Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2014 - Anul XIX, nr. 204 (5713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Poluare

Furnalul de la Fibracis Vereşti, un coşmar pentru aproape un sat întreg

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O fabrică de asfalt care funcţionează în satul Hancea, comuna Vereşti, s-a transformat într-un coşmar pentru localnici. De câteva luni bune, oamenii sunt disperaţi de fumul gros şi înecăcios emanat pe un coş al societăţii Fibracis. Sesizările depuse până acum la diferite instituţii ale statului, începând cu Primăria Vereşti şi continuând cu Direcţia de Sănătate Publică sau Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Suceava, nu s-au soldat cu nici un rezultat concret.

În ciuda numeroaselor plângeri ale sătenilor din Vereşti şi în dispreţ total faţă de aceştia, cei de la Fibracis continuă să funcţioneze, iar valuri de fum negru sunt purtate de vânt de fiecare dată când staţia de asfalt este în plin proces de producţie.

Pentru că se ştiu cu musca pe căciulă, reprezentanţii Fibracis lucrează la ore imposibile ale dimineţii sau chiar şi în zile de sărbătoare, ştiind probabil că este greu să fie verificaţi şi prinşi asupra faptului de organele de control ale statului.

 

·        Ultima ispravă a celor de la Fibracis datează de pe 1 septembrie

 

Exasperaţi de ineficienţa instituţiilor statului, care par incapabile să stopeze o poluare evidentă, sătenii din Vereşti au filmat şi fotografiat ce se petrece la staţia de asfalt a Fibracis. Pe filmări şi în fotografiile din dimineaţa zilei de 1 septembrie 2014 se văd foarte clar norii de fum şi cum aceştia sunt purtaţi de vânt. Nu sunt singurele imagini de acest fel. În urmă cu aproximativ două săptămâni alte fotografii similare au ajuns la reprezentanţii Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu, ceea ce a dus la verificări amănunţite la firma din Vereşti.

„Au fost mai multe sesizări, atât în scris, cât şi telefonic, din partea locuitorilor din Vereşti, iar în urma verificărilor s-a constatat că există o poluare. Potrivit autorizaţiei de mediu, firma avea obligaţia ca o dată pe an să efectueze măsurători ale noxelor emise în atmosferă. Ori, în 2014 acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care am aplicat o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei”, a arătat Adriana Iordache, şefa Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu.

 

Supăratul de la ISU Suceava

În cursul zilei de ieri, după ce au aflat că reprezentanţi ai unei comisii numite de Prefectura Suceava au venit la Fibracis pentru a vedea ce se petrece, mai bine de 20 de săteni din Vereşti s-au adunat pentru a le cere lămuriri celor veniţi în control.

Nu au primit prea multe răspunsuri, ba, mai mult, un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava părea extrem de grăbit să părăsească zona fierbinte. După ce i-a claxonat îndelung, de două ori, pe oamenii care nu doreau să elibereze drumul până la primirea unor răspunsuri, angajatul ISU Suceava i-a reproşat unei femei că şi-a făcut „numărul”, iar mai apoi a demarat în trombă, traversând calea ferată care duce de la Hancea spre Corocăieşti fără a respecta semnalele rutiere amplasate. Mai exact, indicatorul pe care scria STOP a fost ignorat cu inconştienţă de angajatul ISU Suceava, care a traversat calea ferată fără să oprească autovehiculul, aşa cum prevede legislaţia.

„Uitaţi, au vrut să dea peste noi, le e frică să ne dea răspunsuri la întrebările noastre”, a spus una dintre femeile din Vereşti.

 

„A fost o ceaţă şi o putoare de nu puteai ieşi din casă”

Sătenii din Vereşti reclamă că cei de la Fibracis au în spate oameni politici cu influenţă care îi sprijină să-şi bată joc de o întreagă comunitate.

„Eu am astm bronşic şi nu pot ieşi din casă din cauza fumului. Nu se poate aşa ceva. Este prea aproape de sat şi prea des. Să facă fabrica mai departe, fumul se lasă peste tot satul ca o ceaţă”, a spus una dintre persoanele nemulţumite.

A fost completată imediat de alţi locuitori din Vereşti, care susţin că se lucrează pe ascuns şi în cârdăşie cu instituţiile statului puse să stopeze acest fenomen.

„A fost şi duminică, până la 6.30 seara a fost o ceaţă şi o putoare de nu puteai ieşi din casă, au lucrat şi dimineaţă până la ora 8.00, dar s-au oprit că venea lumea la biserică şi să nu li se ridice oamenii în cap”, a mărturisit una dintre femeile din Vereşti.

„E la mintea cocoşului, cum să aibă autorizaţie de la mediu când coşul de fum e sub nivelul satului, coşul trebuie să fie ca cel de la CET din Suceava. Şi mai spun că e ardere uşoară, la un asemenea fum. Poveşti”, şi-a exprimat năduful un bărbat venit să ceară autorităţilor să-şi facă treaba.

 

„Copilul meu s-a îmbolnăvit de patru ori luna asta”

Oamenii sunt revoltaţi că, deşi au reclamat de nenumărate ori poluarea provocată de staţia de asfalt de la Fibracis, până acum nu s-a luat nici o măsură concretă.

„Sancţiuni au zis că vor da, dar cică va dura, că nu se poate face nimic momentan. Copilul meu s-a îmbolnăvit de patru ori luna asta, suntem ultimii oameni, nimeni nu ne spune de ce nu s-a luat nici o măsură până acum. Ni s-a spus să sunăm când se face foc, am sunat şi n-a venit ieri (n.a. - luni) nici unul să ia măsuri”, a arătat una dintre femeile din Vereşti.

Viceprimarul comunei, Aurel Tabără, recunoaşte că nemulţumirile oamenilor sunt întemeiate, numai că a precizat că instituţia pe care o reprezintă nu are nici o autoritate în a remedia situaţia.

„Fumul care iese deranjează, dar nu pot eu să spun dacă depăşeşte o anumită concentraţie. Este clar un disconfort, dar nu este de competenţa primăriei să spună dacă se depăşeşte sau nu concentraţia legală”, a arătat Aurel Tabără.

 

Rezultatele controlului cerut de Prefectură vor fi cunoscute astăzi

Totuşi, plângerile oamenilor nu par să fi rămas fără nici un ecou. Prefectul Florin Sinescu a arătat că tocmai datorită numeroaselor sesizări a trimis o comisie de control la Fibracis Vereşti. Rezultatele acestui control vor fi cunoscute cel mai probabil astăzi.

Şi reprezentanţii Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu au cerut luna trecută ca Agenţia Judeţeană de Protecţia Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava să efectueze măsurători ale noxelor arse şi emise în atmosferă şi impactul acestora asupra populaţiei. Până în prezent, aceste măsurători nu s-au făcut.

Mai mult, şeful Agenţiei Judeţene de Protecţia Mediului Suceava, Vasile Oşean, a declarat că Fibracis Vereşti are autorizaţie de mediu, dar sunt „ceva probleme cu centrala care funcţionează pe combustibil lichid uşor şi de mai bine de o săptămână este oprită pentru reglaje”.

Probabil că şi poluarea de luni, 1 septembrie 2014, făcea parte tot din protocolul de reglaje.

Reprezentanţii Fibracis Vereşti au refuzat să facă vreo declaraţie vizavi de acuzaţiile care li se aduc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnalul de la Fibracis Vereşti, un coşmar pentru aproape un sat întreg.
 Vizualizări articol: 3651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Furnalul de la Fibracis Vereşti, un coşmar pentru aproape un sat întreg5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei