Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 feb 2014 - Anul XIX, nr. 31 (5540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din centrul de la Mitoc

Tânăra bebeluș se întoarce în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Adina Macoveiciuc, tânăra din comuna Moldovița care la 19 ani cântărea 16 kilograme și al cărei caz a șocat o țară întreagă, se va întoarce la spital.

Din fericire, nu e nimic grav, fiind vorba doar de o evaluare periodică pe care medicii de la Spitalul de Pediatrie ”Sf. Maria” din Iași vor să o facă fostei lor paciente, pe care au învățat-o să mănânce și altceva în afară de lapte și apă cu zahăr, cum o hrănea de la naștere mama ei. ”Tânăra bebeluș” va fi reinternată după data de 10 februarie, la solicitarea pediatrului ieșean Marin Burlea, care vrea să se convingă de progresele tinerei printr-o serie de teste, iar în funcție de evoluție să-i stabilească o nouă terapie.

 

S-a îngrășat șase kilograme și și-a făcut deja primii prieteni

Adina Macoveiciuc se află din a doua săptămână a lunii trecute la Centrul de recuperare și reabilitare de la Mitocu Dragomirnei, unde s-a adaptat foarte bine, potrivit specialiștilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. A început ușor să se dezvolte, iar de la 16 kilograme a ajuns să cântărească 22, la o înălțime de 119 centimetri.

Stă într-o cameră de trei persoane, alături de alte două fete, Mihaela și Angela. De prima dintre fete Adina s-a atașat foarte tare, relația de prietenie dintre ele fiind una puternică. Petrec timp împreună, iar Mihaela o încurajează să mănânce, să socializeze, să înțeleagă lucrurile noi din jurul ei. Adina se simte în siguranță când e însoțită de Mihaela, spune Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava. 

 

Primul tort de ziua ei

Reprezentantul instituției povestește că Adina s-a mai atașat de o fată din centru, Georgiana, dar și de una dintre asistentele medicale. Pe 13 ianuarie, când și-a sărbătorit ziua de naștere, Adina a avut și primul tort din viața ei. Cu o zi înainte de a împlini 19 ani, ea s-a bucurat de prezența părinților și a surorilor sale, care au venit s-o viziteze la centru.

Dintre jocuri, Adina preferă puzzle-ul, participă la unele activități de ergoterapie și la programul de kinetoterapie, în funcție de recomandările medicului. Printre mâncărurile ei preferate se numără piure de cartofi, pate și brânză topită cu pâine, însă mănâncă greu și preferințele ei alimentare se schimbă de la o zi la alta. S-a încercat introducerea fructelor în alimentația sa zilnică sub diverse forme: piure de fructe, compot, fructe pasate, în combinație cu iaurt, biscuiți, etc. Din păcate, refuză în continuare fructele.

 

Cu dantura distrusă, Adina va fi dusă la stomatolog

Cât timp va sta internată la Spitalul de Pediatrie ”Sf. Maria” din Iași, Adina va suporta și câteva intervenții stomatologice. Din cauza carențelor nutriționale cu care s-a confruntat încă de la naștere, ea are dinții distruși în totalitate și va avea nevoie de tratamente intensive, inclusiv de extracții. După ce se va întoarce la Mitocu Dragomirnei, Adina va fi supusă unei alte evaluări. De data aceasta ea va fi examinată de o comisie medicală care va stabili dacă decizia de încadrare la gradul I de handicap, cu însoțitor, de care beneficiază din ianuarie 2013, mai este sau nu de actualitate. Între timp, Adina pare să fie mulțumită de noua ei viață și nu plânge că ar vrea acasă. Dacă cineva dintre rude va dori să o ia în întreținere, ea va fi reintegrată în familie, dar numai cu condiția să i se asigure un mediu adecvat, subliniază Nicoleta Daneliuc.

 

Povestea Adinei

Adina e singura dintre cei șapte copii ai familiei Macoveiciuc care nu s-a dezvoltat normal. Are chiar o soră geamănă, care merge la școală și este ca toate fetele de vârsta ei.

La 19 ani, Adina cântărea 16 kilograme şi până atunci nu se hrănise cu altceva decât cu lapte şi apă cu zahăr. Născută într-o familie săracă, ea a fost crescută de o mamă schizofrenică, care a menținut-o cu forța la stadiul de bebeluș din nevoia de a fi împreună, creând o dependență. În șocantul caz al ”tinerei bebeluș”, ajunsă în luna noiembrie în stare critică la spitalul ”Sf. Maria” din Iași, un crunt adevăr a ieșit la iveală: autoritățile știau toată povestea de ani de zile, însă nimeni nu a făcut nimic. După apariția poveștii tulburătoare a “tinerei bebeluș” din Moldovița în ziare și pe la televiziuni, autoritățile au sărit ca arse și au început să caute vinovați. În comuna în care locuiește familia Adinei, de la primar la asistent social, medic şi preot, știau cu toții povestea fetei. Nimeni nu a făcut însă nimic ca să o ajute, ba chiar au ajuns să o învinovățească pe biata copilă, care ”refuza” să mănânce. În cele din urmă s-a lăsat cu sancțiuni pentru cei care au greșit, Prefectura judeţului Suceava formulând plângeri penale pentru neglijenţă în serviciu şi rele tratamente aplicate minorului faţă de primarul comunei Moldoviţa, asistentul social, medicul de familie şi însoţitorul Adinei, nimeni altul decât cumnatul copilei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăra bebeluș se întoarce în spital.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 4 voturi
Tânăra bebeluș se întoarce în spital3.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei