Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 feb 2014 - Anul XIX, nr. 33 (5542)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

După 25-30 de ani

Suceava, judeţul cu cei mai mulţi păgubiţi care îşi vor recupera banii pentru Dacii, depuşi înainte de 1989

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un număr de 257 de suceveni urmează ca cel mai târziu până la mijlocul acestui an să-şi recupereze banii depuşi la CEC înainte de 1989 pentru trecerea pe o listă de aşteptare pentru achiziţionarea unei Dacii noi. Revoluţia din 1989 a dat însă peste cap această regulă, iar oamenii au rămas fără maşini, în timp ce banii s-au devalorizat într-un ritm ameţitor. Despăgubiţii de acum sunt ultimii care mai au de recuperat banii depuşi atunci, la o valoare actualizată cu evoluţia ratei inflaţiei.

 

Ultimul lot de despăgubiţi

Dreptatea pentru aceşti oameni, foarte târzie de altfel, a venit după ani de luptă a Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România. Petiţiile şi acţiunile în justiţie au început din 2005, iar prima victorie a venit în 2008. Atunci, 37.478 de români au încasat în jur de 21.000 de lei fiecare, după echivalarea celor 70.000 de lei depuşi pe timpul lui Ceauşescu, cât se dădea atunci pentru o maşină Dacia. Fără despăgubiri după 2008 au rămas cei care şi-au transferat banii la BRD, la începutul anilor '90, când şi BRD era bancă de stat. Pentru aceştia din urmă au urmat alţi ani de aşteptare. Vestea bună a venit pe 4 februarie 2014, când Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege prin care ultimii români rămaşi fără sumele depuse la CEC înainte de 1989 vor fi despăgubiţi.

 

Mulţi vârstnici  au murit înainte de a li se face dreptate

Pe listele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România se găsesc 2.149 de români care urmează a fi despăgubiţi, în baza legii aprobate la începutul lunii februarie. 

Contactat de Monitorul de Suceava, inginerul Mihai Cucu Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România, a arătat că, după municipiul Bucureşti, cei mai mulţi păgubiţi sunt din judeţul Suceava.

„257 sunt deponenţi din judeţul Suceava sau urmaşi ai acestora. Sunt nişte oameni pentru care dreptatea se face foarte târziu, dar, totuşi, e mai bine mai târziu decât niciodată”, a precizat Mihai Dogaru.

El a arătat că beneficiarii care îşi vor recupera banii în perioada imediat următoare au avut bani depuşi la CEC în perioada 1981-1989. Aşadar, pentru unii reparaţia va veni chiar şi după mai bine de 30 de ani.

„Statistic, 66% dintre cei care urmează să fie despăgubiţi sunt oameni de vârsta a III-a. Din păcate, chiar în ultimele două săptămâni, după ce am dat mai multe telefoane, am aflat că unii dintre ei au murit”, a arătat Mihai Dogaru.

 

70.000 de lei din anii '80, echivalentul a 28.000 de lei de azi 

El a arătat că modul de calcul al despăgubirilor se va face retroactiv, actualizat cu rata inflaţiei şi, dacă se respectă algoritmul firesc, cei care au avut depozite complete, de 70.000 de lei, vor primi 28.000 de lei. Cei care nu au avut depozite complete ar urma să primească, direct proporţional, sume mai mici. 

Banii vor fi viraţi de la bugetul de stat. 

„A fost o muncă titanică, de reconstituite a bazelor de date şi, după ce am rezolvat situaţiile celor care au rămas la CEC, din 31 octombrie 2008 am început munca pentru cei cu depozitele transferate la BRD”, a declarat Mihai Dogaru.

El a arătat că sunt beneficiari care au deschis individual procese pentru despăgubiri, au câştigat definitiv şi irevocabil, însă de doi ani virarea efectivă a banilor este tergiversată.

 

Sucevean de 76 de ani: “Anii trec... sunt 26 de ani de când am depus suma. E bine măcar că acum se face dreptate”

Printre sucevenii care vor primi despăgubiri în baza legii aprobate pe 4 februarie a.c. se află suceveanul Dumitru Davidel, în vârstă de 76 de ani, fost maistru militar.

Vestea că va fi despăgubit a venit într-un moment în care bărbatul nu mai avea mari speranţe.

„Am depus banii, 48.000 de lei, pe 26 ianuarie 1988. Aşa cum se proceda, am primit un număr de ordine de la uzina de la Piteşti şi aşteptam să primesc maşina, o Dacie 1310. A venit însă Revoluţia şi după puţin timp banii au început să se devalorizeze. Unii au scos banii şi au luat ce au mai putut din ei, în timp ce alţii am ales să păstrăm depozitul”, a povestit Davidel. În 1993 a transferat depozitul de la CEC la BRD, într-o perioadă în care încă mai exista promisiunea că se vor mai vira maşini. Nu s-a întâmplat aşa, iar suma s-a devalorizat în totalitate.

„Sincer să fiu, nu mai speram să fiu despăgubit. Anii trec... sunt 26 de ani de când am depus suma. E bine măcar că acum se face dreptate”, a mai spus Dumitru Davidel. Pentru el, la fel ca şi pentru mai toţi cei aflaţi în situaţia sa, despăgubirile venite la bătrâneţe reprezintă o adevărată gură de oxigen din punct de vedere financiar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, judeţul cu cei mai mulţi păgubiţi care îşi vor recupera banii pentru Dacii, depuşi înainte de 1989.
 Vizualizări articol: 5000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 7 voturi
Suceava, judeţul cu cei mai mulţi păgubiţi care îşi vor recupera banii pentru Dacii, depuşi înainte de 19893.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dubios trimis de
(12 feb 2014, 11:36:41
era frumos sa vada si ochiul meu formula de calcul si indicele de inflatie din formula asta
deci acum vrem sa aratam ca leul de azi e mai tare decat in anii 80?
sau ce dobanzi si penalitati ar trebui platite la aceste sume acestor oameni
tragic dar real ca toata gafa asta e platita tot din banutii nostri

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei