Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 227 (5434)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pasionaţi de ştiinţă

Peste 1.500 de suceveni au ieşit în stradă, la Noaptea Cercetătorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noaptea Cercetătorilor a scos în stradă peste 1.500 de suceveni pasionaţi de ştiinţă. Evenimentul a avut loc vineri, pe 27 septembrie, simultan în peste 350 de orașe din Europa, printre care și 12 din România.

Pasionaţii de ştiinţă şi curioșii de toate vârstele au putut lua parte, pe esplanada din faţa Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, la experimente și prezentări interactive care să îi ajute să descopere ce se ascunde în spatele vieţii de cercetător și a experimentelor ce duc la marile descoperiri. În cele patru secțiuni principale: „Knowledge”, „HandsOn”, „Agora” și „Fun”, participanții au vizionat filme ştiinţifice pe un ecran uriaş, au dezbătut probleme de mare noutate în domeniul tehnologic, au putut descoperi temele de cercetare ale studenților de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor Suceava și ale unei echipe de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, au participat la derularea unor experimente sub coordonarea unor grupuri de cercetători şi voluntari, au vizitat expoziţia de Inventică organizată în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

 

Concursuri, filme ştiinţifice 3D, concerte

Atelierele care au înregistrat cel mai mare succes au fost: „Astronomie, radioastronomie şi astrofizică” – organizat de colective ale Universităţii Suceava (Observatorul astronomic) şi ale Societăţii Ştiinţifice Cygnus, în colaborare cu licee din Fălticeni şi Solca, „Performanţă umană” - organizat de colective ale Colegiului Naţional „Petru Rareş” şi ale Universităţii Suceava, „Bio-ecologie” - organizat de Societatea Ştiinţifică Cygnus, „Nanotehnologii, robotică şi energii alternative” - organizat de colective ale Universităţii Suceava şi ale Societăţii Ştiinţifice Cygnus, „Radioclub” – organizat de Radioclubul YO8KGU, al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, „Calcul de înaltă performanţă” - organizat de Universitatea Suceava, „Realitatea augmentată cu aplicaţii în Facebook” şi „LeapMotion”, ambele organizate de Universitatea Suceava.

În zona „Fun”, vizitatorii au putut să ia contact cu ştiinţa într-un mod distractiv printr-o serie de concursuri, şi au putut viziona programe de planetariu şi filme ştiinţifice 3D în cadrul Observatorului Astronomic al universităţii. Activităţile au fost susţinute şi de un program artistic în aer liber, la care a participat formaţia Simbol a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, condusă de profesorul Valentin Ianoş, şi formaţia rock Ennoia a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. Cu mic cu mare, vizitatorii au fost fascinați de experimentele și atelierele pregătite de organizatori.

 

32 de ateliere independente, 40 de studenţi şi elevi voluntari

Conf. univ. dr. ing. Dan Milici şi profesorul Victor Şutac, coordonatorii evenimentului desfăşurat la Suceava, pentru al doilea an consecutiv, au declarat, la finalul activităţilor, că acestea au reunit 32 de ateliere independente, susţinute de 12 profesori şi cercetători ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, 16 cadre didactice din învăţământul preuniversitar sucevean, alţi zece medici, biologi, ingineri din instituţii şi organizaţii sucevene, 40 de studenţi şi elevi voluntari.

Cel mai tânăr vizitator a avut vârsta de 3 ani, iar cel mai în vârstă 78 de ani. Dan Milici a concluzionat că discuțiile libere pe care le-au avut tinerii prezenţi la eveniment cu cercetătorii din universitatea suceveană au ajutat participanții să afle mai multe despre ei, atât ca oameni, cât și ca inovatori. În felul acesta, sucevenii au descoperit că „cercetătorii sunt oameni ca toți ceilalți, cu meserii neobișnuite, ce contribuie prin ceea ce fac la evoluția comunității în care trăiesc. Tinerii pasionați de știință au putut vedea cercetarea ca fiind un domeniu accesibil, în care își pot aduce contribuția personală prin noi descoperiri în domeniile care îi pasionează”, a completat conf. univ. dr. ing. Dan Milici.

Managerul naţional de proiect, Oana Calin, a declarat: „Ne bucurăm că am putut avea alături de noi parteneri împreună cu care să creăm condițiile pentru ca oamenii să pășească în lumea cercetării și să plece de la eveniment cu dorința de a explora mai mult și de a cunoaște mai bine acest domeniu”.

 

Organizatori

Succesul evenimentului de la Suceava s-a datorat organizatorilor: Societatea Științifică Cygnus – Centru UNESCO şi Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, Muzeul Bucovinei, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, Club Speo Bucovina şi Centrul de Informare Europa Direct – Bucovina, Suceava.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, de a încuraja o carieră în acest domeniu şi de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de suceveni au ieşit în stradă, la Noaptea Cercetătorilor.
 Vizualizări articol: 1531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 1.500 de suceveni au ieşit în stradă, la Noaptea Cercetătorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei