Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2014 - Anul XIX, nr. 237 (5746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Probleme în agricultură

Aratul şi însămânţările de toamnă, întârziate foarte mult de secetă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul agricol 2014 a trecut de la o extremă la alta în judeţul Suceava, de la ploi în cantităţi mari în prima sa parte urmând o secetă care dă deja foarte mari bătăi de cap agricultorilor. Din cauza secetei şi a faptului că solul este foarte dur, lucrările de arătură se efectuează anevoios, ceea ce automat duce şi la întârzieri mari la însămânţările de toamnă.

Din datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, în baza rapoartelor primite de la primării, până pe 9 octombrie au fost arate doar 15.800 de hectare de teren, dintr-un total de 25.000 de hectare care ar urma să fie arate conform estimărilor realizare de specialiştii instituţiei. În aceste condiţii, până acum s-au însămânțat 1.650 de hectare de teren cu rapiţă, 500 de hectare cu grâu şi 150 de hectare cu orz şi orzoaică. Dacă la rapiţă cifrele sunt mulţumitoare, în privinţa grâului abia s-a însămânţat 3% din suprafaţa estimată a fi lucrată în această toamnă.

Marii cultivatori de teren agricol din judeţ resimt din plin seceta.

Ilie Homeniuc, reprezentantul celei mai mari societăţi de profil din judeţ, care lucrează 1.760 de hectare de teren în zona Siret, a explicat cum stă situaţia: “Avem oarecum noroc de utilajele performante cu care am reuşit să pregătim terenurile pentru lucrările de toamnă. Rapiţa însămânţată este răsărită în proporţie de 80-85%, însă la grâu aşteptăm ploaia, dacă nu vor fi precipitaţii va fi dezastru”.

Un alt fermier, Gheorghe Abogătoae, din Plopeni - Salcea, a explicat că din cauza secetei a decis să lucreze mai puţin teren în această toamnă.

„Se ară foarte greu, nu a mai plouat din luna august şi se consumă foarte mult carburant. Ar fi trebuit să lucrez în această toamnă în jur de 200 de hectare de teren, dar mai mult de o sută de hectare nu voi însămânţa”, a explicat fermierul.

Agricultorii spun că aceasta este doar una din problemele pe care le au, fiind foarte nemulţumiţi de preţurile foarte scăzute cu care se vinde grâul sau cartoful.

 

Producţiile medii la hectar obţinute în judeţ

Din datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava rezultă că, la cartof, în acest an s-a obţinut o producţie medie de 18 tone la hectar, peste media ultimilor ani. La grâu producţia medie a fost de 3.182 kilograme la hectar, în timp ce la rapiţă a fost raportată o producţie medie de 3.005 kilograme la hectar.

În privinţa porumbului, aflat în curs de recoltare, se estimează obţinerea unei producţii medii de 3.500 de kilograme porumb boabe la hectar.

De precizat că aceste date reprezintă producţiile medii, fermierii mari, care folosesc tehnologie modernă, obţinând rezultate cu mult mai bune. Majoritatea terenurilor sunt însă lucrate în continuare de micii agricultori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aratul şi însămânţările de toamnă, întârziate foarte mult de secetă.
 Vizualizări articol: 1921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Aratul şi însămânţările de toamnă, întârziate foarte mult de secetă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei