Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 217 (5424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Slujbă arhierească

Sute de credincioşi au participat ieri la sfinţirea Bisericii Militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de credincioşi au participat ieri la sfinţirea Bisericii Militare cu hramurile „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” şi „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Suceava. Slujba de sfinţire a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, care răspunde de activitatea preoţilor militari, alături de un sobor numeros de preoţi. Răspunsurile la strană au fost date de Corala preoţească din Protopopiatul Suceava 1.

 

„Catedrala Ministerului Afacerilor Interne”

Considerată „Catedrala Ministerului Afacerilor Interne”, pentru că este cea mai mare biserică militară din ţară, cu o lungime de 33 de metri, lăţimea de 8 metri şi înălţimea de 37 de metri, biserica suceveană a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Încă de la primele ore ale dimineţii, locaşul de închinăciune a fost neîncăpător, credincioşii aşteptând momentul sfinţirii, urmat de trecerea prin Sfântul Altar, permis, de această dată, şi femeilor.

Preotul militar Ovidiu Iacob, slujitorul „Catedralei MAI”, ne-a spus că biserica va fi deschisă şi în zilele următoare, până pe 28 septembrie inclusiv, de la ora 8:00, până târziu spre miezul nopţii, pentru ca toţi oamenii care doresc să treacă prin Sfântul Altar, să se închine Sfintelor Moaşte ale Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, care se află, din anul 2007, în această biserică, să aibă timp să o facă. Sunt aşteptaţi în acest interval să se închine în biserica suceveană şi angajaţi din alte inspectorate pentru situaţii de urgenţă, din Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bistriţa.

 

Distrincţii pentru merite deosebite

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, au fost întâmpinaţi la Suceava în sunet de bucium, de doi buciumaşi, îmbrăcaţi în straie populare bucovinene. Slujba de sfinţire a bisericii a durat mai bine de o oră. La final, credincioşii au fost stropiţi cu aghiazmă, după care soborul de preoţi a participat la o slujbă în curtea bisericii militare.

La sfârşitul slujbei, PS Varlaam Ploieşteanul i-a oferit colonelului Ion Burlui, Inspectorul General al IGSU, din partea PF Daniel, Patriarhul României, cea mai înaltă distincţie oferită de Patriarhie unui mirean. Înaltul prelat i-a înmânat inspectorului general Crucea Patriarhală, în semn de recunoaştere faţă de efortul depus pentru ridicarea Bisericii Militare, colonelul Ion Burlui fiind unul dintre cei mai importanţi iniţiatori şi realizatori ai acestui proiect.

În discursul susţinut, inspectorul general a mulţumit persoanelor şi instituţiilor care şi-au adus aportul de-a lungul celor 13 ani de când a început construcţia bisericii şi a subliniat că distincţia pe care a primit-o, Crucea Patriarhală, este a tuturor celor care au ajutat şi au făcut acest proiect posibil.

La rândul său, ÎPS Pimen a oferit colonelului (r) Eugen Găitan, colonelului (r) Gheorghe Bardan şi colonelului dr. Dan Hoffman, câte o Distincţie de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru aportul adus la construcţia locaşului de cult.

La eveniment au participat şi primarul Sucevei, Ion Lungu, colonelul Ion Burlui, inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Dan Hoffman, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

 

Pictura bisericii în tehnica fresco

Preotul militar Ovidiu Iacob ne-a spus că pe 14 aprilie 2000 s-a sfinţit de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, locul viitoarei biserici militare cu hramurile "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" şi "Ştefan cel Mare şi Sfânt". „La construcţia bisericii au contribuit angajaţii MAI şi oameni de bine din judeţul Suceava. Ea a fost făcută cu mult efort şi jertfă pentru ca astăzi să fie considerată <Catedrala MAI>. Stilul arhitectural este cel moldovenesc, cu nuanţe gotice. Catapeteasma, asemănătoare cu cea de la Mănăstirea Cămârzani, este un element de o mare valoare artistică, fiind înaltă până la arca prin care se susține bolta naosului și altarului. Icoanele au fost pictate în ulei pe lemn de tei. Pictura bisericii este executată în tehnica fresco, fiind realizată de masteranzi şi doctoranzi ai Facultăţii de Arte Bucureşti, printre ei fiind şi doi suceveni”, ne-a spus părintele Ovidiu Iacob.

 

Întâlnirea preoţilor militari din ţară, astăzi, la ISU Bucovina Suceava

La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucovina din Suceava va avea loc a IX-a Convocare a preoţilor militari din structura Ministerului Afacerilor Interne. La întâlnire vor participa 18 slujitori ai sfintelor altare din toată ţara. Aceasta va fi prezidată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, care răspunde de activitatea preoţilor militari.

Pe lângă problemele de pastoraţie militară care vor fi discutate, va fi expusă tema „Constantin cel Mare şi Sfânta Împărăteasă Elena, în pictura bizantină din bisericile bucovinene“ şi va fi prezentată cartea „20 de ani în Siberia“. Preotul militar Ovidiu Iacob a spus că programul zilei de astăzi va continua cu un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de credincioşi au participat ieri la sfinţirea Bisericii Militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Suceava.
 Vizualizări articol: 2388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sute de credincioşi au participat ieri la sfinţirea Bisericii Militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt monitor trimis de
(18 sep 2013, 15:17:55
stimati domni de la Monitorul,trebuia sa reamintiti ca la aceasta biserica piatra de temelie a fost pusa de preotul Petrica Iacov,care acum este bolnav,iar printr-o masinarie a Arhiepiscopiei l-a tras pe dreapta si au adus prin pile pe actualul preot

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei