Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2014 - Anul XIX, nr. 237 (5746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Lot complet

Dîmbu, Bărbuţă, Olărean şi Babiuc, pentru prima dată împreună în aceeaşi boxă a acuzaţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Transferaţi din arestul Inspectoratului General al Poliţiei în spatele gratiilor de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul Rădăuţiului, Aurel Olărean, şi afaceristul Constantin Babiuc s-au aflat ieri împreună, pentru prima dată de la începutul anchetei instrumentate de procurorii structurii centrale a DNA, în aceeaşi boxă a acuzaţilor.

Cei patru au fost aduşi într-o sală a Curţii de Apel Cluj, unde s-a pus în discuţie legalitatea menţinerii stării de arest preventiv, o etapă procedurală obligatorie înainte de începerea efectivă a procesului în cazurile cu persoane private de libertate cu ocazia trimiterii în judecată.

Şedinţa de judecată a început în jurul orei 12.00 şi s-a lungit pe aproape cinci ore, perioadă în care inculpaţii şi avocaţii acestora au încercat să convingă judecătorul de caz că procesul poate continua la fel de bine cu cei patru în stare de libertate. Pentru toţi s-a solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu o măsură mai puţin restrictivă, respectiv arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

Decizia în ceea ce priveşte menţinerea legalităţii arestului preventiv a fost decisă noaptea trecută, la Curtea de Apel Cluj, după închiderea ediţiei.

 

De ce sunt cei patru împreună abia după aproape patru luni de la nebunia din iunie

Dumitru Dîmbu, Bogdan Bărbuţă, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc s-au aflat împreună pentru prima dată în sala de judecată pentru simplul fapt că primarul din Rădăuţi a ajuns în arest preventiv abia în urmă cu o lună.

Ceilalţi trei, Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc, au fost arestaţi încă de pe data de 25 iunie, în urma unor ample percheziţii care au şocat întreaga comunitate locală, iar cu ocazia prelungirilor cerute de procurorul de caz, trei la număr, au fost aduşi grupat în sălile de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu edilul din Rădăuţi. Cercetat iniţial în stare de libertate în calitate de suspect, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile din dosar şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean. Se întâmpla pe 11 septembrie, iar o zi mai târziu edilul din Rădăuţi a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, sub puterea căruia încă se afla şi ieri.

 

Babiuc, omul cu care au colaborat ilegal procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi primarul Olărean

Conform procurorilor DNA, Constantin Babiuc a pus la cale o schemă ilicită de îmbogăţire, iar pentru asta a avut nevoie şi a fost ajutat sau protejat de judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dîmbu.

„Documentarea activităţii infracţionale a pus în evidenţă participaţia penală, alături de a altor funcţionari, a judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparenţă de legalitate şi de a-l sprijini pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril în obţinerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacţiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum şi participaţia penală a procurorului-şef de secţie Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecţia pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate de organele statului cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri. Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării, într-un fel sau altul, la beneficiile obţinute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente.

Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite”, se arată într-un comunicat al DNA.

În această schemă a fost inclus şi primarul Aurel Olărean, care avea sarcina să-l sprijine pe Babiuc pentru ca un rival al acestuia în afaceri, Arcadie Plămadă, să nu poată intra în posesia unui spaţiu luat abuziv şi ilegal, cu sprijinul judecătorului Bărbuţă.

 

Cine sunt ceilalţi inculpaţi din acest dosar

În afara celor patru persoane aflate în arest preventiv, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice şi o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.

Lista este deschisă cu judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, continuă cu avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret, Mihai Prelipcean, dar şi primarul din Marginea, Ioan Onufrei.

Celelalte patru persoane care fac obiectul rechizitoriului sunt două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.

În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana fizică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa un milion de euro în cazul a 69 de hotărâri judecătoreşti privind diferite suprafeţe de teren, hotărâri pronunţate de Bogdan Bărbuţă în favoarea lui Costel Babiuc, şi care ulterior au fost vândute către austriecii de la Schweighoffer.

Sub sechestru se află şi cele 41,59 de hectare de teren care au făcut obiectul tranzacţiilor dubioase şi care acum sunt în proprietatea celor de la Schweighoffer. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dîmbu, Bărbuţă, Olărean şi Babiuc, pentru prima dată împreună în aceeaşi boxă a acuzaţilor.
 Vizualizări articol: 4857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dîmbu, Bărbuţă, Olărean şi Babiuc, pentru prima dată împreună în aceeaşi boxă a acuzaţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DISPOZITIILE trimis de
(11 oct 2014, 11:45:50
HEI OLAREAN, NU MAI DAI DISPOZITII DUPA BUNUL PLAC?
2.   Felicitari DNA trimis de
(11 oct 2014, 12:49:08
In ultimul timp se observa o activitate efervescenta si plina de vitalitate referitoare la activitatea DNA.Doamna Kovesi este de felicitat.Se pare ca dupa 25 de ani politicul nu mai influienteaza activitatea procurorilor.Mai mult DNA este sprijinita si incurajata de UE si Statele Unite.Si la Suceava se observa o emulatie dupa numirea tinerelor doamne procuror.E vorba de noua sefa DNA Suceava Mihaela Mihai si de doamna procuror Ana Maria Chelarasu.Sunt doua doamne tinere,ambitioase si foarte bine pregatite profesional.Sa speram ca baronii locali corupti vor fi trimisi in justitie.Doar nu are sa ramana Moldova fara coruptii ei:)).

3.   Romania curata trimis de
(11 oct 2014, 12:50:50
Operatiunea "Romania curata"cuprinde trei dosare foarte importante.Este vorba de dosarul Microsoft,dosarul EADS si dosarul Loteria romana.
Dosarul Microsoft-Pe scurt este vorba de inchirierea unor licente educationale Microsoft de cate statul roman.Pentru ele s-au paltit sume cu 30-50% mai mari decat valoarea reala.O parte din bani au fost depusi in conturi off shore si incasati ca si comisioane.Valoarea comisioanelor este de 60 milioane euro.In prima faza au fost pusi sub urmarire penala 9 ministrii.Pentru cinci a semnat domnul Basescu .Camera deputatilor probabil isi va da avizul pentru deputatul Vreme.Mai greu e cu senatorii Ecaterina Andronescu si Miky Spaga.Domnul Tariceanu,slugoiul lui Ponta ,a zis ca mai usor cu pianul pe scari.Cat despre europarlamentarul Dan Nica.......

4.   Romania curata trimis de
(11 oct 2014, 12:52:02
Potrivit declaratiei unui martor din dosarul instrumentat de DNA obtinuta de presa, Claudiu Florica, directorul Fujitsu Siemens, ar fi incercat sa faca presiuni in 2004 asupra lui Victor Ponta, care la acea vreme era sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase.
"Claudiu Florica s-a intalnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme functia de sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si a incercat sa-l determine pe Victor Ponta sa demareze o ancheta a Corpului de Control la sediul Ministerului Educatiei si prin aceasta presiune sa oblige practic, firma Siveco sa reintroduca firmele protejate de Claudiu Florica in cele doua extensii de contract, una in valoare de 20 milioane de dolari si cealalta de 96 milioane de dolari, semnate in timpul guvernarii PSD", a precizat martorul, declaratie inclusa de DNA in cererea de ridicare a imunitatii unor demnitari.In schimbul sprijinului oferit de actualul premier, Fujitsu Siemens ar fi dotat sediul Tineretului Social Democrat (TSD) cu computere.

5.   Romania curata trimis de
(11 oct 2014, 13:03:03
Dosarul EADS va produce un adevărat cutremur în toată clasa politică din România. Parlamentari si fosti ministrii din toate partidele vor fi incriminati.Prejudiciul este de peste 210 milioane de euro. În urma declanşării urmăririi penale din acest dosar numărul parlamentarilor români care vor fi acuzaţi de acte de corupţie va depăşi 50. Record absolut pentru Europa.Acest program pentru securizarea frontierelor a debutat prin 2001 și România nici acum nu este membru Schengen.Contractul a fost încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania și Ministerul de Interne, în valoare de 534 milioane EUR (extins în 2009 cu 200 milioane EUR).Mentionam ca In 2004, , în urma restructurării Guvernului, domnul Ponta a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.
6.   Romania curata trimis de
(11 oct 2014, 13:08:33
Dosarul Loteria Română-INTRALOT. Este un dosar la care se lucrează de ani de zile.
Ce spunea domnul Victor Ponta in 2013:"De zece ani de zile, Loteria Română are un contract prin care profitul statului român este undeva în jur de 10 milioane de euro. Ori, prin procedurile pe care le-am declanşat – pentru că acel contract expiră acum, în două sau trei luni şi evident nu vreau să îl reînnoim –, prin procedurile pe care le-am pornit, cei care vor organiza jocurile tip loterie ¬trebuie să aducă la bugetul statului cel puţin 75 de milioane de euro. Deci de la 10 la 75 de milioane… Firma grecească nu cred că va mai fi în continuare .
7.   Romania curata trimis de
(11 oct 2014, 13:13:18
Dupa doua luni CN Loteria Română a prelungit, printr-un act adiţional, pentru o perioadă limitată de timp, contractul cu grupul de firme Intralot.Potrivit noului contract, statul român va plăti în continuare grupului INTRALOT 7,5% din încasările sale lunare pentru asigurarea întreținerii sistemului informatic al loteriei și furnizarea asistenței tehnice necesare.
Așadar, un contract care a produs statului român un prejudiciu de câteva sute de milioane de dolari și care nu a putut fi reziliat timp de opt ani a fost prelungit de bună voie de actualul președinte al Loteriei Române, cu aprobarea conducerii Ministerului Finanțelor Publice
8.   Romania curata trimis de
(11 oct 2014, 13:15:47
Înființată în 1906 de Regele Carol I cu scopul de a aduna bani de la populație pentru acțiuni caritabile, Loteria Română a fost din 1990 încoace o sursă de bani pentru oameni de afaceri influenți, politicieni.Contractele păguboase încheiate de-a lungul timpului de cei care s-au perindat pe la conducerea companiei au prejudiciat statul cu peste un miliard de euro.Atunci când Regele Carol I a înființat Loteria Română, 40% din banii strânși de la jucători se întorceau la aceștia sub formă de premii. Din cele 60 de procente rămase, o buna parte ajungea la bugetul de stat pentru a finanța construcția de școli, spitale, azile și locuințe pentru tineri. Intențiile nobile ale regelui au fost uitate însă după 1990, când Loteria Națională a dat bugetului din ce în ce mai puțini bani. În schimb, a îngrășat conturile unor români influenți, dar și pe cele ale unui grec dubios.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei