Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 feb 2014 - Anul XIX, nr. 33 (5542)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prevenţie cancer de col uterin

Sucevencele îşi pot face din nou teste ginecologice gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul de screening pentru cancerul de col uterin a fost reluat, după jumătate de an în care nu a mai funcţionat din lipsă de fonduri. Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat ieri că ministerul de resort a alocat 110.000 de lei pentru continuarea în 2014 a campaniei în cadrul căreia femeile îşi pot face gratuit testul Babeş Papanicolau. Banii vor permite investigarea unui număr de 1.315 sucevence, a informat conducerea DSP.

Screeningul pentru cancerul de col uterin vizează depistarea la timp, în urma examenului citologic, a maladiei. Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să finanţeze programul timp de cinci ani, începând cu 2012, dar nici bine nu a fost lansată campania că s-a şi blocat. Anul trecut, Sucevei i s-au alocat fonduri pentru 1.675 de teste, deşi în judeţ erau eligibile pentru testare 250.000 de femei cu vârste între 25 şi 64 de ani. Aşa cum era şi de aşteptat, bugetul repartizat s-a epuizat rapid, încă din vară, iar responsabilii de la Bucureşti nu au anunţat oficial nici sistarea şi nici continuarea lui. În tot acest timp, medicii suceveni implicaţi în program au continuat fie consilierea pacientelor, fie recoltarea şi analiza frotiurilor, sperând la o suplimentare de fonduri. Banii au venit de-abia acum, iar deşi sunt foarte puţini, medicii spun că sunt bine-veniţi, viaţa mai multor sucevence putând fi salvată datorită screeningului.

Şi asta, deoarece fără campania gratuită de depistare a bolii multe femei nu şi-ar fi permis niciodată să facă o investigaţie aprofundată, iar unele ar fi aflat mult prea târziu că au această maladie. Multe paciente au cancer în forma incipientă şi vor fi vindecate, întrucât au fost diagnosticate la timp, explică medicii.

 

Categoriile de femei eligibile pentru testare

În judeţ, screeningul se desfăşoară prin cei circa 70 de medici de familie care s-au înscris pentru consilierea femeilor, doi dintre ei fiind şi recoltori, medicii specialişti din cabinetele de ginecologie ale celor două spitale selectate în program, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Spitalul Municipal Fălticeni, precum şi trei anatomo-patologi care citesc rezultatele.

Femeile eligibile pentru testare sunt cele cu vârste între 25 şi 64 de ani, cu sau fără asigurare medicală, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Fiecare dintre ele beneficiază de un singur test Babeş Papanicolau fără plată, iar primul demers pentru a-l obţine este o vizită la medicul de familie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevencele îşi pot face din nou teste ginecologice gratuite.
 Vizualizări articol: 3269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sucevencele îşi pot face din nou teste ginecologice gratuite5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei