Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 feb 2014 - Anul XIX, nr. 31 (5540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

„Iarna în Poieniţă”, cu zăpadă adunată pe pârtie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe pârtia din satul Teşna, comuna Poiana Stampei, a fost organizată sâmbătă, 8 februarie, a VI-a ediţie a manifestărilor cultural-sportive „Iarna în Poieniţă”. Chiar dacă cele 6-7 grade Celsius din ultimele zile au topit cea mai mare parte a zăpezii, organizatorii au adus zăpadă pe pârtie vineri seara. Cu toate aceste eforturi uriaşe, sâmbătă au fost nevoiţi să renunţe la probele schi alpin, slalom special, coborârea pe butoaie de plastic şi pe făraşe pentru că zăpada s-a topit în timpul amiezii sub influenţa razelor soarelui şi a celor 8 grade din termometru.

„A fost foarte dificil să organizăm această competiţie. Am fost nevoiţi să aducem zăpadă, a trebuit să adunăm forţe pentru a pune zăpadă pe culoarul de desfăşurare a competiţiilor”, ne-a spus Marin Vasiluţ, proprietarul spaţiului pe care s-au desfăşurat competiţiile.

 

Fotbal în clăpari, hochei cu măturoaie, concurs gastronomic, spectacole folclorice

De la ora 9.30 pe pârtie dar şi în jurul acesteia s-au desfăşurat întreceri sportive (slalom uriaş, snowboard, săniuş), un campionat de fotbal în clăpari, un turneu de hochei cu măturoaie, frânghia voinicului, coborâri pe saci cu fân, un concurs gastronomic şi spectacole folclorice. Manifestarea cultural-sportivă a fost deschisă de viceprimarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, care în urmă cu şase ani a iniţiat această competiţie, “pentru că la Poiana Stampei sunt copii şi tineri care doresc să facă sport, iar competiţiile îi ajută să promoveze spre performanţă”.

Primii au coborât cei peste 80 de schiori, apoi tinerii cu plăcile de snowboard, iar ultimii au fost peste 50 de copii cu săniile. Pentru proba de slalom, porţile au fost montate la distanţe mai mari, pentru că zăpada apoasă nu permitea viteze foarte mari, iar “controlul schiurilor se face altfel faţă de o pârtie bine înzăpezită sau cu zăpadă îngheţată, când porţile trebuie să fie apropiate pentru a nu te lăsa să prinzi viteză prea mare”, cum ne-au spus chiar concurenţii.

Toate competiţiile s-au desfăşurat pe grupe de vârstă, sub 8 ani, 8-10 ani, 10-12 ani, 12-14 ani, 14-16 ani şi peste 16 ani, fete şi băieţi. Coborâtul pe saci din folie a fost un concurs la care nu a contat prea mult tehnica de conducere, ci calitatea sacului. Dacă cei din folie groasă, utilizaţi pentru îngrăşăminte chimice, nu au creat probleme, cei de gunoi menajer au cedat primii, concurenţii nereuşind să ajungă la sosire. În premieră, un grup de majorete, care se iniţiază în tainele dansului la Casa de Cultură din Poiana Stampei, au încurajat concurenţii pe tot parcursul manifestării.

Vladimir Todaşcă, profesor antrenor la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei şi la Clubul privat de schi de performanţă „Todum”, coordonatorul jocurilor pe zăpadă, ne-a spus: „Cu ajutorul voluntarilor şi al oamenilor de suflet din Poiana Stampei s-a pus zăpadă, s-au putut organiza concursuri de schi şi sanie în condiţii optime, iar organizarea atâtor jocuri pe zăpadă este o noutate pentru asemenea competiţii. Am rămas surprins cât de mulţi copii au venit să participe la aceste concursuri. Sunt fiu al acestei comune, aici am început să fac schi de performanţă şi văd că în urma mea au rămas aceşti copii care vor să facă acelaşi lucru”.

În premieră la “Iarna în Poiniţă” au fost meciurile de fotbal în clăpari şi cele de hochei cu măturoaie

În prima competiţie s-au înscris şase echipe de băieţi şi o echipă de fete. Meciurile au fost arbitrate de profesorul Vladimir Todaşcă şi Marin Vasiluţ. Cea mai spectaculoasă dispută a fost dintre fetele de la “Pantera Roz” şi “Tunarii din Poiana Stampei”. Deşi au fost încurajate în ambele reprize şi de majorete şi de spectatori, un autogol al fetelor din primele minute ale primei reprize a contat în rezultatul final al meciului.

Una dintre concurente, Cristina Bordianu, ne-a spus: „Trebuia să învingem băieţii, i-am faultat mai mult noi pe ei, şi asta ne-a costat în faţa arbitrului, a fost o strategie pentru a câştiga. Eu şi o colegă jucăm fotbal la liceu, dar astăzi nu am avut noroc. Fotbalul în clăpari e diferit faţă de cel pe care îl joci în ghete de fotbal. În clăpari aluneci mai uşor pe zăpadă, sunt mult mai grei ca o gheată de fotbal şi conform regulamentului eşti eliminat dacă ridici piciorul mai sus de înălţimea clăparului. Băieţii s-au luptat cu îndârjire, am avut suporteri, dar nu am avut noroc”.

Meciurile de hochei cu măturoaie au fost mult mai numeroase ca cele de fotbal datorită numărului mare de echipe şi s-au desfăşurat pe un alt teren  amenajat cu câteva minute înainte de startul competiţiei, pentru că pe “cel oficial” se topea zăpada. Şi aici au fost meciuri cu lacrimi în tabăra învinşilor şi cu bucurie pentru cei care adunau puncte după puncte. Nici măturoaiele confecţioante special pentru această competiţie, bine legate şi din nuiele moi, nu au rezistat, noroc că fiecare echipă a avut şi un măturoi de rezervă.

La frânghia voinicilor s-au întrecut echipe de băieţi şi echipe de fete pe diverse categorii de vârstă, în clăpari şi fără clăpari, şi două echipe mixte, formate din băieţi şi fete de vârste diferite.

 

Premii pentru participanţi şi  gustări pentru toţi cei prezenţi

Dacă gogoşile, ceaiul fierbinte şi vinul fiert, fasolea cu ciolan afumat, cârnaţi de casă şi costiţă, murăturile şi pâinea au fost oferite de localnici şi au fost pregătite de bucătarul-şef Viorel Vasiluţ, colaboratorilor săi, Mihai Florea, Valer Vasiluţ, Direcţia pentru Sport a Judeţului Suceava, au oferit aproape 40 de cupe, peste 150 de medalii şi diplome, iar sponsorii locali au oferit premii constând în dulciuri pentru fiecare copil.

Primarul Viluţ Mezdrea ne-a spus: “A fost un prilej de bucurie pentru toţi copiii care au participat la competiţiile de pe pârtia din satul Teşna. Putem spune că am avut parte de <Primăvara în poieniţă>, pentru că zăpada a ţinut cât să putem organiza competiţiile propuse. Toţi copiii au primit premii şi diplome, cei mai buni au primit medalii, iar echipele clasate pe primele trei locuri, cupe. Nu am fi reuşit o asemenea festivitate de premiere dacă nu am fi fost sprijiniţi de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava, devenită, pentru al doilea an consecutiv, un partener de nădejde în organizarea competiţiilor sportive din comuna noastră”.

Distracţia de pe pârtia de la Poiana Stampei s-a încheiat după câteva ore petrecute în jurul focului de tabără, pe ritmuri populare asigurate de formaţia “Fraţii Hariuc”, Dănuţ Lăcătuş, Raluca Vasiluţ şi o parte din membrii Ansamblului “Poieniţa”.

Manifestarea de la Poiana Stampei a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, Casa de Cultură, Şcoala Gimnazială Poiana Stampei, Direcţia pentru Sport a Judeţului Suceava, asociaţiile „Turboforest” şi „Roua Cerului”, cărora li s-au alăturat numeroşi sponsori locali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Iarna în Poieniţă”, cu zăpadă adunată pe pârtie.
 Vizualizări articol: 1609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Iarna în Poieniţă”, cu zăpadă adunată pe pârtie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei