Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 dec 2014 - Anul XIX, nr. 283 (5792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bani ca şi pierduţi

Primăria Suceava poate pune cruce la peste 2,7 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bugetul municipiului Suceava este grevat an de an de datorii de milioane de euro care ar fi trebuit să fie plătite de persoane fizice şi firme, dar care cel mai probabil nu vor fi achitate niciodată. Primarul de Suceava a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că numai suma cumulată din amenzi neîncasate în ultimii 20 de ani se ridică la 120 de miliarde de lei vechi, adică peste 2,71 milioane de euro. Cea mai mare sumă, aproape jumătate, provine din amenzi de circulaţie. Lungu a spus că, deşi posibilităţile de recuperare a acestor sume sunt minime, ele nu sunt prescrise, ci actualizate an de an. „Noi îi identificăm pe cei în cauză, facem somaţii, avem la primărie şi un aparat de executare silită, colaborăm foarte bine cu Direcţia de Finanţe şi celelalte instituţii şi în ultimul an am mai pus popriri pe pensii sau pe salarii. Dar nici nu poţi să-i execuţi cuiva apartamentul pentru o amendă de circulaţie de două milioane de lei vechi”, a spus primarul Sucevei.

 

Convertirea amenzilor în zile de muncă pentru comunitate, încă neaplicabilă

Potrivit lui Lungu, cei mai mulţi datornici nici măcar nu pot fi executaţi, unii dintre ei au domiciliul din buletin în municipiul Suceava şi orice amendă primită vine aici, dar ei nu mai locuiesc de mult în oraş. Ca proporţie din bugetul consolidat al municipalităţii, sumele neîncasate din amenzi reprezintă 4%. Ion Lungu apreciază că o soluţie bună ar fi adoptarea unei legi care să permită convertirea amenzilor în zile de muncă în folosul comunităţii. Până atunci, însă, şansele de a recupera vreodată aceste sume sunt aproape nule, mai ales când este vorba despre persoane care nu au bunuri pe raza oraşului.

La sumele neîncasate din amenzi se adaugă alte circa zece milioane de euro datorate ca taxe şi impozite de firme care între timp au ajuns în insolvenţă sau în faliment. Lungu a precizat că şi aici o parte dintre datorii „sunt istorice, de la societăţile care au funcţionat cândva în zona industrială a oraşului”. Altă parte o reprezintă contribuţii neîncasate de la agenţii economici care n-au rezistat crizei sau au ales falimentul pentru a scăpa de creditori. Toate acestea influenţează gradul de colectare a veniturilor la bugetul local, atât din punct de vedere al indicatorilor, cât şi ca sume efective, care ar putea fi utilizate pentru oraş. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava poate pune cruce la peste 2,7 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 2843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Primăria Suceava poate pune cruce la peste 2,7 milioane de euro3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Grevat" my ass trimis de
( 4 dec 2014, 11:29:41
"Grevat"... Hmm...
Adica noi, cei care avem amenzi neachitate (:/) punem in mare primejdie buna functionare a mosiei prelipcanului...
Cumva adica functionarea mosiei ciocoiului se bazeaza pe incasarea amenzilor cu care sunt "datori" iobagii... Pai sa "t-iobag" mai prelipcane.
Eu sunt unul dintre aia care au amenzi de peste 10.000 de lei neachitate. Eu sunt unul dintre aia pentru care prelipcanul a inceput procedurile de executare silita (nah, e si o chestie personala la mijloc, doar nu toti sunt privilegiati ca mine). Si da, eu sunt unul dintre aia care am chemat in judecata primaria si deja am o decizie a instantei de fond care zice ca NU trebuie sa ii platesc prelipcanului birul, ba mai mult, trebuie sa imi mai dea el niste bani.
Ii indemn pe toti cei care sunt in situatia mea sa ia legatura cu un avocat (vi-l pot recomanda chiar pe cel mai bun in materie) si sa ceara anularea sumelor datorate prelipcanului cu titlu de amenzi contraventionale. Sansele sunt foarte mari ca instanta sa le dea castig de cauza.
Daca nu era treaba cu "pentru ca pavele si borduri", poate plateam si eu macar amenda aia de 10 lei. Dar, pentru ca pavele si borduri, pentru ca baietii lu' tata vilane, gipane si biznisuri, pentru ca primariu este un taranoi coclit care nu stie sa poarte o conversatie civilizata si pentru ca a incercat sa ma santajeze in mai multe randuri cu "datoriile" lu' peste, sa-l chis in freza!
Sper doar ca la urmatoarele alegeri sa candideze totusi unul mai bun. Nu alde Baisanu care nu au nici o sansa in fata coclitului... Altul...
2.   Adevarat graieste poporul trimis de
( 4 dec 2014, 12:08:55
Nici eu nu-mi explic cum domnul Lungu a iesit de trei ori primarul acestui oras.Dupa 10 ani ce vedem?Un jeg de oras murdar,neasfaltat,fara viata culturala,fara stadion si sali de sport,fara cinematograf,filarmonica,teatr de recreere.O mizerie de oras.Si in oras(vezi George Enescu,Zamca.Obcini)si Itcani si Burdujeni.Sunt zone de parca am fi dupa razboi.Pai iohannis e Dumnezeu pe pamant fata de Lungu.Cele 20.000 de familii(jumatate din populatie)care nu suntem la sistemul centralizat contribuim din banii nostrii de taxe si impozite la plata subventiei pentru cetatenii centralizati.Nu am nimic cu flacaii dar nu vreau sa le platesc din banii mei caldura si apa calda.Deci ce facem fratilor necentralizati,dam in judecata Consiliul local pentru a desfiinta subventia,facem un miting la Primarie?Asteptam propuneri.
3.   Comentariu trimis de
( 4 dec 2014, 12:36:16
Hahaha....Suceava ca municipiu resedinta de judet arata ca un jeg de oras precum primarul. Primarul acesta habar nu are cum sa fie gospodar darmitecsa administreze un municipiu.

Este a nu stiu cata iarna in care aces municipiu nu are caldura. Sucevenilor le lipsesc nevoile de baza.

4.   Amestecate trimis de
( 4 dec 2014, 12:40:39
Sa vorbim putin si de seful domnului Lungu,adica domnul Ponta.Ma uit la el la TV si nu pot sa-i remarc privirea.Dupa alegeri are o privire,vorba unui ziarist,de parca a fost lovit de tren.Eu ma intreb ce mai cauta in fruntea guvernului.El a pierdut zdrobitor alegerile.Este un LOSER.Normal era sa se retraga.Am senzatia ca domnul Ponta e din alt film,din alta realitate paralela.
Sa vedem ce-a mai facut cu guvernul lui de amatori.
*A facut a treia rectificare bugetara,lucru care nu s-a mai intalnit in Romanica si de care toata lumea spune ca este ilegal.Adica nu ai fost in stare sa faci un buget ca lumea in 2013 si apoi il tot ajustezi ca ai luat-o in balarii.
*Iar a stabilit acciza la pretul de 4,7853 pe euro.Unde ai gasit asa un curs domnule Ponta?La ce banca,la ce casa de schimb?Zi-ne si noua ca sa schimbam euroii si sa ne umplem de bani.
*Guvernul va aproba prin Ordonanta de Urgenta prelungirea sistemului actual al redeventelor. Victor Ponta spune ca nu poate fi aprobat un nou sistem "peste noapte", chiar daca stia de doi ani ca acesta trebuie schimbat.
Programul de guvernare Ponta, Mai 2012: Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regandirea redeventelor.
Ponta, in ianuarie 2013: "Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom.
Ponta, in februarie 2014: "Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente"
5.   Lei vechi trimis de
( 4 dec 2014, 13:48:28
Bai, cum cucu maica-sii, dupa atatia ani in care v-ati luat salariile in lei noi, inca mai puteti da cifre in "lei vechi"?
Nu va doare neuronul sa faceti conversiile astea ciudate?
Auzi... "120 de miliarde de lei vechi". Cati lei inseamna asta wei monitorilor?
Nici macar pensionarii nu se mai exprima in lei vechi, ce naiba?
5.1  RE: Lei vechi trimis de
( 4 dec 2014, 22:34:01
Ieconomistu'' Lungu Ion se exprima in lei vechi...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei