Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2015 - Anul XX, nr. 29 (5841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„CanSat”

Patru elevi suceveni, finalişti într-o competiţie naţională a Agenţiei Spaţiale Europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru elevi suceveni, de la colegiile naţionale „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare” Suceava, s-au calificat în etapa finală a concursului „CanSat”, competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Echipa Nexus Suceava este coordonată de prof. Victor Şutac, aceasta fiind selectată alături de alte şapte echipe din ţară.

Potrivit Biroului European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, „opt echipe, dintr-un total de 21 înscrise, au fost selectate în cadrul preselecţiei competiţiei naţionale <CanSat> România 2015”. Evenimentul este organizat anul acesta pentru prima dată în România.

 

Cunoştinţe temeinice de hardware şi software

Prof. Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus, a povestit să tinerii trebuie să construiască un satelit (maxim 350 de grame) pe care trebuie să-l lanseze la altitudinea de 1 kilometru, pentru asta fiind nevoie de cunoştinţe temeinice de hard şi soft.

„Pentru calificarea la etapa naţională, elevii au completat o serie de formulare online menite să le testeze cunoştinţele în domeniu, de electronică, hard, soft. A fost un fel de interviu online”, a explicat Victor Şutac.
Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene „CanSat”, care va fi organizată de Agenţia Spaţială Europeană, lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie.
În finala din Portugalia, misiunea principală este aceeaşi pentru toate echipele participante: să construiască un satelit (CanSat) capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de „CanSat” cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza şi afişa pe un grafic.
Misiunea secundară a „CanSat” poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o ţintă.
Totodată, Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială organizează, în prezent, la Timişoara, un training pentru profesorii coordonatori ai celor opt echipe finaliste, Victor Şutac luând parte la pregătire. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru elevi suceveni, finalişti într-o competiţie naţională a Agenţiei Spaţiale Europene.
 Vizualizări articol: 1952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patru elevi suceveni, finalişti într-o competiţie naţională a Agenţiei Spaţiale Europene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Așchii cu vin Cu aluaturile dulci pătrundem în zona gusturilor cizelate. Mâncăm plăcinte, foitaje., cornulețe și alte „cofeturi” nu doar pentru că organismul are nevoie de zahăr. E clar că ele ne plac. Așa de mult, încât am... Citeşte