Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2015 - Anul XX, nr. 4 (5816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

TouchBall

Un nou joc sportiv, inventat la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru că vor să ofere jocurilor sportive consacrate o dimensiune mai spectaculoasă şi mai dinamică, un profesor şi un fost masterand de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) vor să breveteze un nou joc sportiv, un joc energic, pe care cei doi îl văd, în câţiva ani, introdus în şcoli.

Doi ani a durat până ce universitarul Virgil Larionescu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, şi Paul Horga, fost masterand al facultăţii, au depus documentaţia de brevetare a invenţiei - jocul sportiv TouchBall - la Oficiul de Stat de Invenţii şi Mărci. Doi ani de pionierat, de cercetare, de documentare, de studiere a altor jocuri sportive, de întocmire a regulilor, până ca TouchBall să fie gata de jucat.

 

Regulile jocului sportiv TouchBall

Virgil Larionescu, coordonatorul proiectului, povesteşte că „încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, umanitatea se bucura de apariția a două jocuri sportive precum baschetul și voleiul, ambele create pentru mediul universitar în primă instanță, jocuri care, deși la început au fost privite cu scepticism, ulterior au cucerit planeta, devenind unele dintre cele mai populare de pe mapamond”.

Pe fondul unei abundenţe de informaţii privind beneficiile mişcării, interesul asupra activităţilor sportive a cunoscut treptat o dezvoltare pozitivă, la fel şi numărul jocurilor sportive, considerateo necesitate a manifestării dorinţei de mişcare, de relaxare, de sănătate în final.

Virgil Larionescu explică regulile jocului TouchBall, menţionând că acestea prevăd că nu este permisă ţinerea şi prinderea mingii, fapt ce conferă partidei un grad ridicat de spectaculozitate.

Jocul TouchBall se desfăşoară pe un teren dreptunghiular, între două echipe a câte 5 participanţi. Fiecare echipă are de apărat câte un cerc, unde este amplasat un stâlp aşezat pe sol la o înălţime reglabilă şi care are prevăzut la partea superioară o ţintă (o minge de dimensiuni mai mari). Echipa aflată în atac încearcă cu ajutorul paselor prin lovirea mingii cu mâna (palma sau dosul palmei) şi a piciorului, ori prin intermediul driblingului,  să atingă ţinta de pe stâlpul aflat în cercul advers pentru a obţine puncte.

Odată ce mingea de joc a atins ţinta, se consideră ca fiind punct pentru echipa aflată în atac. În jurul stâlpilor respectivi este trasat un cerc cu diametrul de 3 metri, astfel încât jocul să poată fi efectuat şi în spatele stâlpului, cu condiţia ca nici unui jucător din atac să nu-i fie îngăduit să calce în interiorul cercului.

Orice prindere a mingii de către echipa aflată în apărare duce la pierderea posesiei, precum şi la sancţionarea jucătorului care a comis-o. Doborârea mingii ţintă înseamnă trei puncte, iar atingerea ei doar un punct.

 

Avantajele jocului

„Studenţii noştri au făcut parte din grupele experimentale. Au practicat acest joc o perioadă de câteva luni, la început fiind destul de greu de jucat. Efortul intelectual este superior oricărui alt tip de sport, întrucât, neexistând faze de ţinere a mingii, ea este tot timpul în mişcare, fapt ce duce la o îmbunătăţire a atenţiei şi a capacităţii de anticipare. Este un joc foarte solicitant, se ard foarte multe calorii, iar dacă se joacă mai mult de 20 de minute pot apărea crampele musculare sau oboseală nervoasă”, explică Virgil Larionescu.

 Universitarul mărturiseşte că analizând caracterisiticile jocului de TouchBall se observă faptul că, deşi regulile, ţinta şi chiar unele procedee de joc sunt diferite de celelalte jocuri sportive cunoscute, se pot remarca şi procedee care sunt comune altor sporturi precum baschetul sau voleiul.

„Astfel, deprinderi precum driblingul ori lovitura de atac pot fi împrumutate de la celelalte discipline, dar cu siguranţă că practicarea lui pe scară largă va conduce în cele din urmă la apariţia propriilor procedee atât de necesare în rezolvarea situaţiilor specifice acestui nou sport”, a mai spus profesorul. Acesta speră ca în viitorul apropiat să acceseze un proiect de finanţare în vederea achiziţionării de recuzită şi pentru plata unor cadre didactice care să desfăşoare antrenamente de TouchBall în şcoli, pe baza unui îndrumător.

 

Invenţie premiată cu aur la salonul Euroinvent 2014

Proiectul „TouchBall” a fost distins cu medalie de aur în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării ”Euroinvent”, de la Iaşi, cel mai mare eveniment de acest tip din sud-estul Europei.

Manifestarea a avut loc la finele lunii mai, anul trecut. La „Euroinvent” 2014, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a adjudecat încă două medalii de aur pentru invenţiile ”Dispozitiv pentru măsurarea și testarea anticipării umane” (Virgil Larionescu, Lazăr Andreea) şi „Aparat pentru testarea desprinderii pe verticală” (Virgil Larionescu, Alexandru Larionescu). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou joc sportiv, inventat la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
 Vizualizări articol: 6062 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Un nou joc sportiv, inventat la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hmmm... trimis de
( 8 ian 2015, 13:17:21
Din cate stiu eu, voleibalistii lui Victor Pancu practicau de mult asa ceva ( numai ca tinta era panoul de baschet - care trebuia atins cu mingea lovita cu mana sau piciorul ). Asta pentru imbunatatirea conditiei fizice. Felicitari ! Ati descoperit roata si mersul pe jos!
2.   Felicitari trimis de
( 8 ian 2015, 13:19:37
Felicitari domnule profesor!Stiu ca ati mai avut si alte initiative.Spor la treaba!
3.   Imi place idea. Pare interesant trimis de
( 9 ian 2015, 00:19:29
Eu as vrea sa vad ceva de genul acesta jucat prin Romania.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei