Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 dec 2014 - Anul XIX, nr. 302 (5811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

Colindele româneşti, primite cu aplauze la Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe” din Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A devenit deja o tradiţie ca la Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe” din Cernăuţi, eveniment care a ajuns anul acesta la cea de-a XX-a ediție, să fie prezent şi

preotul paroh Mihai Cobziuc, de la Biserica „Sf. Ilie” - Dărmăneşti II, cel care i-a încântat pe spectatori cu frumoase colinde tradiţionale româneşti. Invitatul special al festivalului, desfăşurat pe 21 decembrie, în sala Palatului Academic din Cernăuți, preotul Cobziuc a interpretat colindele „Dumnezeu cu Sfântul Petru”, „Vin ciobanii de la munte”, „Peste deal şi peste vale” (cântec de iarnă), „Sculaţi, sculaţi, gazde bune”, dar şi un colind în limba ucraineană.

La evenimentul organizat de Societatea pentru Cultură Românească (SCR) „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți au fost prezenţi 350 de colindători, care au prezentat obiceiurile din satele româneşti. Vasile Bâcu, președintele SCR „M. Eminescu”, a spus: „Astăzi nu poate să ne învinovățească nimeni că am organizat acest festival în zilele când în țară (n.r. – în Ucraina) e război. Colindul de astăzi ne este o rugăciune pentru pace către Dumnezeu…”

Preotul Mihai Cobziuc ne-a spus că cele câteva colinde vechi pe care le-a interpretat în faţa românilor din Cernăuţi reprezintă „o punte între cele două popoare, între românii din România şi cei din Ucraina. Răspund cu plăcere invitaţiei organizatorilor de a merge an de an la acest festival, tocmai pentru că duc cu mine o parte din România, o parte din sufletul românesc, din tradiţiile şi obiceiurile noastre strămoşeşti”.

 

I-au colindat pe românii stabiliţi în Germania şi Elveţia

În luna decembrie, părintele Cobziuc, împreună cu un grup de preoţi suceveni, i-a colindat şi pe românii stabiliţi în câteva oraşe din Germania şi Elveţia. „Am fost foarte bine primiţi de fraţii români plecaţi peste hotare. Pe lângă colinde, am interpretat şi cântece patriotice. Am dus steagul românesc cu noi, iar românii stabiliţi departe de casă au sărutat steagul tricolor. Am văzut multă emoţie pe faţa acestor români. Unii dintre ei au plâns la concertele noastre. Deşi au de toate, nu duc lipsă de cele materiale, dorul de casă îi macină, îi emoţionează. Noi le-am dus o părticică din România”, ne-a spus preotul Mihai Cobziuc.

Părintele nu se desparte de reverendă, de haina preoţească, pe unde merge şi colindă, dar adaugă şi un element tradiţional, fie că este o trăistuţă ţesută de bătrânele satelor sucevene, fie că poartă peste reverendă un suman păstrat de la bunici. „Îmi fac datoria de preot şi îl preaslăvesc pe Dumnezeu, vestesc prin colinde Naşterea Domnului, dar vreau să fac cunoscute în lume şi tradiţia românească, portul popular, cântecele şi obiceiurile din perioada sărbătorilor de iarnă”, a completat preotul din Dărmăneşti. Pentru că iubeşte mult muzica, colindele, preotul Cobziuc a scos şi un CD cu 16 colinde, dintre care cinci sunt în limba ucraineană.

Elevii clasei a III-a C de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava, coordonaţi de învăţătoarea Cristina Rotaru şi de părintele Mihai Cobziuc, au susţinut în această perioadă un miniconcert de colinde, pentru al treilea an consecutiv, la Shopping City Suceava. Cei mici nu s-au prezentat oricum în faţa publicului, ci îmbrăcaţi în costume populare, pentru a fi cât mai autentici atunci când împărtăşesc publicului frumoasele şi inegalabilele colinde româneşti.

Părintele Cobziuc obişnuieşte, în preajma Crăciunului, alături de câţiva consilieri parohiali, să colinde pe la casele gospodarilor din Dărmăneşti, cărora le cântă în limba română şi ucraineană, pentru a nu se pierde obiceiul străvechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colindele româneşti, primite cu aplauze la Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe” din Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 2664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Colindele româneşti, primite cu aplauze la Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile dalbe” din Cernăuţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei