Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 dec 2014 - Anul XIX, nr. 302 (5811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Spectacol

Datini şi obiceiuri de iarnă, prezentate la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural “Bucovina” au organizat sâmbătă, 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, o nouă ediţie a spectacolului de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. Timp de mai bine de şapte ore, pe scena din Piaţa “Nada Florilor” au evoluat alaiuri de datini şi obiceiuri din judeţele Suceava, Iaşi şi Neamţ, dar şi cunoscuţi solişti de muzică populară.

Membrii Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare” din Baia au deschis spectacolul cu un moment emoţionant dedicat sărbătorii Crăciunului, după care pe scenă au urcat urşii de la Drăgăneşti, judeţul Neamţ, care au prezentat un spectacol specific bazinului folcloric din jurul oraşului Târgu Neamţ. A urmat un spectacol de datini şi obiceiuri de la Dolhasca, după care au evoluat reprezentanţii comunei Vultureşti, urşii de la Lespezi, judeţul Iaşi, urşii şi caprele din Vadul Moldovei, dar şi îndrăgitul interpret Călin Brăteanu. De la Boroaia au venit să îi ure pe fălticeneni căiuţii, urşii, caprele şi mascaţii, din spectacolul boroienilor nelipsind vestitele jocuri de flăcări,  iar de la Baia au venit membrii Ansamblului Centrului Cultural din localitate.

 

Malanca de la Forăşti a poposit la Fălticeni

Obiceiurile şi tradiţiile de iarnă sunt păstrate cu sfinţenie în comuna Forăşti. În Ajun de Crăciun pe stil vechi, tinerii îşi pregătesc costumele cu multă grijă pentru a merge prin sat cu malanca, obicei care vesteşte Naşterea Domnului. În acest an malanca de la Forăşti a poposit şi la Fălticeni. Obiceiurile prezentate în spectacolul Trupei lui Harap de la Drăguşeni sunt vechi de peste 150 de ani, dar au fost foarte apreciate de cei peste 7.000 de spectatori, la fel cum a fost apreciată cu îndelungi aplauze şi evoluţia solistului Gheorghiţă Rotaru.

Alaiul Caprelor de la Mirosloveşti, judeţul Iaşi, a prezentat un frumos spectacol în care a fost pus în valoare talentul de “jucător al caprei”.

Cei 35 de membri ai Ansamblului de la Mălini au prezentat colinda, urătura, Jocul caprei de la Mălini, Jocul căiuţilor, după care au rămas pe scenă împreună cu solistul Marius Zgâianu.

Ansamblul din Boteşti, comuna Horodniceni, s-a prezentat în spectacolul de la Fălticeni cu obiceiul „Banda lui Jianu”, din spectacolul de teatru popular nelipsind Anul Vechi, Anul Nou, haiducii, Jianu, fata, cei doi turci şi grănicerul.

Pentru prima oară cu un spectacol la Fălticeni au fost soliştii de muzică populară Andrei Bălan şi Mihaela Bârsan, după care pe scenă a urcat o formaţie care participă cu mare bucurie în fiecare an la această manifestare, Ansamblul de datini şi obiceiuri din Bogdăneşti. Urătorii din Preuteşti au venit cu urşi, capre, dar şi cu teatru popular în care personajele principale au fost Baba, Moşul şi asistenta medicală de la dispensar, fiind satirizate conflictele din familiile unde se consumă alcool.

„Străjerii” din Dolheştii Mici au încântat publicul cu frumoasele urături tradiţionale, apreciate la nivel naţional, recent fiind premiaţi la mai multe festivaluri folclorice care au reunit talente din toată ţara. Programul dolheştenilor a cuprins momente artistice valoroase: colinde, urătură, jocul caprei, jocul moşneagului şi al babei, jocul căiuţilor, jocul ţiganilor, jocul bătrânilor, urşii.

Reprezentanţii fălticenenilor, căiuţii din cartierul Şoldăneşti, au fost aplaudaţi pe toată durata evoluţiei. În alaiul celor din Şoldăneşti a fost prinsă şi o mireasă care a ţinut pasul cu ceilalţi dansatori în hora căiuţilor.

Ultimii care au urcat pe scenă au fost „Ţiganii din Forăşti”. Deşi era aproape ora 23.00, ei au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura datorită umorului prin care au satirizat evenimentele anului 2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datini şi obiceiuri de iarnă, prezentate la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 3080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Datini şi obiceiuri de iarnă, prezentate la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei