Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 feb 2014 - Anul XIX, nr. 27 (5536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În ultimii doi ani

Nici măcar 1% dintre asistaţii social suceveni nu şi-au găsit un loc de muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Impedimentul major în găsirea unui loc de muncă pentru asistaţii social beneficiari ai venitului minim garantat nu o reprezintă lipsa bunăvoinţei, ci absenţa oricărei calificări. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a declarat, ieri, că majoritatea asistaţilor social din judeţ nu au absolvit nici măcar opt clase, aşa că singura slujbă spre care pot fi direcţionaţi este, de regulă, în salubrizare. „Noi îi luăm în evidenţă ca persoane în căutarea unui loc de muncă, atunci când apare ceva pe piaţa muncii îi dirijăm spre angajatori, dar de foarte multe ori nu sunt acceptaţi din cauza lipsei calificărilor”, spune Adomnicăi.

Aşa se face că, din trei în trei luni, instituţia le eliberează adeverinţă că sunt în evidenţă ca solicitanţi de loc de muncă şi astfel li se prelungeşte statutul de asistat. Nu de puţine ori se întâmplă ca aceste persoane să rămână toată viaţa lor cu ajutorul social drept unic venit. Suma alocată de stat ca venit minim garantat pentru o persoană singură a fost anul trecut 135,5 lei şi a crescut, de la 1 ianuarie 2014, la 141,5 lei.

Evidenţele AJOFM referitoare la numărul de asistaţi care şi-au găsit un loc de muncă în ultimii doi ani sunt îngrijorătoare.

Astfel, în anul 2012, din numărul total de 7.420 de asistaţi, doar 66 şi-au găsit o slujbă, adică 0,87%. Cei mai mulţi, 14 oameni, au fost angajaţi ca muncitori necalificaţi la ambalare produse, iar zece oameni şi-au găsit de lucru tot ca muncitori necalificaţi, la demolări. Dintre cei extrem de puţini care au o calificare, câţiva au fost angajaţi ca asistent medical generalist, administrator firmă, merceolog, chelner, vânzător, dulgher, şofer sau îngrijitor de câini în adăposturi.

 

Anul trecut, 0,45% dintre asistaţii social şi-au găsit o slujbă

În 2013, numărul asistaţilor din judeţul Suceava a crescut la 9.276 şi doar 42 au reuşit să aibă un loc de muncă, adică 0,45%. La salubrizare s-au angajat două persoane, ca muncitori necalificaţi la demolări, silvicultură, ambalare sau asamblare şi montare piese - 20 de persoane. Pe locuri de muncă care necesită calificare, precum bucătar, barman, asistent relaţii publice şi comunicare, mecanic sau sudor, s-au angajat 20 de persoane.

Din păcate, nici oferta de locuri de muncă în judeţul Suceava nu este una foarte bogată. Cele mai multe slujbe presupun studii medii sau superioare şi, nu de puţine ori, experienţă. În această săptămână sunt vacante posturi de agent vânzări, cizmar, consultant, croitor, femeie de serviciu (cu studii medii!), inginer energetician, inginer service IT, instalator, lăcătuş mecanic, vânzător, şofer, sudor, tâmplar, mecanic utilaj şi lucrător sortator deşeuri reciclabile. Există şi zece posturi de muncitor necalificat în confecţii textile, cu salarii anunţate de angajator de 850 de lei, dar se solicită o experienţă minimă de trei ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici măcar 1% dintre asistaţii social suceveni nu şi-au găsit un loc de muncă.
 Vizualizări articol: 2042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nici măcar 1% dintre asistaţii social suceveni nu şi-au găsit un loc de muncă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Populism si ...minciuna...! trimis de
( 5 feb 2014, 15:21:13
De ce nu ne spune doamna de la tabere...debarcata AJOFM-ista...cate programe de reconversie profesionala a facut cu asistatii sociali...si cati au participat la ele...dar si cati nu au participat...? Abureala de presa....de ingheta drumurile(...deja inghetate )...! Chiar nici unul.....? Poate a uitat d-na cate locuri de munca a promis uniunea...care a facut...reconversia profesionala....domniei sale....!! Ori ...poate aici s-au dus ...toti banii...! Spunene...stimabila....d-na ...blonda!!!!
2.   Comentariu trimis de
( 5 feb 2014, 23:43:08
Eu ma intreb unde vreti sa gasiti de munca in SUCEAVA pline de ipermarket-uri fara nici o industrie la baza cu doua case si trei femei?
3.   Jos cu mafia din politica trimis de
( 6 feb 2014, 08:21:15
Pai cum sa fie locuri de munca in Suceava cand taranul de Lungu si cu celalalt taran de la CJ ( Nechifor ) nu sunt in stare sa aduca investitori care sa creeze locuri de munca adevarate si nu moluri care incet, incet or sa dispara ca puterea de cumparare o sa scada dramatic, deoarece nu sunt locuri de munca. Cand o sa le intre si celor doi tarani in capul ala de pe umeri ca fara industrie nu se poate trai. Taranul de Lungu mai si ameninta pe cei care nu isi platesc datoriile la asociatie sa-si vanda apartamentele si sa se mute la casa. La atat se rezuma creierul ala minuscul pe care il are, bine si la sensuri giratorii, drumuri si multe alte tampenii, care sincer sa fiu sunt si ele necesare dar nu prioritare. ADUCETI INVESTITORI CARE SA CREEZE LOCURI DE MUNCA D-LE LUNGU SI NECHIFOR, ASA VETI RIDICA TRAIUL IN SUCEAVA SI TOATA LUMEA VA PLATI DATORIILE, ALTFEL O SA ADUCETI ORASUL IN PRAGUL FALIMENTULUI. DIN CATE STIU SUCEAVA A FOST UN ORAS DESTUL DE INDUSTRIALIZAT, IAR ACUM STAM SI AVEM PRETENTII LA PLATA DATORIILOR CATRE STAT. DE UNDE D-LE LUNGU, TI-AI PUS INTREBAREA ASTA VREODATA? INTAI CREATI LOCURI DE MUNCA SI APOI SA AVETI PRETENTII. LA CLUJ CUM SE POATE SI LA NOI NU? INTREBAT-IL PE BOC CA ESTE DIN PARTIDUL VOSTRU, CUM FACE SA ATRAGA INVESTITORI DACA NU STITI, SAU DATI-VA DEMISIA SI LASATII PE ALTII CARE SE PRICEP. RUSINEEEEEEEEEEEEEE SA VA FIE D-LE PRIMAR, CA NU ATI FACUT NIMIC PENTRU ACEST ORAS, ESTE PROASTA LUMEA CA VA ALES CA EDIL. NU ATI FACUT NIMIC DOAR CA ATI FURAT CU NERUSINARE SI AVETI TREI VILE, UN APARTAMENT SI O MASINA DE 30.000 EURO, DINTR-UN SALAR DE PRIMAR. RUSINEEEEEEEEE SA VA FIE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei