Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 sep 2014 - Anul XIX, nr. 204 (5713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În primele opt luni ale anului

25 de copii luaţi de stat din cauza sărăciei au revenit în familiile naturale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În primele opt luni ale anului, 25 de copii luaţi de Protecţia Copilului Suceava din cauza sărăciei au revenit în familiile naturale, după ce părinţii au demonstrat că au cu ce să-şi crească copiii. Din cei 25 de minori care s-au întors în casa părintească, şase au fost crescuţi de asistenţi maternali, 11 au fost internaţi din centre de plasament, unul s-a aflat în plasament la o familie care nu are grad de rudenie cu familia naturală a minorului, iar şapte au fost daţi în plasament la rude până la gradul IV. Legea permite reintegrarea copiilor abandonaţi în familia naturală doar dacă sunt respectate anumite condiţii, care implică o anchetă socială şi multe şedinţe de relaţionare între familie şi copil, întâlniri mediate de asistenţi sociali şi de psihologi.

 

Ajutaţi de o fundaţie să revină în casa părintească

Unul dintre cei 11 minori care a fost internat într-un centru de plasament a fost reintegrat în familie cu sprijinul şi suportul financiar al Fundaţiei Hope and Homes for Children (HHC) România, prin programul „O casă şi o familie pentru fiecare copil”. Fundaţia a ajutat familia minorului cu bunuri în valoare de 4.800 de lei, constând în materiale de construcţie, aragaz, haine, mobilă.

O tânără cu handicap a revenit în familia naturală, după ce a stat o perioadă în grija statului, tot cu suportul financiar al Fundaţiei Hope and Homes for Children (HHC) România, care a oferit familiei bunuri în valoare de 2.000 de lei (mobilă, haine, etc.). La nivelul Protecţiei Copilului Suceava mai sunt sute de copii care aşteaptă să fie reintegraţi în familiile naturale. Acest lucru ar putea fi posibil dacă familiile sărace din care provin aceşti copii ar fi ajutate de autorităţi cu îmbrăcăminte, rechizite şi alimente necesare minorilor. Cei mai multe părinţi îşi abandonează copiii din cauza sărăciei. În cazurile în care micuţii sunt bătuţi şi neglijaţi de părinţi, cei mici nu vor mai reveni în familia naturală. Statul îi ia în grija sa şi copiii respectivi sunt declaraţi adoptabili, specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului încercând să le caute o familie dispusă să le ofere un cămin.

 

Opt copii orfani de tată, în sărăcie lucie

Alături de mama care le-a dat viaţă au ajuns, după reintegrarea în familie, şi gemenele născute în anul 2011 care au ajuns în grija statului după decesul tatălui. Femeia, care are opt copii, s-a confruntat cu o situaţie materială precară, după moartea soţului, motiv pentru care a solicitat o măsură de plasament pentru mezine. Femeia se chinuia să-şi crească copiii, inclusiv pe fetiţele gemene, într-o casă cu o singură cameră, fără curent electric, în condiţii igienico-sanitare

precare. Veniturile familiei erau compuse doar din alocaţiile celor opt copii.

Gemenele au fost internate, în anul 2011, la Spitalul de Copii din Botoşani, pentru recuperare ponderală şi tratament specific pentru tuberculoză, fiind externate la solicitarea mamei, care şi-a asumat răspunderea creşterii şi îngrijirii minorelor în mod corespunzător. După două luni, Spitalul Judeţean Suceava a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava cu privire la faptul că minorele au fost aduse la spital de către un echipaj al poliţiei, deoarece fetiţele nu au urmat tratamentul prescris de medicul specialist, mama neglijând administrarea tratamentului. În aceste condiţii, mama şi-a dat acordul cu privire la luarea unei măsuri de protecţie specială, pentru gemene, pe o perioadă determinată.

 

Reunirea familiei

Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că „timp de trei ani, cât minorele au stat în plasament la un asistent maternal profesionist, mama a menţinut contactul cu fetiţele, atât prin vizite la primăria de domiciliu a asistentului maternal, cât şi telefonic. La vizite, mama venea însoţită şi de ceilalţi fraţi, care se bucurau nespus când îşi revedeau surorile. De fiecare dată, mama le-a adus fetiţelor aflate în plasament un pacheţel cu dulciuri, jucării sau hăinuţe”. Anul acesta, după cum a completat Margareta Isăilă, mama şi-a făcut actele pentru a primi pensia de urmaş

după soţ, cu ajutorul comunităţii din care face parte, şi-a cumpărat o casă,

compusă din trei camere, mobilată cu strictul necesar unui trai decent, după care a mers cu actele necesare la Protecţia Copilului Suceava, pentru a solicita reintegrarea minorelor în familie. Fraţii s-au reunit, iar cazul rămâne în continuare în atenţia Protecţiei Copilului Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 25 de copii luaţi de stat din cauza sărăciei au revenit în familiile naturale.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
25 de copii luaţi de stat din cauza sărăciei au revenit în familiile naturale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei