Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2014 - Anul XIX, nr. 240 (5749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Condiţii

Protocolul Termica – Bioenergy a fost semnat, dar apa caldă nu revine la robinetele sucevenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bioenergy şi Termica, adică producătorul şi furnizorul de energie termică pentru sucevenii racordaţi la sistemul centralizat, au semnat acordul prin care Termica se obligă ca o cotă de 42% din încasări să le vireze către firma care gestionează noua centrală termică. Protocolul semnat de către Termica şi Bioenergy a fost depus ieri la  registratura Primăriei municipiului Suceava, care se va constitui în cel de-al treilea semnatar, dacă va exista girul Consiliului Local.

„Așa cum s-a convenit și cu primarul municipiului Suceava, vom supune acest act spre aprobare Consiliului Local, în ședința de joi, 16 octombrie 2014.

Dorim ca, după aprobarea acestuia, să punem bazele unor plăți ritmice către Bioenergy, care să permită reluarea livrării apei calde menajere și, ulterior, furnizarea încălzirii”, a declarat directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie.

Practic, prin semnarea acestui protocol se îndeplineşte una dintre condiţiile necesare pentru ca sucevenii să beneficieze de apă caldă şi chiar şi de căldură, în condiţiile în care temperaturile exterioare sunt în scădere.

Cea de-a doua condiţie, cea mai dificilă, este ca populaţia să achite o parte din cele patru milioane de euro pe care le datorează către Termica, astfel încât să ajungă şi la Bioenergy o sumă suficientă pentru a fi achiziţionată masa lemnoasă necesară asigurării căldurii şi apei calde.

„Ce ni s-a achitat până acum este o sumă nesemnificativă”, a spus directorul Bioenergy, firmă care are de recuperat 16 milioane de lei, în contul energiei termice livrate către suceveni, la gardul centralei.

În ultimele 15 zile, în conturile Bioenergy au intrat 936.000 de lei, dar, din aceşti bani, 900.000 lei sunt banii daţi de Primăria Suceava către Termica, în contul subvenţiei energiei termice, iar diferenţa, de 36.000 de lei, reprezintă încasările de la populaţie.

 

Întreaga datorie a primăriei către Termica a fost achitată

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat că s-au făcut eforturi pentru a fi achitate toate datoriile către Termica, astfel încât să fie deblocată furnizarea apei calde către populaţie.

„Primăria Suceava a achitat 1,7 milioane de lei vechi în această perioadă, inclusiv decontul lunii octombrie, iar din această sumă 900.000 de lei au ajuns la cei de la Bioenergy. De acum şi populaţia trebuie să plătească, pentru a se strânge cei 2,5 milioane de lei necesari a fi achitaţi săptămâna aceasta celor de la Schweighofer, pentru a putea fi reluată furnizarea masei lemnoase. Încasările de la asociaţii lasă încă de dorit, dar dacă nu se vor achita din datorii, nu va fi căldură şi apă caldă”, a lansat un nou avertisment primarul Ion Lungu.

Furnizarea apei calde a fost întreruptă miercurea trecută, după ce, cu o zi înainte, cei de la Bioenergy au anunţat că, din cauza enormelor sume neîncasate pentru gigacaloriile livrate, nu mai au biomasă pentru cazanele de producere a energiei termice.

În curtea centralei de termoficare mai sunt 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, dar nu pot fi utilizaţi până când nu sunt achitaţi către furnizori.

Principalul furnizor de masă lemnoasă al Bioernegy,  Schweighofer, are de recuperat peste 1,7 milioane de euro, acesta sistând furnizarea de biomasă de la finele lunii septembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protocolul Termica – Bioenergy a fost semnat, dar apa caldă nu revine la robinetele sucevenilor.
 Vizualizări articol: 4098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 11 voturi
Protocolul Termica – Bioenergy a fost semnat, dar apa caldă nu revine la robinetele sucevenilor2.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Caldura si apa calda reprezinta dreptul la viata! trimis de
(15 oct 2014, 11:56:52

Într-o țară normală asemenea probleme nu ar apărea.
Caldura si apa calda in apartamente reprezinta dreptul la viata. Guvernul, administratia locala trebuie sa stie asta. Guvernele vin si pleaca, administratia trebuie sa se implice pentru a se respecta Constitutia si Drepturile Omului. Amintiti-va pentru ce a fost judecat si impuscat Ceausescu, pentru frig si foame, etc civilizatie si este consfintit de articolul 45 din Constitutieiar Constitutia trebuie respectata . Este inexplicabil cum factorii implicati nu aplica legile care exista si nu se preocupa de gasirea unor solutii. Nu mai este posibil ca in statul de drept sa se inchida robinetul si celui care plateste si celui care nu plateste. Noi toti aici pe forum solicitam incheierea de contracte individuale cu titularii de apartamente, existind astfel posibilitatea indepartarii celor care nu platesc... De ce nu se poate? De ce nu se vrea!?
2.   Comisia de analiză pentru situaţia de la Termica trimis de
(15 oct 2014, 12:53:19
08.01.2014 citate din Sandrinio Neagu
„Nu pot ascunde ei cât spunem noi!”
„Raportul a fost încheiat şi predat Primăriei Suceava în octombrie 2013, dar nu a mai ajuns niciodată să fie discutat în plenul Consiliului Local. „...
„Am să redau o parte din aceste concluzii, pentru a vă da seama cu toţii de coaliţia dintre primar şi cei din PSD Suceava.”
„Subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, SC Termica SA fiind silită să funcţioneze, în ultimii ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură”, se arată în raport. Tot aici se mai menţionează: „Preţul gigacaloriei plătit de populaţie a fost populist menţinut la unul dintre cele mai mici nivele din ţară”.
„Iniţierea de către autorităţile administraţiei locale, susţinerea de către AGA şi CA a SC Termica SA şi aprobarea Consiliului Local Suceava din perioada 2008-2012 (notă-pe vremea când PDL avea două treimi din numărul de consilieri, iar primarul Lungu huzurea ca un sultan) a dus la decapitalizarea societăţii de termoficare cu 75 de milioane de lei”, este un alt punct din concluziile comisiei de analiză.
Primăria mai este acuzată că nu a modernizat reţelele de distribuţie a energiei termice, iar pierderile din reţea au fost peste limita stabilită de autoritatea de reglementare în domeniu.”
 ☭  ϑ
2.1  RE: Comisia de analiză pentru situaţia de la Termica trimis de
(15 oct 2014, 14:53:07
Toti sunt niste hoti ordinari, adunati in gasca si sprijiniti de clanurile mafiote, adica partidele. Nu vin niciodata cu explicatii. Termica produce cea mai ieftina gigacalorie iarna, daca foloseste un grup de 420t/h si da in sistem energie electrica, caldura si apa calda populatiei. O sa fiti socati, pretul e de 70 lei/ gigacal la pacura si undeva sub 35lei/gigacal pe carbune. Basca , in perioade de criza, cand vine un privat si te freaca pentru doua hartapele, Termica are inca in rezervoare pacura, deci poate porni si redresa situatia. Aici e inimaginabil situatia cand decidentii locali de la prefectura si consiliul judetean lasa camine si scoli de izbeliste, muti si nevinovati. Totul seamana foarte bine cu afacerea Microsoft, se poate lua mai ieftin, dar primeaza privatul si buzunarele mafiotilor. Cea mai mare vina o poarta primarul, pentru ca a permis unui privat sa santajeze populatia, stiind ca gaura neagra e la primarie. Acum, 100 000gigacal la 160 lei cat o sa plateasca primaria in plus la noul contract inseamna 16 mil. de lei sau aproximativ 4 mil. de euroi, bani aruncati degeaba in fiecare an la privati.
3.   Deci? trimis de
(15 oct 2014, 12:56:03
Si totusi cand vine apa calda? De acord cu contracte individuale.
De ce s-a moternizat centrala precedenta unde aveam materie prima pentru incalzire si acu s-a renuntat in favoarea celor de la EGGER care acu ne tin din scurt? ca ei nu iarta sau de ce?
Pai inainte cu vechea centrala modernizata se putea sa avem dreptul la viata si acu ne nu mai avem ? de ce ? ne fac legea austriecii?
3.1  RE: Deci? trimis de
(15 oct 2014, 13:26:23
Cei "mari " indatoreaza pe cei mici. Nu se vor indatora printr un credit pentru ca ar insemna sa fie slugi la altii. Ei cunosc ecuatia.
4.   De ce? trimis de
(15 oct 2014, 13:07:03
De ce nu ia noua centrala credit cum a facut Termica pentru a putea functiona si furniza agent termic? De ce nu a modernizat Primaria retelele, a caror proprietar este, pentru a micsora pierderile. De ce stam in frig si spalam copiii in lighean, in frigul din baia mucegaita? De ce? De ce? Nimeni nu raspunde?
4.1  RE: De ce? trimis de
(15 oct 2014, 13:27:32
Cei "mari " indatoreaza pe cei mici. Nu se vor indatora printr un credit pentru ca ar insemna sa fie slugi la altii. Ei cunosc ecuatia.

5.   Certificate verzi plus subventie trimis de
(15 oct 2014, 13:39:05
Cand destinatia banilor este firma privata Bioenergi, primarul se grabeste sa plateasca subventia, spre deosebire de perioada in care producator de energie a fost Termica, care era nevoita sa faca credite pentru a functiona . Bine se spune in comentariile de mai sus ca, daca nu are bani sa functioneze, ar putea sa faca si Bioenergy credite. Aceasta si le-ar achita cu usurinta pentru ca beneficiaza de certificate verzi (primeste bani peste pretul energiei produse).
6.   Pt ILLUMINATI si VOINEA trimis de
(15 oct 2014, 15:57:29
Daca economia ar functiona dupa teoria voastra, ar urma falimentul tuturor firmelor de utilitati, nu numai a firmei TERMICA.
7.   Colaps in Suceava. trimis de
(15 oct 2014, 16:41:00
Diferenta de mentalitate intre primarii de Roman si Suceava. in Roman s-a construit o microcentrala in doi ani cu 2 mil de lei, restul fiind bani europeni. Energia electrica e produsa in folosul primariei si e folosit la iluminat si pentru alte institutii locale. Cet-ul de la noi putea furniza energia primariei, institutiilor locale si celor asistati social. Se puteau face multe. Am ajuns la concluzia ca aici e tara hartapelelor, dansului din bundita si scrijelitul oualor, iar trasul tepei e mostenit cu mult timp inainte...de austrieci.
8.   Pt. economistul THEPUCKISH (Ghidusul) trimis de
(15 oct 2014, 17:04:28
Cine va spus ca asta e teoria noastra despre economie?? Total eronat, noi stim cum ar trebui sa fie pentru a functiona rentabil. Aici subliniam regulile dupa care a fost pusa sa joace Termica si ironic intrebam administratia locala de ce nu mai sunt valabile.
Apoi va rugam sa respectati regulile forumului si sa comentati la articol nu la comentarii.
9.   Lei vechi trimis de
(15 oct 2014, 23:13:35
Ar trebui terminat trucul cu sumele in lei vechi, pentru a parea mai multi bani. Acea moneda nu exista si uitati ce iese din acest articol:
„Primăria Suceava a achitat 1,7 milioane de lei vechi în această perioadă", adica echivalentul a 170 lei NOI, aproape un metru cub de lemne. Nu e rau...oare atat o fi dat?

10.   Bre Ilie, trimis de
(16 oct 2014, 08:50:01
De la involuţie 'ncoace domnul Ilie,a tot fost,peste tot.
Acum,director Bioenergy.
Doamne,cum ne-ai dat oameni multilateral dezvoltaţi ,nici nu dorim de ei; de la involuţie 'ncoace îi vedem aceiaşi peste tot.
Nu mai comentez,numai să fie şi apă caldă.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei