Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 dec 2014 - Anul XIX, nr. 302 (5811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

Festivalul „După datina străbună”, ediţia a III-a, la Cajvana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul local de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”, ediţia a III-a, a avut loc, pe 27 decembrie, la Căminul Cultural din Cajvana, în prezenţa a zeci de localnici. Cântece şi jocuri, urări exprimate prin colinde, „Jocul caprei”, „Irozii”, „Căiuţii”, „Măscaţii”, „Jocul ursului”, „Pluguşorul”, „Sorcova” au însufleţit publicul aflat în Căminul Cultural din localitate. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman a spus că această manifestare culturală are menirea să promoveze folclorul local, datinile şi obiceiurile satelor şi să transmită actualelor generaţii frumuseţea şi gingăşia costumelor populare, a măştilor tradiţionale şi a obiceiurilor locale.

 

Datini, semnificaţii

Emoţionaţi şi totodată mândri, elevi ai Liceului Tehnologic Cajvana, coordonaţi de cadrele didactice profesor învăţământ primar Cristina Tomuţ (clasa a IV-a B), profesor învăţământ primar Nicoleta Rotar (clasa I E), profesor înv. primar Rahila Mârza (clasa a III-a C), profesor Ovidiu Ciubotaru, preot profesor George Apetrei, au oferit spectatorilor colaje de colinde care au adus magia sărbătorilor de iarnă. Îmbrăcaţi în costume speciale, elevele clasei I A, pregătite de învăţătoarea Minodora Dranca, au prezentat “Dansul Crăciuniţelor”, iar băieţii din aceeaşi clasă, “Dansul omului de zăpadă”.

Sceneta “D-l Goe”, pregătită de profesoara Oana Robu, a fost prezentată de elevii clasei a VII-a A.

Profesoara Lidia Loredana Seserman a explicat: „Unele dintre obiceiurile care se mai păstrează în Cajvana sunt <Căiuţii>, <Dansul Măştilor>, <Irozii>, <Capra>. Acestea au fost puse în scenă de membrii Ansamblului <Stejărelul>, coordonaţi de directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, Iulian Ciotu. Dansul <Caprei>, integrat armonios în cortegiul amplu al obiceiurilor legate de sărbătorile de peste ani, se referă la moartea şi reînvierea naturii, în timp ce însoţitorii dansează şi mimează elementele relatate în scenariu. Des întâlnit la sărbătorile de iarnă, jocul mascat <Căiuţii> este legat de evocarea veşniciei tinereţii şi a puterii fertilităţii, simbolizate de animalele respective, considerate sacre în mitologia popular”.

Profesoara Seserman a completat că vechile datini româneşti te ajută, în fiecare an, „să simţi şi să trăieşti atmosfera plină de căldură şi veselie a sărbătorilor de iarnă. Nu ştii întotdeauna cu exactitate care este originea lor şi te gândeşti că, în fond, nu este aşa de important. Poţi gusta din plin şi le simţi mai aproape de suflet dacă le cunoşti semnificaţia.”

 

Urătorii au fost răsplătiţi cu portocale, colăcei şi multe aplauze

Din Festivalul de obiceiuri de iarnă „După datina străbună” nu a lipsit nici „Pluguşorul”. Textul urăturii a fost recitat de elevi, „Pluguşorul” fiind însoţit de sunetul clopoţeilor, al buhaiului, de instrumente muzicale, de pocnetul bicelor, care au amplificat atmosfera zgomotoasă în care s-a desfăşurat obiceiul. Dacă organizatorii i-au răsplătit pe urători cu portocale şi colăcei, din partea spectatorilor artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze. Prestaţia artistică a participanţilor a fost urmărită cu mare drag şi de localnicii care muncesc în străinătate, întorşi pe meleagurile natale să petreacă sărbătorile de iarnă alături de cei dragi.

Această manifestare a avut ca partener şi Şcoala de Arte şi Meserii Botoşana, reprezentată de director coordonator Floarea Leşan. Membrii micii orchestre a şcolii din Botoşana i-au acompaniat, alături de profesorii Traian Seserman (la tobă) şi Ovidiu Ovidiu Ciobotaru (la clarinet), pe membrii Ansamblului “Stejărelul”.

Primarul Cajvanei, Gheorghe Tomăscu, a declarat, la finalul manifestării, că „prin organizarea şi desfăşurarea acestor evenimente încercăm să conservăm în mod natural, să îmbogăţim şi să trecem prin <straturile> mai multor religii, confesiuni, naţionalităţi aceste minuni care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou”. Evenimentul a fost organizat de Primăria oraşului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Cajvana, reprezentat de directorul executiv Nicolae Robu şi de directorul adjunct Iulian Ciotu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „După datina străbună”, ediţia a III-a, la Cajvana.
 Vizualizări articol: 1815 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul „După datina străbună”, ediţia a III-a, la Cajvana5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei