Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 ian 2014 - Anul XIX, nr. 20 (5529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Fiecare moare singur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cât de banală, nesemnificativă și neinteresantă a ajuns apariția unei cărți! Bogăția de titluri – pe care o visam cândva! – s-a preschimbat în inflație de titluri. Am încercat un calcul. Cu toate că-i bazat doar pe estimări și aproximații, în mare, poate susține o concluzie de-a dreptul neașteptată: de fapt, nu se tipărește mai multă carte (fizic luată, ca unitate), ci mai multe titluri. Înainte de 1990, tirajele erau imense, iar numărul titlurilor, mult sub cel de acum. În 2013 (au început să apară datele statistice) tirajele continuă să rămână simbolice, în vreme ce titlurile s-au înzecit. Ceea ce înseamnă că aceeași carte, pe vremuri, ajungea la mii și zeci de mii de cititori, în vreme ce, azi, zece titluri tipărite în 200-300 de exemplare își află, în cazul fericit al vânzării (și al lecturii…) tot atâția cititori (de regulă statornici și cam aceiași mereu).

În numele accesului liber la tipar și al democrației culturii, sigur că-i minunat să admiri vitrinele ticsite ale librăriilor. Că mai mult de jumătate din cărțile expuse puteau foarte bine să nu apară, fiind în cel mai bun caz mediocre (și adesea nici atât), nu mai are relevanță: suntem un popor ce iubește cartea, uitați-vă cât se tipărește în România! În 1970, aflându-mă în Cuba și văzând aceeași singură copertă galbenă cu roșu etalată în toate vitrinele insulei, am crezut că-i vorba de cine știe ce promovare excepțională a vreunei apariții de mare importanță și răsunet. Aș! Atât se tipărise în acel an – un singur titlu! România a fost totdeauna departe de astfel de recorduri negative și chiar dacă drumul către tipar era teribil de încâlcit din pricina birocrației aprobărilor și vămilor cenzurii, au fost publicate, constant și-n tiraje enorme, operele reprezentative ale scriitorilor lumii și ale clasicilor români.

S-a editat și pseudo-literatură tezistă, dar și multe valoroase lucrări contemporane ce au izbutit să treacă proba timpului. Răsfățul de titluri în tiraje minuscule înseamnă că, de fapt… nu se prea citește. Titluri mai puține și în tiraje enorme (un exemplu: romanul lui Breban „Bunavestire” l-am tipărit în 120.000 de exemplare!) indică o reală pătrundere a cărții în largi spații ale socialului – rămase, acum, în afara unui interes barem comensurabil. Fără îndoială că vechile modalităţi, centralizate, de difuzare a cărţilor, ziarelor, filmelor etc. nu mai au cum să fie reînviate. Ele corespund unui anumit sistem social-economic şi-s posibile doar în cadrul respectivului sistem. Cândva, au avut rezultate spectaculoase: editurile şi tipografiile nu puteau face faţă tirajelor comandate de librari – iar tiraj comandat însemna tiraj plătit în avans şi în întregime. Ceea ce editorul de azi nici nu poate îndrăzni să viseze. După cum nici onor cititorul mileniului trei nu poate crede în cartea foarte ieftină şi larg accesibilă: înainte de 1990, preţul unui exemplar se stabilea, strict, prin calcule matematice şi era constituit exclusiv din adiţionarea costurilor de producţie. Chiar dacă ştiai că opul se va vinde cât ai zice peşte, indiferent de preţ, cifra ieşită din calcul rămânea bătută în cuie. Cu toate acestea, sistemul editorial, în ansamblul său, se susţinea – material – singur. Ideea general acceptată potrivit căreia vechiul regim subvenţiona cartea este falsă: titlurile de mare şi foarte mare tiraj susţineau apariţiile cu pierderi – dar aceasta se petrecea în interiorul sistemului şi se regla prin redistribuirea totalului veniturilor, fără nici o ,,injecţie” datorată bugetului statului. Evident, ar fi considerată hazoasă năzbâtie nostalgică propunerea de tratare a producţiei de carte din România contemporană ca un tot contabil din care să poată fi deduse susţineri pentru ieftinirea cărţii; azi, fiecare trăieşte şi moare singur. Așa că… asta e!

                            

P.S.                  

Liberi fiind în liberă țară, ne este îngăduit dreptul la opinie. Ne-o păstrăm, firește, pe-a noastră, întărind cele spuse în articolul de joi: nu-i cu putință să-i tratezi pe basarabeni c-ar fi, in corpore, „o rușine de oameni”. Ba-i chiar o mare necuviință, câtă vreme „rușinea” asta de oameni a fost ori este alcătuită și din Haşdeu, Grigore Vieru, Alex. Mateevici, Gavriil Muzicescu, Alecu Russo, Const. Stere, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Eugen Doga, Paul Goma, Emil Loteanu, Ion Ungureanu și atâția alți moldoveni cu inimă mare și fapte pe măsură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fiecare moare singur.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Fiecare moare singur5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei