Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 feb 2014 - Anul XIX, nr. 31 (5540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Semnal editorial

Două lucrări despre motive mitice în lirica românească, semnate de o profesoară de limba şi literatura română din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ofelia Florentina Ducec, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din municipiul Suceava, a scos de sub tipar, cu câteva zile în urmă, la Editura Accent Print, două cărţi dedicate motivelor mitice în lirica românească.

Lucrările, cu care prof. Ofelia Florentina Ducec a obţinut gradul I, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, relevă rostul şi rolul mitologiei şi al folclorului şi importanţa studierii acestora în clasele de liceu.

 

Lucrarea încearcă „să traseze o cale de receptare a poeziei şi prin intermediul mitului”

În prima dintre ele, cu titlul „Motive mitice în lirica românească”, autoarea subliniază într-un „Argument” faptul că „pentru societăţile arhaice, în care miturile erau realităţi vii, reluarea lor ritualică avea rolul de a-i educa pe membrii acestor societăţi, de a le da puterea morală de depăşire a diverselor momente ale existenţei”.

„Omul modern - spune ea în continuare - care nu mai crede în <realitatea> poveştii mitice, apelează şi el la mit, dar nu sub formă ritualică, ci asimilându-l ca literatură semnificativă, în care îşi găseşte echivalentul metaforic al propriilor frământări”.

Adăugând „Argumentului” încă patru secţiuni („Mit şi literatură”, „Eminescu sau sublimarea miturilor”, „Modernizarea viziunii mitice în lirica românească de după Mihai Eminescu”, „Lucian Blaga - în căutarea misterului mitic”), Ofelia Florentina Ducec încearcă prin acestă lucrare, aşa cum spune chiar ea în „Concluzii”, „să traseze o cale de receptare a poeziei şi prin intermediul mitului”.

 

Abordarea metodică a operei unor autori care s-au inspirat din izvoarele mitologice autohtone şi universale

Cea de-a doua carte, intitulată „Receptarea motivelor mitice în lirica românească - Perspective metodice”, vizează abordarea metodică a operei unor autori care s-au inspirat din izvoarele mitologice autohtone şi universale (Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavian Goga, Ion Barbu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga...), care se studiază în clasele de liceu.

Textele propuse pentru a fi analizate din punct de vedere metodic sunt abordate „prin prisma metodelor şi tehnicilor ce vizează transferul de putere şi de responsabilitate de la profesor la elevi”, într-o formulă comparativă, „având în vedere faptul că acest tip de învăţare solicită gândirea critică a elevilor, capacităţile de analiză şi de selectare a elementelor de apropiere şi de diferenţiere, care conduc la consolidarea cunoştinţelor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două lucrări despre motive mitice în lirica românească, semnate de o profesoară de limba şi literatura română din Suceava.
 Vizualizări articol: 1350 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Două lucrări despre motive mitice în lirica românească, semnate de o profesoară de limba şi literatura română din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei