Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2014 - Anul XIX, nr. 303 (5812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Ansamblul „Străjăncuţa”, cinci generaţii de care sunt legate cântecele şi dansurile populare autentice din Straja

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri populare „Străjăncuţa” din Straja, care a luat naştere în anul 1974, a impresionat şi anul acesta publicul din ţară cu cântecele, dansurile, colindele şi obiceiurile autentice, păstrate cu sfinţenie de cinci generaţii. „Străjăncuţa”, grup coordonat de învăţătoarea Elisaveta Teleagă, i-a colindat mai întâi pe locuitorii comunei Coşna, participând la Festivalul „Florile Dalbe”, la începutul lunii decembrie. De curând, colindătorii din Straja s-au întors din Capitală, unde au colindat şi au urat locuitorii sectoarelor 3 şi 4, participând la spectacolul de la Sala Radio, de pe 20 decembrie, şi la emisiunea „Viaţa satului” de pe TVR 1.

Elisaveta Teleagă ne-a spus că a avut deosebita ocazie „de a colinda la Palatul Patriarhiei Române, pe Preafericitul Patriarh Daniel. Tot în această perioadă, am filmat cu TV Trinitas activităţi de pregătire pentru sărbătorile de iarnă. Avem o activitate foarte bogată în această perioadă. Mă bucur că avem ce să arătăm, din acest colţ depărtat de ţară, tuturor românilor”.

 

“Folclorul adevărat este cel din sat, de la izvor, şi acela trebuie păstrat”

Cu cântecul şi jocul, „Străjăncuţa” din Straja a colindat o bună parte a ţării, a participat la multe festivaluri şi concursuri, activităţi de suflet la care s-a bucurat de aprecieri şi aplauze. „Folclorul este o adevărată bogăţie a poporului român, iar noi, cadrele didactice, avem o datorie de suflet să îndrumăm paşii micilor şcolari spre asemenea activităţi, mai ales dacă dovedim şi pasiune şi nu lăsăm să moară folclorul adevărat sau să fie poluat, aşa cum se întâmplă în ultima perioadă. Folclorul adevărat este cel din sat, de la izvor, şi acela trebuie păstrat, cunoscut şi transmis generaţiilor următoare”, ne-a explicat învăţătoarea Elisaveta Teleagă.

În activitatea Ansamblului „Străjăncuţa” un loc important îl ocupă pregătirile pentru sărbătorile de iarnă şi cele de Paşti. De prin octombrie, copiii, tinerii şi cei vârstnici încep repetiţiile pentru colindat şi urat de Anul Nou, urmate de Sorcovă. La Straja, grupuri de fete şi neveste colindă pe la casele gospodarilor, în seara de Ajun şi în zorii zilei de Crăciun. Cei tineri au învăţat colinde de la femeile mai în vârstă din sat. Cu colindele din bătrâni se întâmpină Naşterea Domnului Iisus Hristos, vestind-o şi gospodarilor din sat, dar şi românilor din toată ţara. Cu jocul tradiţional şi cântece, „străjerii” au fost în turnee în Ucraina, Germania, Polonia, dar şi în ţară, unde au fost foarte apreciaţi pentru autenticitate.

 

Frumuseţea costumului popular străjenesc se deosebeşte de alte costume prin simplitate şi eleganţă

Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri populare „Străjăncuţa” a luat naştere acum 40 de ani, denumirea fiind dată de cea mai mică membră a ansamblului de atunci, o fetiţă în vârstă de 4 ani. „Străjăncuţa” este format din 40 de membri, din cinci generaţii. Repertoriul ansamblului este alcătuit din cântece şi dansuri populare autentice străjeneşti, culese de la rapsozii satului, cărora artiştii ansamblului le poartă un mare respect, pentru ceea ce au „dăruit”, atât celor care mai sunt în viaţă, cât şi celor ce nu mai sunt.

Învăţătoarea Elisaveta Teleagă a completat că a adunat „aceste perle ale folclorului local” şi apoi s-a străduit să le transmită micilor artişti, cât mai curat şi mai bine, atât cântecele, cât şi dansurile învăţate de-a lungul anilor. „Le-am sădit în suflete atât dragoste pentru ceea ce fac, cât şi un respect pentru aceste valori nestemate. Cântecele şi dansurile populare le-am înmănuncheat sub genericul <Aşa-i viaţa omului>, program ce cuprinde cântece de la cel de leagăn, până la <bătrâneasca din Straja>, cântece adresate atât celor tineri, cât şi celor mai bătrâni, pentru că: <De la naştere la moarte, / Omul petrece de toate, / Şi mai rele şi mai bune, / Aşa cum e dat în lume>; / Jocul şi cu cântecul îi alină sufletul”, a explicat învăţătoarea.

Cu aceste cântece, artiştii din Straja pătrund în sufletele spectatorilor, le cuceresc şi sunt răsplătiţi cu aplauze îndelungi. Frumuseţea cântecului şi jocului popular este completată de frumuseţea costumului popular străjenesc, care se deosebeşte de alte costume prin simplitate şi eleganţă. Costumul popular, atât cel al fetelor, cât şi cel al băieţilor, este lucrat în exclusivitate de mâna meşteşugarilor din Straja, cărora tinerii le aduc mulţumiri.

La activităţile Ansamblului „Străjăncuţa” participă elevi ai Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Onciul” din comuna Straja, precum şi tineri din sat, toţi dovedind dragoste şi seriozitate în ceea ce fac. Activitatea este opţională, nu face parte din orarul şcolar, dar, cu toate acestea, tot mai mulţi tineri îşi îndreaptă paşii spre frumos, spre autentic, spre veşnicie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul „Străjăncuţa”, cinci generaţii de care sunt legate cântecele şi dansurile populare autentice din Straja.
 Vizualizări articol: 4509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ansamblul „Străjăncuţa”, cinci generaţii de care sunt legate cântecele şi dansurile populare autentice din Straja5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   UN AN MAI BUN! trimis de
( 1 ian 2015, 01:30:58
Suntem mandri de voi!Nu va lasati,suntem alaturi de voi.FELICITARI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei