TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
 
joi, 4 dec 2014 - Anul XIX, nr. 283 (5792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,8744 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,0456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Proces în derulare

„Tomuţa” şi compania cred că Sam Antemie a fost lăsat infirm de un deget de medicii care l-au operat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Coroamă, zis „Tomuţa”, dar şi celelalte trei persoane, Radu Sfichi, zis „Ţârcoi”, Radu Popescu, zis „Popescanu” şi Petru Gheorghe Muntean, zis „Murgu”, cu toţii judecaţi pentru că au participat la sluţirea lui Samuil Beniamin Antemie, lăsat fără un deget pentru că nu a returnat un împrumut luat cu camătă, cred că vinovaţi pentru toată tărăşenia sunt medicii care l-au operat pe afacerist.

Tomuţa şi compania au cerut efectuarea unei noi expertize medico-legale, iar instanţa de apel, respectiv Curtea de Apel Suceava, a admis-o. Practic, inculpaţii contestă veridicitatea certificatului medico-legal eliberat de legiştii din Rădăuţi şi cred că solicitarea procurorilor de schimbare a încadrării juridice din lovire şi alte violenţe în vătămare corporală nu este justificată.

Noua expertiză care va fi efectuată de specialiştii de la Institutul de Medicină Legală Iaşi trebuie să stabilească numărul de zile de îngrijiri medicale necesare lui Sam Antemie pentru vindecare, dacă în situaţia penală actuală leziunea se constituie în infirmitate şi dacă există infirmitate  atunci aceasta a fost în urma unei acţiuni presupuse a inculpaţilor sau ca urmare a intervenţiei chirurgicale necorespunzătoare.

Interesant este că la această expertiză a achiesat şi Samuil Beniamin Antemie, dar acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni de vreme ce la un moment dat, mai exact în urmă cu jumătate de an, a dat o declaraţie prin care arăta că nu a fost agresat, iar degetul şi l-a tăiat singur, din greşeală.

 

La Rădăuţi au fost condamnaţi cu executare toţi cei patru inculpaţi

În urma procesului care s-a derulat la Judecătoria Rădăuţi, toţi cei patru inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse cu executare. Astfel, „Tomuţa” a fost condamnat pentru două infracţiuni. Atât pentru lovire sau alte violenţe, cât şi pentru lipsire de libertate în mod ilegal, el a primit câte 2 ani de închisoare. Magistratul a contopit pedepsele şi a aplicat şi un spor de o treime din condamnare, astfel încât „Tomuţa” trebuie să stea după gratii pentru 2 ani şi 8 luni.

Pentru aceleaşi fapte a fost condamnat şi „Ţârcoi”, din Gălăneşti, iar pedepsele au fost similare cu ale lui „Tomuţa”, rezultanta fiind de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Pedeapsa cea mai grea a primit-o „Popescanu”, din Vicovu de Jos. El a fost condamnat pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe la o pedeapsă de 3 ani. Tot 3 ani a primit „Popescanu” şi pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal. Cele două pedepse au fost contopite şi s-a adăugat un spor de 1 an, astfel încât Radu Popescu are de executat 4 ani de puşcărie.

Cel mai ieftin a scăpat Petru Gheorghe Muntean, zis „Murgu”, din Vicovu de Jos. Acesta a primit 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

 

Sam Antemie, cercetat şi el pentru favorizarea infractorului

Dosarul aflat acum în apel la Curtea de Apel Suceava se află pe rolul instanţelor de judecată de aproape cinci ani, iar printre cei care se fac vinovaţi de tergiversare este chiar victima. Sam Antemie s-a prezentat în urmă cu doi ani şi jumătate în faţa judecătorului pentru a-i fi luată declaraţia de parte vătămată, dar din cauza unor probleme tehnice această declaraţie nu a fost finalizată. Acesta nu a mai dat apoi pe la Judecătoria Rădăuţi, iar la unul dintre ultimele termene de judecată şi-a schimbat declaraţia dată în faţa anchetatorilor, susţinând că şi-a tăiat degetul singur şi nu a fost sechestrat şi apoi mutilat.

Procurorul de caz s-a autosesizat vizavi de această schimbare la 180 de grade şi a propus arestarea lui Sam Antemie pentru favorizarea infractorului. Propunerea procurorilor a fost admisă de Judecătoria Rădăuţi, dar în contestaţie Tribunalul Suceava a schimbat măsura arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

În acelaşi dosar a fost reţinută pentru 24 de ore şi Valerica Antemie, soţia lui Sam, care, de asemenea, a încercat să-i scape basma curată pe cei patru cămătari.

Dacă Sam Antemie a stat după gratii câteva zile, soţia acestuia a revenit la domiciliu după cele 24 de ore de arest preventiv.

Acum, soţii Antemie au dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, iar procurorul de caz urmează să decidă dacă îi va trimite în judecată sau va lua o altă măsură.

 

„Te tai bucăţi şi te îngrop în spatele casei”

În primăvara anului 2008, susţin anchetatorii, Beniamin Samuil Antemie a împrumutat, cu dobândă între 10-15% pe săptămână, sume mai mari de bani, în mai multe tranşe, de la Coroamă, Sfichi şi Muntean, precum şi de la soţia şi cumnatul acestuia din urmă.

Din totalul împrumutat, Sam i-a achitat periodic, până în toamna anului 2008, diverse sume de bani doar lui „Tomuţa”, de la care luase iniţial, fără a semna vreun înscris sau contract de împrumut, suma de 36.000 de euro.

Întrucât nu a mai putut achita restul banilor şi dobânzile aferente, Sam a fost ameninţat în mai multe rânduri cu acte de violenţă şi chiar cu moartea.

În seara zilei de 30 aprilie 2009, „Tomuţa” şi „Ţârcoi” s-au dus cu autoturismul acestuia din urmă la Suceviţa, unde s-au întâlnit cu mai mulţi prieteni şi au consumat băuturi alcoolice.

Când s-au întors la Vicovu de Jos, „Tomuţa” şi-a adus aminte de datornicul Sam şi l-a sunat pe telefonul mobil, însă acesta nu i-a răspuns.

În urma insistenţelor, în jurul orei 5:00, Antemie l-a sunat pe Coroamă, iar acesta din urmă i-a cerut să se prezinte imediat la locuinţa sa, ameninţându-l că, se arată în rechizitoriu, în caz contrar îi va tăia capul.

De frică, Beniamin Samuil Antemie s-a urcat în maşină şi s-a dus la Vicovu de Jos.

Între timp, însă, Vasile Coroamă l-a sunat şi pe Petru Muntean şi l-a chemat la vila sa. Dându-şi seama că „Tomuţa” era beat şi fiindu-i teamă să nu aibă probleme cu el, mai ales că îi datora 20.000 de euro, Muntean a renunţat să mai meargă la serviciu, unde trebuia să fie în jurul orei 7:00, şi s-a dus la vila familiei Coroamă.

În momentul în care a ajuns la faţa locului, afaceristul rădăuţean i-a cerut lui „Tomuţa” un nou termen pentru achitarea datoriei, însă răspunsul cămătarului a fost clar: „te tai bucăţi şi te îngrop în spatele casei”.

 

Obligat să bea oţet, „să se mai cureţe de prostii”

La un moment dat, explică anchetatorii, Coroamă i-a spus lui Antemie că trebuie să-l pedepsească şi i-a turnat într-un pahar circa 100 de mililitri de oţet şi l-a obligat pe afacerist, ameninţându-l cu o toporişcă, să-l dea peste cap, „ca să se mai cureţe de prostii”.

Sfichi şi Muntean, se arată în rechizitoriu, au început să râdă, însă „Tomuţa” le-a închis gura imediat, spunându-le că urmează ei la rând.

Deşi implora să fie lăsat în pace, să nu mai fie chinuit, Beniamin Samuil Antemie era ameninţat tot mai vehement de Vasile Coroamă că-i va tăia o mână ori laba piciorului.

„Tomuţa” i-a cerut lui „Ţârcoi” să-i aducă, din bibliotecă, un cuţit confecţionat special pentru luptă, armă descoperită ulterior, la data de 21 mai 2009, în locuinţa surorii inculpatului Radu Popescu.

Cu acel cuţit, „Tomuţa” a continuat să-l ameninţe pe afaceristul datornic, în timp ce acesta din urmă îl implora să-l ierte.

 

Chemat să vadă o „judecată adevărată”

De la oţetul pe care l-a băut forţat, lui Sam i s-a făcut rău, moment în care Vasile Coroamă le-a cerut celorlalţi doi inculpaţi să-l scoată afară din casă.

„Tomuţa” le-a solicitat lui „Ţârcoi” şi lui „Murgu” să facă împreună „judecata” lui Sam, însă, cum aceştia nu s-au arătat prea entuziaşti, le-a spus că pot să plece acasă, urmând a-l chema în ajutor pe „tovarăşul său, fratele său”, „Popescanu”, eliberat recent din penitenciar.

Anchetatorii spun că, deşi Sfichi şi Muntean aveau posibilitatea să plece şi, eventual, să anunţe poliţia, nu au făcut-o şi au rămas mai departe la vila lui Coroamă.

Între timp, a ajuns şi „Popescanu”, precum şi o altă persoană (martor în dosar), căreia „Tomuţa” trebuia să-i restituie nişte bani şi pe care a sunat-o să vină la faţa locului, pentru a-i arăta cum se face o „judecată adevărată” a celui din cauza căruia nu reuşeşte să-i dea împrumutul înapoi.

Pentru a-l teroriza efectiv pe afaceristul sechestrat, „Tomuţa” a înfipt de mai multe ori toporul într-o bucată de lemn, trecând la câţiva centimetri de capul victimei.

 

Scena mutilării, descrisă de anchetatori

Scenele de tortură nu se opresc aici. După ce „Popescanu” şi „Tomuţa” i-au turnat cu forţa pe gât afaceristului datornic şi restul de oţet rămas în sticlă, „Ţârcoi” a adus două bucăţi de sfoară, cu care primii doi i-au legat victimei mâna dreaptă de la încheietură, precum şi degetul inelar.

Pentru că Sam se zbătea şi se opunea din răsputeri, „Tomuţa” a vrut să-l lovească cu muchia toporului în cap, însă afaceristul a reuşit să se apere, băgând în faţă braţul stâng.

Procurorii descriu exact scena mutilării lui Beniamin Samuil Antemie: „Popescanu” l-a prins de gât pe afacerist, din spate, „Ţârcoi” a tras de capetele de sfoară pentru a întinde mâna victimei şi degetul inelar, iar „Tomuţa” a fixat cu mâna sa stângă mâna dreaptă a victimei pe masă şi i-a secţionat transversal ultima falangă a degetului inelar.

Victima a suferit o hemoragie puternică, în urma căreia au fost stropite cu sânge dalele de piatră din curte, cât şi banca pe care a stat.

 

Degetul tăiat, mâncare pentru câini

Vasile Coroamă, susţin anchetatorii, i-a spus afaceristului plin de sânge că-şi face un medalion cu bucăţica de deget tăiată şi, dacă nu îi va restitui datoria, îi va mai tăia un deget, apoi o ureche şi tot aşa mai departe.

Deşi Sam l-a rugat disperat să-i dea bucata de deget înapoi, pentru a încerca să o pună la loc la spital, „Tomuţa” a aruncat-o unui câine care era prin curte şi care a mâncat-o.

Ulterior, la ordinul lui Coroamă, Muntean şi Sfichi au spălat urmele de sânge.

La insistenţele victimei, Coroamă, Muntean şi Popescu au urcat-o în maşină şi au pornit spre spitalul din Rădăuţi, nu înainte de a-i atrage atenţia victimei să nu declare nimic din ceea ce s-a întâmplat.

“Popescanu”, se mai spune în rechizitoriu, l-a avertizat chiar că, dacă “Tomuţa” va ajunge la puşcărie, el va rămâne liber şi va avea grijă de familia afaceristului.

Şi soţia victimei, Valerica Antemie, a fost ameninţată pe holurile spitalului de Muntean şi Coroamă, care i-au spus că “de data aceasta a fost vorba de un deget, însă data viitoare va fi mult mai rău”.

Femeia a fost sunată şi câteva ore mai târziu, când soţul ei se afla pe masa de operaţie, iar mesajele erau clar de intimidare.

Deşi iniţial a declarat că s-a autoaccidentat, tăindu-şi degetul din greşeală, pe când tăia lemne, Beniamin Samuil Antemie s-a consultat cu familia sa şi a decis, în cele din urmă, să spună totul poliţiei.

 

Expertiza a stabilit că Sam nu-şi putea tăia singur degetul

Pentru a verifica declaraţiile lui Vasile Coroamă, care susţine că de fapt Beniamin Samuil Antemie s-a tăiat singur şi apoi a inventat toată această poveste pentru a-l băga la închisoare şi a scăpa de datoria de 147.000 de euro, după cum susţine „Tomuţa”, anchetatorii au dispus la data de 18 mai 2009 efectuarea unui experiment judiciar, iar concluziile au fost că victima nu avea cum să-şi taie singură degetul cu pricina.

Ba mai mult, pentru a verifica sinceritatea declaraţiilor lui Beniamin Samuil Antemie, anchetatorii l-au dus pe acesta la detectorul de minciuni, iar rezultatul a fost că afaceristul spune adevărul în ceea ce priveşte episodul torturii de la locuinţa lui Vasile Coroamă.

De cealaltă parte, Sfichi şi Muntean au refuzat să fie testaţi la poligraf, deşi iniţial au declarat că sunt de acord.

Printre probe se numără şi o înregistrare în celula din arestul poliţiei în care au fost încarceraţi împreună, deloc întâmplător, Sfichi şi Muntean. Cei doi au discutat despre retragerea declaraţiilor date iniţial de Sfichi şi despre prezentarea unei variante fabricate cu intenţia de a conduce ancheta pe o pistă greşită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tomuţa” şi compania cred că Sam Antemie a fost lăsat infirm de un deget de medicii care l-au operat.
 Vizualizări articol: 3622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Tomuţa” şi compania cred că Sam Antemie a fost lăsat infirm de un deget de medicii care l-au operat5.051

Facos Suceava
Iulius Mall Suceava
MedClinic
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.Toyota - Noul Yaris Hybrid
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei