Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2015 - Anul XX, nr. 4 (5816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Litigiu

Muncitori suceveni care au lucrat în Belgia reclamă că au fost exploataţi şi nu li s-au mai plătit salariile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şapte oameni din municipiul Rădăuţi şi comunele din jur au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în care reclamă că au fost înşelaţi şi exploataţi grosolan de o firmă din Belgia, condusă, printre alţii, de un anume Adrian Constantin Paraschi, un om de afaceri din Frătăuţii Vechi. Oamenii spun că au de încasat, fiecare, în jur de 3.000 de euro, reprezentând salariile pe două luni de zile. Reporterii Monitorului de Suceava au reuşit să-l contacteze pe omul de afaceri aflat în  Belgia, iar acesta a „tunat” la adresa celor şapte, susţinând că aceştia i-au provocat o mulţime de neplăceri, i-au furat şi distrus bunuri iar apoi, întorşi acasă, s-au gândit că cea mai bună apărare este atacul.

 

Acuzaţii grave de exploatare prin muncă

Unul dintre reclamanţi, Iulian Remus Foca, domiciliat în Frătăuţii Noi, a relatat că a muncit timp de aproape doi ani de zile pentru firma belgiană de construcţii Gecibat, după ce în prealabil lucrase şi la o firmă românească care i-a aparţinut tot lui Adrian Constantin Paraschi.

„Am fost înşelat lunar cu anumite sume de bani pe care trebuia să i le restitui patronului. Primeam salariul pe card, pentru ca firma să fie în legalitate, iar apoi dădeam înapoi o parte din bani, cât stabilea el. Asta era regula pentru toată lumea”, susţine Iulian Remus Foca.

Acesta spune că la firma din Belgia lucrau în jur de 40 de români, majoritatea suceveni.

„Am lucrat în condiţii înjositoare, fără nici o protecţie împotriva accidentelor. Eram obligaţi că lucrăm 12 ore pe zi sub presiune, fiind supravegheaţi permanent. Uneori nu eram lăsaţi nici să bem apă”, susţine tânărul în plângerea depusă.

 

Muncitorii au făcut grevă şi au sesizat autorităţile din Belgia

El susţine că a  înghiţit abuzurile o lungă perioadă de timp din cauza nevoii acute de bani.

Situaţia a devenit insuportabilă din aprilie 2014, susţin reclamanţii.

„În ziua de 3 iunie 2014, văzând că se fac două luni de zile de când lucram fără să vedem măcar un euro, am hotărât să facem o grevă şi să nu mai mergem la lucru în ziua respectivă”, se arată în plângerea penală. La scurt timp, muncitorii au cerut ajutor autorităţilor belgiene. Din acest moment conflictele angajat-patron au devenit ireconciliabile.

O parte dintre angajaţi şi-ar fi primit salariile restante, în timp ce alţii, cei „cu gura mare”, nu au primit nici un euro.

„Am reuşit să ajung acasă datorită părinţilor mei, care, bănuind ce se întâmplă cu mine, mi-au trimis bani şi am putut reveni în România”, susţine Iulian Remus Foca.

 

„Tot timpul eram presaţi să muncim mai mult”

Oamenii care au depus plângerea sunt: Iulian Remus Foca, Constantin Pintescu, Radu Pintescu, Mugurel Şerban, Adrian Nemţoc, Vasile Nemţoc şi Dănuţ Ciotău. Aceştia spun că au aşteptat un semnal din partea autorităţilor belgiene privind ancheta pe care au solicitat-o, însă cum acesta nu a venit s-au decis să apeleze şi la autorităţile din România.

În această situaţie s-ar mai afla şi alţi suceveni, susţin cei şapte, însă aceştia nu s-au decis încă să depună plângeri penale.

Vasile Nemţoc, un alt reclamant, a declarat la rândul său:

„Lucram efectiv câte 12 ore pe zi, plus două ore cât făceam pe drum, spre locul de muncă. În total vreo 14 ore pe zi, iar tot timpul eram presaţi să muncim mai mult. De nevoie am lucrat aşa, însă de când nu am mai rezistat şi am făcut grevă nu am mai primit nici un ban”, a relatat bărbatul.

 

Patronul i-a dat în judecată pe oameni pentru furturi şi ameninţări

Contactat telefonic de reporterii Monitorului de Suceava, Adrian Constantin Paraschi s-a arătat indignat de faptul că a fost reclamat de oamenii care i-ar fi făcut mari probleme în Belgia

„Suntem o firmă mare şi foarte serioasă, cu peste 40 de angajaţi din România, iar cei mai mulţi au fost şi sunt foarte mulţumiţi de noi. Aceste persoane au un proces pe rol în Belgia cu noi, i-am dat în judecată pentru furturi din casa pe care le-am pus-o la dispoziţie şi pentru ameninţări”, a declarat omul de afaceri. El a declarat că este un om serios, care a ajutat foarte mulţi români care aveau nevoie de un loc de muncă bine plătit.

 

Angajaţii sunt acuzaţi şi de denunţ calomnios

Acesta nu a negat că muncitorii ar avea de primit două salarii, însă spune că aceşti bani sunt „blocaţi prin decizie a procurorului”, până la finalizarea procesului pe care l-a deschis împotriva lor.

Avocatul angajat de omul de afaceri, Mircea Eliade, a precizat la rândul său că persoanele care l-au reclamat pe Paraschi au fost date în judecată în Belgia pentru „denunţ calomnios”. Asta pentru că au sesizat autorităţile belgiene pentru exploatare prin muncă, iar această sesizare nu ar avea nici un suport real.

Rămâne de văzut cum se va soluţiona acest litigiu şi mai ales câte din acuzaţii vor putea să şi probeze oamenii care au lucrat pentru firma belgiană, în condiţiile în care mulţi dintre ei nu mai au contractele de muncă pe care le-au încheiat cu firma. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muncitori suceveni care au lucrat în Belgia reclamă că au fost exploataţi şi nu li s-au mai plătit salariile.
 Vizualizări articol: 5072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Muncitori suceveni care au lucrat în Belgia reclamă că au fost exploataţi şi nu li s-au mai plătit salariile5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
( 8 ian 2015, 12:17:42
PATRONUL A RECUNOSCUT CA ARE DE LE DAT BANI LA MUNCITORI.DIN CEI 40 DE MUNCITORI CARE AU FACUT GREVA IN BELGIA,SI-AU PRIMIT BANII PE RAND DOAR CEI CARE LOCUIAU IN FRATAUTII VECHI SI GALANESTI[80%].CEILALTI AU DEVENIT INFRACTORI PESTE NOAPTE.MULTI NU AU CONTINUAT PROTESTUL DIN CAUZA CA AU FAMILII IN INTRETINERE ,AU FOST AMENINTATI,LE-A FOST RUSINE DE SITUATIA CREATA,ORI AU ASTEPTAT CA AUTORITATILE DIN BELGIA SA SE PRONUNTE.CAND AU PLECAT DIN ''''CASA'''IN CARE ERAU CAZATI 40 DE MUNCITORI,ACESTIA AU CHEMAT POLITIA SI INSPECTORII DE MUNCA CARE AU FACUT FOTOGRAFII SI AU SIGILAT TOATE MASINILE SI CASA. ACESTA ESTE UN CAZ TIPIC DE ROMAN,CARE A FACUT NISTE BANI PE SPINAREA UNOR SEMENI SI CARE AR FI TREBUIT SA-I PLATEASCA PENTRU MUNCA DEPUSA.
2.   Omul de afaceri aflat în Belgia trimis de
( 8 ian 2015, 15:40:29
Numai la specia asta de patron să nu lucrezi. Daca le plătea salariile se ajungea la scandal? Oricum, parerea mea e ca specia de patron avea dreptate; cea mai bună apărare e atacul (un cartuș costa 50 de cenți)...
3.   ERATA trimis de
( 8 ian 2015, 15:46:36
DOMNULE PATRON,CAND CINEVA ITI CERE BANII CARE I SE CUVIN NU INSEAMNA CA TE AMENINTA.DIN CARE CASA ZICI CA TI-AU FURAT ?DIN CELE 2 CASE DIN LIEGE.DIN MONS,DIN JEMEPPE,PROPRIETATI IN VALOARE DE SUTE DE MII DE EURO,DIN VILA DIN FRATAUTII VECHI SAU DIN DUPLEXUL DIN RADAUTI DE LANGA LAC.TREBUIA SA-I TRECI CO-PROPRIETARI PE TOTI CEI 40 DE '''NUMERE''' ASA CUM IA-I ''ALINTAT TU''.
''HOTUL STRIGA HOTII!'' IN ROMANICA MERGE,INSA IN BELGIA SIGUR NU.PLUS CA SI JUSTITIA DIVINA A INTRAT PE FIR.SOLUTIA ESTE: DA-LE BANII LA OAMENI!
MULTUMIM MONITORULUI DE SUCEAVA.

4.   MULTUMIM JEANBART trimis de
( 8 ian 2015, 15:53:12
DACA ERAU DIN VICOVU DE SUS ,NU MAI APAREA ACEST ARTICOL[ANUNT]
5.   Dovezi trimis de
( 8 ian 2015, 20:19:16
inregistrare audio cu o durata de 3 ore cu propriile tale declaratii compromitatoare, fotografii multiple, state de plata xeroxate/ falsificate, email-uri si nenumarate sms-uri. HAI NOROC!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei