Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2014 - Anul XIX, nr. 237 (5746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvântul ierarhului

Voi sunteţi purtători ai duhului civilizaţiei creştine!

Lumea, în general, şi România dimpreună cu ea se manifestă din ce în ce mai puţin ca o lume creştină, ca o Românie creştină. Nimic sau aproape nimic din ceea ce se arată pe micul ecran, în supermarketuri sau pe străzile marilor oraşe nu prezintă semnul prezenţei civilizaţiei creştine. Doar turlele bisericilor contrazic întrucâtva această stare de fapt.

Dincolo de această constatare de suprafaţă, există România tăcută, România profundă, România creştină. Hramurile din mănăstiri şi viaţa monahală, în general, efervescenţa vieţii parohiale în multe locuri, adunările creştine de tineret şi pelerinajele dau mărturie despre România creştină, cea care se încăpăţânează să reziste, presată fiind de cântul sirenei celei purtătoare de păgânătate.

Valul de pelerini care se revarsă spre racla Sfintei Parascheva de la Iaşi constituie mărturia cea mai clară că, din adâncuri, România creştină se manifestă şi la suprafaţă, dând mărturie şi izvodind nădejde că duhul civilizaţiei creştine nu a dispărut cu totul. Zeci de mii, sute de mii de pelerini se pun în mişcare la mijloc de octombrie, în fiecare an, pentru a fi, preţ de câteva secunde, aproape de Cuvioasa. Ce se întâmplă în sufletul lor? Ce doruri îi animă? Ce durere sau bucurie au în inima lor? Singur Dumnezeu cunoaşte starea fiecăruia şi gândul tuturor în demersul civilizaţional creştin în care se înscriu.

Pe lângă sutele de mii de pelerini prezenţi la Iaşi în aceste zile, milioane de creştini din România, Serbia, Bulgaria sau din alte zone ale lumii se altoiesc pe aceleaşi ramuri de cinstire a Sfintei Parascheva.

Pelerinii veniţi la Sfânta şi cei aflaţi în duh împreună cu ea formează un impunător alai, o impresionantă cavalcadă, o sacră procesiune de cinstire a sfinţilor şi de mărturie a unui neam care tinde, în adâncurile sale, să rămână creştin.

Corul pelerinilor, prin graiul lor, prin tăcerea lor, prin răbdarea şi nădejdea lor, prin rugăciunile şi obolul lor de dărnicie, aduce slavă lui Dumnezeu şi cinstire sfinţilor Lui. Este mărturia clară a faptului că duhul civilizaţiei creştine n-a dispărut din această ţară. Este o stare de spirit care înveşmântează multe suflete, întăreşte multe inimi şi luminează multe minţi.

Chipul luminos al Sfintei Parascheva şi duhul Brâncovenilor, prezent la Iaşi şi prin sfintele moaşte ale Voievodului Martir Constantin, întăresc determinarea multor români de a rămâne statornici în modul creştinesc de a fi, de a concepe viaţa şi moartea, de a înţelege rostul existenţei lor, a Bisericii şi a Neamului.

Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi pelerinii care se pregătesc să îşi înceapă călătoria spre Iaşi!

Sfânta Parascheva şi Sfinţii Brâncoveni să le îmbrăţişeze tuturor sufletele însetate de Dumnezeu şi să-i poarte pe toţi în rugăciune către tronul Preasfintei Treimi.

(Mesaj adresat pelerinilor la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Voi sunteţi purtători ai duhului civilizaţiei creştine!.
 Vizualizări articol: 1758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Voi sunteţi purtători ai duhului civilizaţiei creştine!2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei