Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2014 - Anul XIX, nr. 240 (5749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protecţia copilului

Doi frăţiori au ajuns în grija statului, după ce mama lor a fugit dintr-un centru maternal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi frăţiori au ajuns în grija statului, după ce mama lor a fugit dintr-un centru maternal. Femeia a ajuns în centrul maternal sucevean la sfârşitul lunii septembrie, pe motiv că nu are locuinţă şi nu are unde să se adăpostească cu cei doi copii minori. Copiii nu aveau acte de identitate și doar pentru unul dintre ei exista certificat constatator al naşterii. Din declaraţiile mamei a reieşit faptul „că a locuit la diverse adreseși nu păstrează legătura cu familia”.

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că „pe parcursul celor câteva zile cât mama a stat în centrul maternal, au fost făcute demersurile pentru întocmirea certificatelor de naştere pentru copii. Mama nu a dat dovadă de calităţi materne în îngrijirea copiilor săi”. Când au fost aduşi de mamă, cei doi copii erau murdari şi plini de păduchi. Deşi îndrumată de personalul de specialitate în sensul îngrijirii şi educării copiilor, „mama – după cum a declarat Margareta Isăilă - avea un comportament agresiv faţă de copiii săi, iar pe 26 septembrie a părăsit centrul, neanunţând personalul de serviciu”.

Cei doi copii au rămas în grija personalului de serviciu al centrului. Pentru că mama minorilor nu a revenit în centru, semn că i-a abandonat, s-au instituit măsuri de protecție specială pentru copii, la un asistent maternal profesionist.

 

La 8 luni, hrănită doar cu lapte şi banană cu biscuiţi

O fetiţă în vârstă de 8 luni a ajuns în grija unui asistent maternal profesionist, după ce asistenţii sociali au constatat că „micuţa nu se sprijinea pe picioruşe, nu putea sta nici în şezut fără sprijin şi nu se prindea de mâinile mamei, cum ar fi fost normal”. Mama fetiţei le-a povestit asistenţilor sociali că şi-a hrănit copilul „doar cu lapte şi banană cu biscuiţi”, ceea ce este foarte puţin pentru vârsta ei.

Directoarea Margareta Isăilă ne-a spus că „mama fetiţei prezintă un vizibil retard mintal şi nu poate mai mult de atât, iar tatăl este mereu plecat la muncă, cu ziua, şi nu  poate să-şi supravegheze copilul, motiv pentru care a fost instituită măsura de protecţie pentru fetiţă la un asistent maternal profesionist. Copilul, care nu știa iniţial să sugă, mănâncă acum foarte bine, a fost înscris la un medic de familie, și-a revenit și are o evoluție foarte bună”.

 

81 de sesizări la Protecţia Copilului, în septembrie

Minora îngrijită acum de o „mamă de profesie” a rezultat dintr-o relație de concubinaj. La prima deplasare la domiciliul părinţilor ei, în luna martie a acestui an, asistenţii sociali am constatat că minora e îngrijită corespunzător, iar tatăl a declarat că sub nici o formă nu doreşte o măsură de protecţie, luându-şi angajamentul că se va ocupa personal de creşterea şi îngrijirea fetiţei, „deoarece mama are nevoie de sprijin şi îndrumări clare, adică prezintă un vizibil retard mintal”. „Cazul a fost monitorizat din luna martie şi până în prezent. În luna septembrie, am reevaluat situația minorei. Am găsit-o pe mamă dormind, împreună cu minora, iar tatăl era plecat la muncă în sat. În timpul discuţiilor purtate cu mama, fetiţa s-a trezit. Reprezentanții instituției au încercat să se joace cu ea, dar au observat că nu are deprinderile unui copil de 8 luni. Asistenţii sociali şi-au dat seama că mama nu se poate ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea minorei”, a completat Margareta Isăilă.

În cadrul Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă din cadrul DGASPC Suceava, în luna septembrie au fost înregistrate 81 de cazuri de urgenţă, din care 22 au fost confirmate cu menținerea copiilor în familie, iar pentru 13 cazuri de neglijare s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi frăţiori au ajuns în grija statului, după ce mama lor a fugit dintr-un centru maternal.
 Vizualizări articol: 1915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Doi frăţiori au ajuns în grija statului, după ce mama lor a fugit dintr-un centru maternal5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei