivel național pentru ultimele şase luni din 2014 a fost de 776 de euro/mp. Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, de aproximativ 1.137 de euro/mp - singurul oraș din România cu prețuri de peste 1.000 de euro/mp, dar în scădere cu aproximativ 32% față de perioada de început a crizei. Pe locul doi se află Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de 982 de euro/mp, şi pe locul al treilea regăsim municipiul Iaşi, cu 963 de euro/mp.

Prețurile medii de tranzacționare aferente caselor au cunoscut în ultimul semestru al anului trecut o ușoară scădere, de aproximativ 0,17%, la nivel național. În Bucureşti, preţul caselor a crescut cu 3,1%, până la valoarea de 1.070 de eurp/mp. Pe locul al doilea este Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de 870 de euro/mp, şi pe locul al treilea Constanţa, cu 838 de euro/mp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul apartamentelor din Suceava a scăzut cu peste 30% în ultimii şase ani.
 Vizualizări articol: 2919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Preţul apartamentelor din Suceava a scăzut cu peste 30% în ultimii şase ani3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai sa fie trimis de
( 7 feb 2015, 01:56:16
Acum cateva zile faceati lobby pentru blocul nou de la Padrino: "Cererea mare de locuinţe şi lipsa de spaţii libere cu care se confruntă municipiu Suceava"

Atunci era cererea mare de apartamente. Acum ziceti ca-i pretul cel mai mic din ultimii sase ani, deci cererea e f mica...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Așchii cu vin Cu aluaturile dulci pătrundem în zona gusturilor cizelate. Mâncăm plăcinte, foitaje., cornulețe și alte „cofeturi” nu doar pentru că organismul are nevoie de zahăr. E clar că ele ne plac. Așa de mult, încât am... Citeşte