Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 dec 2014 - Anul XIX, nr. 303 (5812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a II-a

„Porniţi plugul, măi flăcăi!”, festival de datini şi obiceiuri la Todireşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul local de datini şi obiceiuri „Porniţi plugul, măi flăcăi!”, ediţia a II-a, a avut  loc pe 28 decembrie, la Todireşti, fiind un bun prilej pentru localnici să prezente tot ce au mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii. Primarul comunei Todireşti, Vasile Avram, a declarat în deschiderea festivalului că „scopul acestui eveniment este de a renaşte, de a propaga şi păstra obiceiurile şi datinile specifice sărbătorilor de iarnă, în vederea educării tinerei generaţii”.

Dacă prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat sub cerul liber, de această dată vremea capricioasă a făcut ca sala de sport a şcolii din Todireşti să devină neîncăpătoare pentru cei care au dorit să retrăiască datinile strămoşeşti.

 

Colinde magice

Prezentatoarea evenimentului, Sabina Tipa, a invitat, rând pe rând, grupurile de colindători şi ansambluri folclorice să-şi prezinte momentele artistice pregătite special pentru festival. Copiii din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială Todireşti, coordonaţi şi acompaniaţi la vioară de învăţătorul Gheorghe Seserman, au deschis festivalul, fiind urmaţi de un cor de copii, format din elevi din clasele V-VIII tot din Todireşti, care au interpretat colinde, coordonaţi de profesorul Sergiu Tabarcea, şi de  un grup de copii de la Şcoala Gimnazială Părhăuţi, coordonaţi de profesoara Georgeta Borhan. Aceştia din urmă au îmbinat colindele într-un colaj de urări tradiţionale, ducând mai departe acest inestimabil tezaur popular. Astfel, pluguşorul şi colinda au păstrat scenariul ritualic al unei invocări magice cu substrat agrar, fiind însoţite de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei. Tot în cadrul aceleiaşi secţiuni s-au afirmat şi flăcăii din satul Soloneţ, care au prezentat datini de iarnă.

Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman ne-a explicat că malanca este un obicei străvechi practicat de sute de ani, „cu o istorie impresionantă în urma sa, şi a fost organizată de elevi din clasele IV-VIII din Todireşti, sub îndrumarea învăţătoarei Angela Tabarcea. Purtând cu mândrie costumul popular, aceşti copii au dansat cu pasiune, pe chipurile lor citindu-se satisfacţia şi dorinţa de a pune în valoare <tăt ce o fost frumos cândva>”.

 

Colăcei, fructe, aplauze şi foc de artificii

Parada măştilor şi a costumelor populare, a obiceiurilor din pragul unui nou an a încântat privirile celor prezenţi. Cei mai încântaţi au fost copiii, care au urmărit cu uimire urşii, caprele sau măştile din grupul de copii şi tineri din Costâna, îndrumaţi de preotul Florin Deiac. Aceştia au vestit, zgomotos, că se apropie pragul dintre ani. Printre grupurile de colindători s-au remarcat solistele Ruxandra Bocancea (Părhăuţi), Teodora Seserman (Todireşti), Diana Seserman (Todireşti), precum şi elevul Laurenţiu Roznovan (Costâna). Participant la emisiunea „Rapsodia românească”, organizată de TV Favorit, elevul Laurenţiu Roznovan a interpretat un buchet de colinde instrumentale la clarinet. Pe scenă a mai urcat şi o tânără interpretă, Teodora Buculei, câştigătoare a numeroase festivaluri şi concursuri, care a interpretat o „huţulcă” şi o „ţărănească”.

Lidia Loredana Seserman a mai completat că Ansamblul „Gelu Constantinescu”, coordonat de învăţătoarea Elena Grigorean, a fascinat publicul şi de această dată prin forţa şi sensibilitatea coregrafică, prezentând suite de dansuri specifice zonei. Tinerii au fost acompaniaţi de Fanfara „Crai Bucovinean” din Todireşti.

Talentaţi, profesionişti, eleganţi, artiştii Ansamblului „Plaiurile Soloneţului”, exponenţi de valoare ai folclorului românesc bucovinean, au bucurat publicul cu câteva dansuri mixte. Instruiţi de Ioan Popescu, artiştii au reprezentat cu succes comuna Todireşti la numeroase evenimente locale, judeţene, naţionale şi internaţionale. Alături de ei, în cadrul acestui festival au debutat tinerele soliste Andreea Tipa şi Gabriela Naiman. Pe lângă tradiţionalul colăcel şi fructele primite de toţi cei prezenţi, participanţii au fost răsplătiţi cu îndelungi aplauze şi promisiuni că nu vor fi uitaţi nici anul viitor. Manifestarea de pe 28 decembrie s-a încheiat cu un foc de artificii, oferit de Consiliul Local al Primăriei Todireşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Porniţi plugul, măi flăcăi!”, festival de datini şi obiceiuri la Todireşti.
 Vizualizări articol: 2982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Porniţi plugul, măi flăcăi!”, festival de datini şi obiceiuri la Todireşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei