Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 dec 2014 - Anul XIX, nr. 283 (5792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulțumiri

Scumpirea RCA-ului îi aruncă în pragul falimentului pe transportatorii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

viitor i-ar putea duce în pragul falimentului pe transportatorii suceveni. Prevederile cu privire la creşterea RCA-ului în anul 2015 sunt cuprinse într-o normă adoptată recent de Autoritatea de Supraveghere Fiscală, document care însă în cursul zilei de ieri era imposibil de găsit pe site-ul oficial al acestei instituţii. De precizat că din informaţiile de pe piaţă, poliţele RCA s-ar putea scumpi începând din anul 2015 cu aproximativ 15-30%, creşterea costurilor pentru transportatori fiind imposibil de acoperit din alte surse, aşa cum susţin reprezentanţii unor companii de transport din judeţul Suceava.

Contactat în cursul zilei de ieri, liderul Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier din Judeţul Suceava, Beniamin Lucescu, ne-a declarat că o astfel de creştere a poliţelor RCA nu va putea fi suportată de transportatori, care vor trebui să suporte din banii proprii această majorare. Beniamin Lucescu a subliniat faptul că această majorare ar veni după ce pe parcursul anului 2014 poliţele RCA plătite de transportatori au crescut între 100 şi 150%, „fără ca piaţa de transport să realizeze ceea ce se întâmplă”. El a dat ca exemplu preţul de 2.400 – 2.500 de lei plătit pentru poliţia RCA pentru un vehicul comercial cu mai mult de 8+1 locuri pentru primele şase luni din anul 2014, care ulterior, la reînnoirea poliţei pentru încă şase luni, a crescut la aproximativ 5.000 de lei.

„De regulă, companiile de transport încheie asigurări obligatorii pentru parcul deţinut pentru o perioadă de 12 luni, în baza unor convenţii de plată în rate lunare sau trimestriale sau chiar cu plata integrală în avans. Perioada cea mai aglomerată de reînnoire a poliţelor anuale este decembrie-ianuarie, iar anul acesta majoritatea transportatorilor au constatat că nu îşi mai pot permite asigurarea RCA din cauza faptului că în costurile operaţionale pentru desfăşurarea activităţii de transport nu pot include şi noile creşteri ale primelor de asigurare”, a spus Beniamin Lucescu.

El a arătat că impactul acestei majorări va fi unul extrem de mare pentru transportatori, în condiţiile în care aceştia sunt obligaţi, potrivit prevederilor legale în vigoare, să suporte cheltuieli precum asigurarea bagajelor călătorilor sau cheltuieli legate de șoferii profesioniști angajați. Beniamin Lucescu a subliniat faptul că transportatorii vor fi cei mai afectați de majorarea RCA în condițiile în care rata daunelor calculată pe fiecare șofer profesionist este una foarte mică.

 

Beniamin Lucescu afirmă că majorarea prețului biletelor pentru clienți nu este o soluție

Pe de altă parte, el a precizat că în mod normal o astfel de creștere a valorii asigurărilor obligatorii ar împinge piața de transport către o majorare de tarife, atât în transportul de pasageri, cât și în cel de marfă, însă acest lucru este imposibil în România, având în vedere că transportatorii deja practică tarife cu până la 35 % mai mici la transportul de marfă, şi cel puțin cu 50% mai mici în cazul transportului de persoane, comparativ cu media europeană. Lucescu a arătat că această situație din România este cauzată  de contextul economico – social în care îşi desfăşoară activitatea transportatorii. „Scumpirea biletelor la transportul de persoane nu este o soluţie. Iar asta înseamnă că după majorarea RCA-ului vom ajunge să luăm din banii noştri pentru a acoperi pierderile, ceea ce ne va duce spre zero ca încasări”, a declarat Beniamin Lucescu.

El a mai explicat că pe fondul scăderii drastice a numărului de kilometri anuali realizaţi de un vehicul comercial, atât în transportul de mărfuri, cât şi în cel de pasageri, se ajunge în situaţia în care influenţa pe kilometru a asigurării în cazul unui autocar să crească anual de la valoarea de 0,05 lei/km la 0,13 lei/km, iar în cazul unui cap tractor cu semiremorcă de la valoarea de 0,09 lei/km la 0,2 lei/km. Nu în ultimul rând, Lucescu a acuzat modul în care Autoritatea de Supraveghere Fiscală a adoptat norma prin care se stabileşte majorarea RCA, având în vedere faptul că această instituţie nu a avut consultări cu privire la această problemă cu reprezentanţii transportatorilor.

Trebuie spus că Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier din Judeţul Suceava reuneşte aproximativ 85% din numărul transportatorilor de persoane suceveni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scumpirea RCA-ului îi aruncă în pragul falimentului pe transportatorii suceveni.
 Vizualizări articol: 3145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scumpirea RCA-ului îi aruncă în pragul falimentului pe transportatorii suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mitinguri contra maririi RCA trimis de
( 4 dec 2014, 12:18:13
RCA-ul tot mai scump a scos sute de oameni in strada.In ciuda ploii inghetate, care a biciuit marti Bucurestiul, cateva sute de persoane au protestat in fata Palatului Parlamentului.Soferi, membri ai asociatiilor transportatorilor, dar si reprezentanti ai asociatiilor service-urilor, cu totii au cerut demisia sefilor Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Protestatarii sunt nemultumiti de costurile ridicate ale politei RCA si acuza Autoritatea ca protejeaza doar interesele firmelor de asigurari."Enorm. Eu platesc 800 de lei pe jumatate de an, si am 24 de ani. Nu e normal", spune o soferita, completata de un alt protestatar: "eu platesc 2200 de lei".Protestatarii sunt nemultumiti de aceasta situatie si le-au cerut parlamentarilor desfiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pe care o considera vinovata pentru problemele lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei