Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 apr 2014 - Anul XIX, nr. 81 (5590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Şcoala altfel”

Demonstraţii cu Ciobăneşti de Berna pregătiţi pentru misiuni de salvare, pentru elevii Şcolii Nr. 4 Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O clasă de elevi din cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 4 Suceava a primit, ieri, în cadrul programului „Şcoala altfel”, o lecţie importantă. Micuţii au învăţat că, în spatele unor misiuni de căutare şi salvare a unor persoane dispărute, se pot afla câini curajoşi, aprigi şi foarte inteligenţi, antrenaţi special pentru aşa ceva.

Această lecţie le-a fost predată de Carmen şi Nicolae Semeniuc, cei care au avut iniţiativa de a le prezenta elevilor demonstraţii cu doi câini pregătiţi pentru misiuni de salvare, din rasa Ciobănesc de Berna, mândria canină a Elveţiei.

Potrivit lui Carmen Semeniuc, „le-am prezentat copiilor ce pot face aceşti Ciobăneşti de Berna, respectiv să găsească persoane dispărute, accidentate sau aflate sub zăpadă. Exerciţiul de ieri a constat în plasarea unor victime alese din rândul copiilor, în diverse zone ale parcului, câinii având misiune de a le găsi”. Aceasta a mai menţionat că „elevii au primit informaţii despre aceşti câini şi despre misiunile pentru care sunt antrenaţi, cei mici bucurându-se de prezenţa unui căţel educat, dintr-o rasă extrem de echilibrată, sociabilă, poate chiar ideală pentru familii”.

Energici, dar ponderaţi în reacţii, Nora şi Antonia au făcut faţă cu brio testului propus de către dresori, căţeii identificând, spre bucuria copiilor, toate cele trei victime.

Nicolae Semeniuc a explicat că pentru pregătirea unui astfel de câine este nevoie de 6-8 luni, chiar un an. „Antrenamentul începe când acesta este junior, la 6-9 luni”, a mai menţionat Nicolae Semeniuc.

La finalul simulării, elevii au avut „liber” la joacă împreună cu cei doi căţei. Sociabili, răbdători și cooperanţi, ciobăneştii s-au comportat foarte bine în preajma copiilor.

Carmen şi Nicolae Semeniuc sunt membri ai International Rescue Dog Organisation, ai Asociaţiei Chinologice Suceava, crescători de câini de rasă şi pasionaţi de căţei, de munca şi sportul cu aceştia.

 

O elevă: „Câinii pot fi mai inteligenţi decât credem noi”

Aproape toţi elevii prezenţi în parcul Universităţii, la simularea acţiunii de salvare, au asistat pentru prima dată la un astfel de exerciţiu.

S-au declarat cuceriţi de cei doi câini, de blana lor moale, de docilitatea lor, dar şi de relaţia solidă dintre dresori şi câini.

Ştefania este elevă în clasa a II-a la Şcoala Nr. 4 Suceava. Despre experienţa din cea de-a doua zi a programului „Şcoala altfel”, eleva povesteşte: „Azi am înţeles că unii câini sunt mai inteligenţi decât credem noi. Ei pot fi dresaţi să găsească victime, pot găsi oameni rătăciţi. N-am mai văzut căţei aşa de inteligenţi. Aş vrea şi eu unul, dar stau la bloc şi nu-mi permit, dar dacă aş sta la casă mi-aş lua foarte mulţi câini”.

La rândul său, colega sa Francesca mărturiseşte: „Am văzut doi câini foarte inteligenţi şi deştepţi. Au găsit oameni ascunşi şi răniţi. Nu am mai văzut câini în situaţii din astea”.

Carmen şi Nicolae Semeniuc s-au alăturat programului „Şcoala altfel”, încă de la debutul acestuia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demonstraţii cu Ciobăneşti de Berna pregătiţi pentru misiuni de salvare, pentru elevii Şcolii Nr. 4 Suceava.
 Vizualizări articol: 2632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Demonstraţii cu Ciobăneşti de Berna pregătiţi pentru misiuni de salvare, pentru elevii Şcolii Nr. 4 Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei