Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 feb 2014 - Anul XIX, nr. 33 (5542)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Măsuri dure

Datornicii de la Termica vor fi debranşaţi, în plină iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de suceveni riscă să rămână fără căldură şi apă caldă, chiar dacă primăvara este încă departe. Măsura îi vizează pe cei din blocurile cu mari datorii către asociaţiile de proprietari, care vor fi debranşate de către Termica.

„Nu vom avea încotro, şi pentru a nu compromite întregul sistem de termoficare vom fi nevoiţi să luăm măsuri de debranşare a rău-platnicilor. Tot ce putem face pentru a veni în sprijinul consumatorilor este să încercăm debranşarea la nivel de scară sau de bloc, nu la nivel de asociaţie, conform contractului”, i-a anunţat ieri directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, pe reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, prezenţi la şedinţa lunară de la sediul Primăriei Suceava.

Acesta a prezentat situaţia datoriilor populaţiei către Termica, valoarea acestora fiind de aproape 200 de miliarde de lei vechi, sumă care creşte de la o lună la alta, în loc să scadă.

 

Datoriile mai vechi de 90 de zile duc la debranşarea restanţierilor

Lista asociaţiilor de proprietari în cadrul cărora se vor face debranşări va fi întocmită în perioada imediat următoare, iar numărul celor care riscă să rămână fără căldură şi apă caldă în plină iarnă este destul de mare, dacă se vor aplica întocmai criteriile prevăzute de lege.

„Cu tot regretul, acolo unde vechimea datoriilor este mai mare de 90 de zile, cu tot deranjul şi toate scuzele faţă de cei care au plătit, va trebui să-i debranşăm. Numai că de această dată nu vom reveni asupra acestor decizii la o săptămână – două, pentru că s-a făcut un grafic de eşalonare şi ni se promite că se vor mai plăti din datorii. Legea nu ne obligă să dăm marfă fără a fi plătită”, a spus administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Acesta a spus că măsura este necesară pentru ca restanţele să nu crească şi mai mult, pentru că „altfel, într-o zi, producătorul de energie termică opreşte tot”.

„Trebuie să schimbăm mentalitatea consumatorului, să-l facem să înţeleagă că trebuie să plătească la timp ce consumă, mai ales că de anul acesta şi activitatea de transport şi distribuţie va fi preluată de un operator privat”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.

 

Doar jumătate din ce se consumă se plăteşte

Situaţia îngrijorătoare a datoriilor către furnizorii de utilităţi a fost prezentată şi de primarul Ion Lungu.

„În loc să scadă, soldul plăţilor la Termica creşte. Doar jumătate din consum se plăteşte, după cum se vede şi din încasările pe ultimele trei luni de zile. Trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că nimeni nu vine să facă acte de caritate la Suceava. Cu siguranţă, dacă nu se va plăti, nu vor mai furniza căldură şi apă caldă”, a atenţionat Lungu, care a reamintit faptul că producătorul de energie termică este o firmă privată şi că la Suceava s-a păstrat unul dintre cele mai mici preţuri din ţară la gigacalorie.

„Este o problemă de mentalitate. Oamenii nu fac o prioritate din a plăti factura la Termica. Cei care au într-adevăr venituri mici beneficiază de subvenţii de la stat, de până la 90% din factură, iar în plus, a acordat şi primăria ajutoare de urgenţă”, a spus Lungu, care a precizat că din cauza încasărilor foarte slabe, la noul producător de energie termică se înregistrează deja datorii de aproape 100 de miliarde de lei vechi, ceea ce ar putea declanşa o criză care să afecteze întregul oraş.

„Există un risc real să rămânem fără căldură şi apă caldă”, a spus Lungu, idee reluată şi de directorul Termica, care a explicat că investitorul care a realizat noua centrală a luat din bancă peste 80 de milioane de euro, iar dacă nu încasează contravaloarea producţiei, societatea nu are din ce funcţiona.

„Nu ne putem aştepta la înţelegere, amânare, iertare. Noul producător nu va fi de acord să încaseze producţia la 6-9 luni, cum a făcut Termica, şi iată unde a ajuns...”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.

Conform unor calcule prezentate de primarul Ion Lungu, datoria medie a apartamentelor racordate la Termica este de 970 de lei de familie, asta în condiţiile în care unii au datorii de sute de milioane, iar alţii sunt cu plăţile la zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datornicii de la Termica vor fi debranşaţi, în plină iarnă.
 Vizualizări articol: 3322 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 6 voturi
Datornicii de la Termica vor fi debranşaţi, în plină iarnă2.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nici macar politruc trimis de
(12 feb 2014, 11:35:22
de doi bani acest teatru. pana acum nu s-a pus problema debransarilor, desi datoriile sunt foarte vechi. insolventa a fost generata si de ignoranta primarului, care acum se afla in treba, insa in folosul investitorului privat ... si ce relevanta are calculul datoriei medii pe apartament in conditiile in crae foarte multi suceveni sunt cu platile la zi? declaratii de doi bani, asa cum este administrat si orasul devenit lada de gunoi, depozit de noroi, etc. ...
2.   HOTILOR! trimis de
(12 feb 2014, 12:22:21
Ce-i bagi pe toti in aceeasi oala,nea'primaru'?Eu am datorii 0,de ce ma consideri datoare?Unde-s contractele individuale?
3.   Lungu...lung la minte trimis de
(12 feb 2014, 15:10:34
Cum nu-l poti evacua dintr-o locuinta....pe sezonul rece...asa nu-l poti taia de la neplata...ptr sezonul rece...!
Daca da in judecata castiga....si tu tot fraier iesti...xcare este....! Se vede ca ai deja ....apucaturi USL-iste, cu le-ai avut din ...totdeauna( fost sef de cadre PDL-ist = penal)...!
4.   Precedura de bun simt trimis de
(12 feb 2014, 22:57:42
Domnilor, in momente grese sunt de acord ca ar trebui sa ii ajutam, adica in zilele cand este ger de -5, -15 grade, dar nu asa tot timpul.
Daca nu platesc, ii informezi cu bun simt, daca tot nu le dai un telefon si le spui, daca nici asta mergi la usa si daca nici atunci, gata taiati pana doar la zilele cand se ajunge la un ger adevarat. Poate au caldura propie, corturi prin camere ca coreeni (stire adevarata).

Ce tot va este frica sa aplicati legea? Trebuie sa suferim toti pentru cativa smecheri? Unde e bunul simt in asta?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei