Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 oct 2014 - Anul XIX, nr. 232 (5741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Alături de oameni

Brodina, comuna de care elveţienii s-au îndrăgostit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Între comunitatea din comuna Brodina şi mai mulţi elveţieni s-a creat de ani buni o adevărată alchimie a colaborării, materializată prin diverse proiecte. „Vinovată” pentru această relaţie specială este Silvana Lűdi, femeia care a tras după ea şi alte persoane interesate să se implice în viaţa comunităţii locale din Brodina. Iar ceea ce a rămas în urma elveţienilor se vede cu ochiul liber, unele investiţii fiind de natură să-i facă invidioşi până şi pe edilii unor oraşe de renume din România.

„Intenţia Silvanei a fost aceea de a merge la Putna. Se întâmpla imediat după 1990, iar indicatoarele rutiere erau cum erau. Din greşeală, a venit la Straja, a intrat în contact cu mine şi a ajuns mai apoi la Falcău şi Brodina”, a explicat doamna Mausi, femeia vorbitoare de limbă germană pe care o caută toţi elveţienii când revin în zonă.

Iar greşeala Silvanei Lűdi avea să se transforme într-o adevărată mină de aur pentru comunitatea din Falcău şi Brodina, elveţienii derulând aici proiecte de sute de mii de euro.

 

Dispensarul din Falcău, ajutat substanţial de elveţieni

Silvana Lűdi a atras după ea şi alţi elveţieni, care au devenit, la rândul lor, „dependenţi” de vizitele în comuna suceveană. Printre primii veniţi a fost Georges Brogle, care a înfiinţat în 1999 Rumänien Hilfe Wegenstetten, o organizaţie care se implică şi astăzi activ în realizarea unor proiecte locale.

Una din primele acţiuni a fost renovarea dispensarului din Falcău, care a fost dotat cu aparatură medicală, iar periodic se asigură şi medicamente necesare pentru pacienţii care se prezintă la consultaţii. În dispensarul din Falcău funcţionează un cabinet medical deservit de un medic şi un asistent medical, un cabinet stomatologic şi unul oftalmologic.

De patru ori pe an, specialişti oftalmologici din Elveţia se deplasează la Falcău şi oferă gratuit consultaţii medicale, asigurând, de asemenea, şi ochelari de vedere tot gratuit pentru oamenii din zonă.

Pentru buna funcţionare a dispensarului, elveţienii asigură şi plata utilităţilor, plecând de la energie electrică şi până la lemne de foc.

Lemne din banii organizaţiei elveţiene ajung nu doar la dispensar, ci şi la văduvele din Falcău, acestea primind periodic şi alimente de strictă necesitate.

Implicarea celor de la Rumänien Hilfe Wegenstetten se materializează şi prin pachete cu pături, lenjerie, alimente şi dulciuri care ajung nu doar la Brodina, ci şi în alte localităţi din judeţ, un exemplu în acest sens fiind căminul de bătrâni de la Rădăuţi.

 

Grădiniţa din Falcău, o adevărată bijuterie

Tot de Falcău se leagă o altă investiţie importantă realizată exclusiv cu bani din Ţara Cantoanelor. Este vorba de noua grădiniţă din sat, în care învaţă zeci de preşcolari şi care poate fi considerată o adevărată bijuterie atât din punct de vedere al construcţiei şi utilităţilor, cât şi în ceea ce priveşte dotările.

În acest proiect ambiţios meritul revine unei alte fundaţii elveţiene, Stiftung Kindergarden und Forum Falcău, organizaţie care lucrează în România încă din 2003.

Grădiniţa a fost construită de la cap la coadă de elveţieni, aceştia implicându-se şi ulterior în susţinerea activităţii instituţiei, inclusiv prin plata utilităţilor.

Tot în Falcău, reprezentanţii Stiftung Kindergarden und Forum Falcău au contribuit financiar şi la ridicarea unei brutării, situată chiar vizavi de grădiniţă.

Implicarea elveţienilor se poate observa şi la Şcoala din Falcău, unde a fost amenajată o sală de curs pentru elevii de la clasa 0, dar şi o toaletă civilizată.

Nici familiile cu posibilităţi modeste nu au fost uitate, iar o clădire în care locuiesc 14 astfel de familii a fost reabilitată prin izolarea termică a pereţilor exteriori.

 

Copii cu posibilităţi materiale reduse, purtaţi la şcoală de Silvana Lűdi

Silvana Lűdi, femeia de numele căreia se leagă întreaga colaborare dintre elveţieni şi comunitatea din comuna Brodina, este şi astăzi una dintre cele mai implicate persoane în acest proiect pe termen lung.

În afară de atragerea altor persoane şi fundaţii care au sprijinit diferite acţiuni, Silvana Lűdi s-a implicat personal în şcolarizarea unor copii cu posibilităţi financiare reduse. Zece copii au beneficiat de acest ajutor, reuşind astfel să parcurgă atât clasele de liceu, cât şi cursurile facultăţilor.

În noiembrie 2012, tot cu sprijinul nemijlocit al Silvanei Lűdi, Primăria din Brodina a primit în dotare o autoutilitară de pompieri marca Iveco şi o autoutilitară tip gunoieră marca Scania.

Ambele maşini sunt folosite acum pentru comunitatea din comuna Brodina, motiv pentru care primarul de aici, Vasile Melen, a ţinut să le mulţumească personal elveţienilor cu care colaborează.

„Sunt nişte oameni de excepţie, care merită întreaga noastră recunoştinţă şi cele mai sincere aprecieri. Sunt convins că această colaborare, dintre partea elveţiană şi comunitatea din Brodina, va fi una de lungă durată şi se va concretiza şi în alte proiecte menite să îmbunătăţească viaţa locuitorilor comunei”, a precizat primarul Vasile Melen.

Despre relaţia foarte bună existentă acum între administraţia locală din Brodina şi elveţieni a vorbit şi doamna Mausi, femeia care asigură practic legătura dintre cele două părţi.

„Am găsit sprijin şi implicare din partea domnului primar, care a înţeles că toată lumea are de câştigat din acest parteneriat şi de aceea am curajul să afirm că lucrurile sunt pe un făgaş normal”, a arătat doamna Mausi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brodina, comuna de care elveţienii s-au îndrăgostit.
 Vizualizări articol: 4510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Brodina, comuna de care elveţienii s-au îndrăgostit5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchiuleţ de porc cu sos de brânzeturi pe un pat de cartofi Rosty Porţii:1 (350 g)Timp de preparare:20-25 minuteCalorii:900 calorii / porţieIngrediente:Muşchiuleţ porc - 250 gCartofi - 150 gOuă - 1Făină - 10 gSmântână dulce - 20 gUlei - 10 gTelemea vacă - 20 gUnt - 15 gGorgonzola - 15 gMozzarella - 15... Citeşte