Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 ian 2014 - Anul XIX, nr. 21 (5530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şantiere abandonate

Grădiniţa Colegiului „Mihai Eminescu”, o investiţie uitată care obligă aproape 200 de preşcolari să înveţe în căminul liceenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În condiţiile în care unităţile de învăţământ preşcolar din judeţ înghesuie şi câte 40 de micuţi într-o grupă de grădiniţă, investiţii de sute de miliarde de lei vechi care ar putea decongestiona grupele supraaglomerate zac uitate. La nivel naţional, Ministerul Educaţiei Naţionale a numărat, la finele anului trecut, circa 1.400 de şantiere neterminate (campusuri, grădiniţe, şcoli) pentru care nu s-au mai alocat bani în vederea continuării investiţiilor.

Cât priveşte situaţia din judeţul Suceava, numărul şantierelor începute fără a avea acoperire financiară este de ordinul zecilor, în aceeaşi situaţie aflându-se şi grădiniţa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, o investiţie de circa 27 de miliarde de lei vechi, care însă din anul 2010 nu a mai văzut nici un leu.

Lucrările la grădiniţa colegiului au fost începute în 2008, printr-un proiect finanţat prin Ministerul Educaţiei, doi ani mai târziu acestea fiind sistate din lipsă de fonduri. În vreme ce construcţia situată în apropierea colegiului zace nefolosită, conducerea şcolii a recurs la o situaţie de compromis, astfel că preşcolarii unităţii învaţă la parterul şi la etajul căminului destinat liceenilor, o construcţie mai veche de 50 de ani.

 

Clădire de 27 de miliarde de lei vechi, adăpost pentru boschetari

Din valoarea totală a proiectului de 27 de miliarde de lei vechi, constructorul a efectuat între anii 2008 şi 2010 lucrări în valoare de 7 miliarde de lei vechi, dintre care 5 miliarde au fost achitate.

Aflată momentan în conservare, clădirea are două niveluri, este ridicată „la roşu”, dispunând de spaţii generoase, bine compartimentate, ce ar trebui să deservească preşcolari din şase grupe cu program prelungit. Cum lucrarea e abandonată de mai bine de trei ani, câţiva oameni fără adăpost şi-au găsit refugiu prin clădirea din curtea colegiului, fiind necesară intervenţia conducerii colegiului şi a poliţiei pentru a stopa acest obicei.

Potrivit prof. Renato Tronciu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, „clădirea are prevăzute şase săli de clasă pentru şase grupe de program prelungit, spaţii separate de servit masa, spaţii de dormit, spaţii de joacă, cam tot ce ne-am putea dori pentru o grădiniţă. Este o investiţie necesară pentru această zonă şi ar fi un ajutor pentru părinţi, pentru întreaga comunitate”.

Acesta a mai menţionat că situaţia este cunoscută la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, fiind făcute demersuri în vederea continuării lucrărilor şi la Primăria Sucevei.

Renato Tronciu a mai evidenţiat importanţa finalizării investiţiei, subliniind că grădiniţa colegiului este unitate de aplicaţii pentru educatorii din judeţ care îşi fac practica pedagogică.

Şanse de terminare a lucrării ar fi ţinând cont că în ultima şedinţă a directorilor de şcoli cu inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr, acesta ar fi transmis că Ministerul Educaţiei urmează să direcţioneze 250 de milioane de euro către investiţiile ce au fost începute şi care trebuie terminate.

 

168 de preşcolari învaţă în căminul destinat liceenilor

Conducerea instituţiei a identificat o soluţie de compromis pentru cei aproape 170 de preşcolari din cele şase grupe ale unităţii, astfel că micuţii învaţă la parterul şi la etajul 1 al căminului colegiului. Condiţiile nu sunt rele, însă sunt departe de a fi spaţii moderne pentru preşcolari, iar sălile de curs sunt şi săli de joacă, şi săli de servit masa.

„Activitatea se desfăşoară normal, doar că în grupă nu putem primi, cum se întâmplă la celelalte grădiniţe, un număr mai mare de preşcolari, lucru care ne afectează şi finanţarea. Părinţii sunt mulţumiţi de condiţiile de aici, avem cadre didactice valoroase, care se implică în procesul educaţional. Ne-am adaptat în asemenea manieră încât să nu sufere nici practica pedagogică, nici copiii, nici profesorii metodişti, nici educatoarele”, spune Renato Tronciu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grădiniţa Colegiului „Mihai Eminescu”, o investiţie uitată care obligă aproape 200 de preşcolari să înveţe în căminul liceenilor.
 Vizualizări articol: 2658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 7 voturi
Grădiniţa Colegiului „Mihai Eminescu”, o investiţie uitată care obligă aproape 200 de preşcolari să înveţe în căminul liceenilor2.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scrisoare catre nenea Baisanu trimis de
(29 ian 2014, 11:34:11
Buna ziua nenea Baisanu,sunt Danut si am o mare rugaminte la dumneata.Mama ma ducea la gradinita Aschiuta langa Bucovina dimineata si acolo ma jucam cu prietenii mei si cu jucarii si mancam tot.Apoi a venit nenea Lungu si ne-a scos de acolo dar ne=a promis ca dupa un an ne aduce inapoi si gradinita va fi si mai frumoasa.Nenea Lungu nu ne-a mai adus inapoi la gradinita in schimb am vazut ca nenea Flutur si nenea Balan merg ei la gradinita unde se joaca de-a politica si de-a opozitia.Mos Nicolae,poate poti dumneata sa-i convingi pe nenea Flutur si nenea Balan sa ne lase si pe noi sa mergem la gradinita lor sa ne jucam cu Lego si cubuletele si sa mancam tot si sa fim cuminti.Cu drag Danut ,ca acuma merg la nanic.Te pupicesc.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei