Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 dec 2014 - Anul XIX, nr. 283 (5792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a IX-a

Spectacolul „Deschide ochii, deschide inima!”, o nouă lecţie de viaţă oferită de persoanele cu dizabilităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spectacolul „Deschide ochii, deschide inima!”, desfăşurat ieri, 3 decembrie, la Iulius Mall Suceava, cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, a fost o nouă lecţie de viaţă oferită de persoanele cu nevoi speciale. Pentru al nouălea an consecutiv, zeci de persoane cu dizabilităţi din tot judeţul au prezentat un spectacol plin de sensibilitate, care a reuşit să deschidă inimi, să deschidă ochii celor care poate nu aveau încredere că aceşti oameni speciali pot să cânte, să danseze, să recite poezii, dar, în primul rând, să transmită emoţie.

Nu le-a fost uşor să urce pe o scenă, unii în scaune cu rotile, alţii ajutaţi de colegi, nu le-a fost uşor să evolueze în faţa unui public numeros, dar au reuşit. Cu emoţii, cu stângăcie, au transmis atât de mult, cât să umple inimile a zeci de spectatori care au ales să îi urmărească şi să-i aplaude.

Spectacolul a fost prezentat de Alexandra Matei, expert asistent în cadrul Protecţiei Copilului Suceava, şi Marian Dafin, un fost beneficiar al Protecţiei Copilului.

 

Program artistic diversificat

Programul artistic a fost deschis de doi reprezentanţi ai Casei de Tip Familial Mihoveni, Bianca Lăcătuş şi Alexandru Şerban, care, îmbrăcaţi în costume populare, au interpretat câteva cântece, fiind urmaţi pe scenă de un grup de beneficiari de la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică (CRRN) „O nouă viaţă” Siret, care au dansat pe piesa „Tranquila” şi au cântat colinde. Beneficiarii CRRN Pojorâta au continuat programul cu interpretarea câtorva colinde şi poezii de Crăciun, publicul aplaudându-i îndelung şi pentru frumoasele costumele populare pe care le-au purtat, dar şi pentru atmosfera creată cu ajutorul instrumentelor muzicale şi zurgălăilor care au vestit sosirea lui Moş Crăciun. Au urmat dansuri populare, poezii, colinde, cântece populare, dansuri moderne, scenete, un colaj de cântece şi dansuri din Bucovina, dans bavarez, dansul Crăciuniţelor, toate interpretate de asistaţi de la Servicii multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului-Ostra, CRRN “O nouă şansă” Todireşti, CRRN Costâna, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Sf. Andrei” Gura Humorului, Complexul de recuperare neuro-psiho-motorie Blijdorp - O nouă viaţă Suceava, CRRN şi Locuinţa Maxim Protejată (LMP) Mitocu Dragomirnei, Servicii Multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni, CRRN Sasca Mică, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava, CRRN Zvoriştea, Fundaţia FARA Suceava.

Invitaţii speciali ai serii au fost interpreţii Andreea Caciur, Andreea Chisăliţă, Sorin Filip şi Călin Brăteanu, artişti care au încântat cu melodiile lor întreg auditoriul.

 

200 de cadouri pentru „artiştii” care au evoluat pe scenă

Pe lângă spectacolul artistic, la Iulius Mall a fost organizată şi o expoziţie cu lucrări realizate de persoane cu nevoi speciale, în atelierele ocupaţionale din centrele de reabilitare. Evenimentul a fost organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în parteneriat cu Iulius Mall Suceava. Margareta Isăilă, directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, ne-a spus că participarea la acest eveniment este benefică pentru persoanele cu dizabilităţi „pentru că le dezvoltăm spiritul competitiv, modele noi de socializare. Este un pas foarte important pentru reinserţie socială”.

Parteneri în realizarea acestui spectacol au fost Iulius Mall Suceava, Asociaţia Multicare Suceava, Asociaţia Kontrast-E Suceava şi AREAS. Sponsorii evenimentului au fost Georom, Auchan, Rio Bucovina, Cozonac Bujor, Omnitehnic şi Asociaţia Părinţilor şi Profesorilor din Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a pregătit de 200 de cadouri, 200 de sticle cu apă și 200 de felii de cozonac pentru „artiştii” care au evoluat în acest spectacol emoţionant.

Echipa de organizare a evenimentului a fost formată din Margareta Isăilă, directorul executiv adjunct al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a DGASPC, Alexandra Matei, Brînduşa Sorina Bialy, Felicia Doroftei şi Laura Bocăneţ (coordonatoarea evenimentului), specialişti din cadrul Protecţiei Copilului Suceava. Laura Bocăneţ, asistent medical principal în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, ne-a spus că persoanele cu dizabilităţi, dar şi familiile acestora trebuie să aibă posibilitatea de a participa în mod egal cu ceilalţi oameni la toate aspectele vieţii sociale şi economice. „Aceste persoane trebuie să aibă posibilitatea de a-şi exercita drepturile cetăţeneşti, inclusiv dreptul la liberă mişcare, de a alege unde şi cum anume trebuie să trăiască şi de a avea acces deplin la activităţile culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber”, a completat coordonatoarea evenimentului de la Iulius Mall. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacolul „Deschide ochii, deschide inima!”, o nouă lecţie de viaţă oferită de persoanele cu dizabilităţi.
 Vizualizări articol: 1901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Spectacolul „Deschide ochii, deschide inima!”, o nouă lecţie de viaţă oferită de persoanele cu dizabilităţi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei