Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 feb 2015 - Anul XX, nr. 29 (5841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În faţa judecătorilor

Şase silvicultori şi moştenitorul boierilor din Huşi, propuşi in corpore pentru arestare, în dosarul tăierii ilegale a mii de arbori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei şase silvicultori de la Ocolul Silvic Fălticeni şi fiul vitreg al unei familii de boieri, moştenitor a sute de hectare de pădure, reţinuţi miercuri după-amiază sub acuzaţia că au fost implicaţi în tăierea ilegală a mii de arbori, au fost prezentaţi, ieri, "la pachet", în faţa magistraţilor Judecătoriei Fălticeni, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Anchetatorii au considerat că există suficient probatoriu privind ilegalităţi de mare amploare, care au decurs pe parcursul mai multor ani, astfel că au cerut arestarea preventivă a tuturor celor şapte, de la pădurari şi până la şeful Ocolului Silvic Fălticeni. Judecătorii au deliberat ore întregi, aseară, pentru a lua o decizie privind arestarea celor şapte. La închiderea ediţiei, instanţa încă se afla în pronunţare, deşi ordonanţele de reţinere erau deja expirate.

 

Acuzaţii: Au pus drujbele pe pădurea moştenită de fiul boierilor, care nu era străin de ce se întâmplă

Miercuri dimineaţă, peste 50 de poliţişti au fost implicaţi într-o acţiune care a constat în efectuarea a 12 percheziţii, la domiciliile unor persoane, dar şi la Ocolul Silvic Fălticeni şi la sediul Primăriei Preuteşti, unde se afla biroul lui Ciprian-Ştefan Cihoski, în vârstă de 31 de ani, consilierul personal al primarului din această localitate şi moştenitorul familiei de boieri cu acelaşi nume. Acesta are în proprietate 160 de hectare de pădure numai în satul Huşi, comuna Preuteşti, iar pe această suprafaţă, rezultă din anchetă, s-au făcut tăieri ilegale.

Tânărul a moştenit pădurea de la Wanda Cihoski, mama sa vitregă, în calitate de unic moştenitor. Ciprian-Ştefan Cihoski susţine că habar nu avea că silvicultorii exploatează lemnul ilegal, pădurea fiind dată în administrare Ocolului Silvic Fălticeni. Anchetatorii sunt însă de altă părere, susţinând că au probe certe că acesta a cerut găsirea de soluţii pentru a scoate cât mai mulţi bani din exploatarea lemnului.

 

Mii de arbori tăiaţi şi prejudiciu de peste un milion de lei

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, activitatea infracţională a început încă din 2009. Prin implicarea directă a lucrătorilor silvici s-au emis delegaţii ilegale de marcare a unor arbori, care au fost trecuţi la masă lemnoasă compromisă şi s-au emis autorizaţii de exploatare fictive către mai multe firme. Practic, susţin anchetatorii, se întocmeau procese verbale privind exploatarea lemnului care erau total contrare realităţii, în sensul că tăierea efectivă era făcută de câţiva pădurari.

Lemnul provenit din tăieri era exploatat direct de aceiaşi câţiva oameni, banii ajungând la proprietarul pădurii şi la cei care îi erau complici.

Anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, în perioada 2009-2014. În fiecare an s-au tăiat cel puţin câte 1.000 de arbori. În total, ar fi vorba de 6.000-7.000 de copaci tăiaţi ilegal, reprezentând o masă lemnoasă de peste 2.000 de mc. Prejudiciul calculat până acum depăşeşte un milion de lei.

 

Cine sunt cei şapte

Cei şapte suspecţi puşi sub acuzare în acest dosar sunt: Ciprian-Ştefan Cihoski, proprietarul pădurii, Constantin Barna Nistor, în vârstă de 55 de ani, din municipiul Fălticeni, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Costică Nicolaevici, de 55 de ani, şi Petru Marişca, în vârstă de 41 de ani, ambii din comuna Preuteşti, pădurarii care răspundeau de cele 160 de hectare de pădure, Lucian Pîslaru, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, tehnician silvic, şef de district în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, şi inginerii silvici Cezar Ungureanu, în vârstă de 32 de ani, din municipiul Fălticeni, şi Cezar Pavăl, în vârstă de 40 de ani, din Vadu Moldovei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase silvicultori şi moştenitorul boierilor din Huşi, propuşi in corpore pentru arestare, în dosarul tăierii ilegale a mii de arbori.
 Vizualizări articol: 2263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Şase silvicultori şi moştenitorul boierilor din Huşi, propuşi in corpore pentru arestare, în dosarul tăierii ilegale a mii de arbori3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine mai prinde caprioare trimis de
( 6 feb 2015, 22:47:33
ce frumos primarul coorect Vasiliu Ion in reportajul televizat ii tine partea boierasului!!Oare de ce?? va spune cioaca.Vasiliu se teme ca nu mai poate intra in posesia celor doua loturi de casa din livada unde i-a facut drum si i-a tras energie electrica din banii publici.
2.   Cine mai merge la Troia trimis de
( 6 feb 2015, 22:56:11
Uitati ce a facut marlanul de boier cu bietii silvicultori!! Nu degeaba are socru fost ,,militian",i-a bagatb la parnaie,el s-a imbogatit si restul sase s-au nenorocit.Poate domnii judecatori o sa reciteasca dosarele si o sa vada ca boierul a exploatat masa lemnoasa cu trei carutasi din Husi si tot el a vandut lemnele la cetatenii din husi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Așchii cu vin Cu aluaturile dulci pătrundem în zona gusturilor cizelate. Mâncăm plăcinte, foitaje., cornulețe și alte „cofeturi” nu doar pentru că organismul are nevoie de zahăr. E clar că ele ne plac. Așa de mult, încât am... Citeşte