Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 217 (5424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Caz şocant

O suceveancă cu schizofrenie paranoidă a născut, într-o garsonieră, un băieţel, pe care l-a abandonat apoi în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suceveancă în vârstă de 38 de ani, cu schizofrenie paranoidă, a născut, într-o garsonieră din cartierul Zamca, un băieţel, pe care l-a abandonat apoi în spital. Femeia a dat naştere pruncului sâmbătă, pe 14 septembrie, dar a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava abia luni, pe 16 septembrie, după ce vecinii au sunat la 112, pentru că au văzut-o „fără burtă”.

Toţi vecinii o cunoşteau pe Ramona B., pentru că din cauza ei Termica Suceava le-a tăiat apa caldă, femeia având datorii mari la asociaţie. Vecinii au fost primii care au văzut sub ochii lor cum burta femeii creşte, că aşteaptă un copil, în condiţiile în care nu are nici un venit. Sarcina nu a fost niciodată recunoscută de femeie, nici măcar atunci când reprezentanţi ai Protecţiei Copilului Suceava au stat de vorbă cu ea şi i-au propus, cu o săptămână înainte de a naşte, să fie internată într-un centru maternal. Atunci Ramona a declarat că are burtă mare pentru că bea multe sucuri, şi nicidecum că aşteaptă un copil. În primele zile de viaţă, de vineri şi până luni, când a ajuns pe mâna medicilor, băieţelul născut de tânăra cu schizofrenie a fost hrănit „cu ciocolată şi suc”, după cum a spus femeia.

 

Al doilea copil abandonat

Luni după-amiază, femeia a fost luată de urgenţă cu salvarea, împreună cu bebeluşul ei, şi a fost internată în spital. A rezistat doar patru ore alături de pruncul ei. Şi-a abandonat copilul în spital şi cazul micuţului a fost preluat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

Şefa Serviciului de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Aurelia Focşa, ne-a spus că băieţelul este sănătos, dar mai are nevoie de o săptămână de spitalizare. „După ce va ieşi din spital, copilul va fi dat în plasament unui asistent maternal profesionist. Acum trei ani, aceeaşi femeie a dat naştere unei fetiţe, tot în garsonieră, copil care a fost între timp luat de stat şi dat în adopţie. Atunci, din datele pe care le avem, un bărbat, se presupune că ar fi tatăl copilului, a anunţat autorităţile că femeia a născut acasă şi nu are cu ce să-l hrănească. Copilul a fost luat de Protecţia Copilului Suceava şi a fost dat spre adopţie”, ne-a spus Focşa.

 

Femeia trebuie internată urgent la psihiatrie

Şefa Serviciului de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă ne-a spus că a anunţat Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, care să monitorizeze cazul femeii din cartierul Zamca. „Femeia a fugit din spital, însă în perioada următoare ea trebuie internată într-un spital de psihiatrie. Este nevoie ca ea să ajungă la comisia pentru grad de handicap – persoane adulte. Pe baza certificatului de handicap, noi putem să o internăm într-un centru de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi, cum ar fi Costâna sau Sasca. Etapele acestea trebuie făcute urgent, pentru că altfel se pot repeta greşelile femeii, care este bolnavă şi are nevoie de ajutor”, a completat Aurelia Focşa.

Din ancheta făcută de Protecţia Copilului Suceava rezultă că mama Ramonei B. locuieşte în municipiul Rădăuţi, dar nu mai ţine legătura cu fiica ei. Ramona mai are şi o soră, care locuieşte în municipiul Suceava, dar care nu a putut fi contactată de autorităţi.

 

Căutată cu poliţia

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan, ne-a spus că după ce Ramona B. şi-a abandonat luni copilul în spital, este de negăsit. „Noi am cerut sprijinul poliţiei, pentru a fi găsită şi dusă direct la Psihiatrie, pentru internare. Femeia are nevoie de un certificat de handicap, pentru a putea fi internată într-un centru de reabilitare. Din evidenţele noastre, rezultă că femeia a beneficiat, până anul trecut, de ajutor social, dar pentru că nu făcea orele de muncă în folosul comunităţii şi pentru că nu şi-a reînnoit dosarul, a pierdut acest drept. În luna august, noi am cerut sprijinul mamei acestei femei, pentru a o convinge pe fiica ei că are nevoie de o internare la Psihiatrie. Deşi iniţial ne-a promis sprijinul, când am revenit cu telefoanele nu a dorit să mai răspundă”, ne-a explicat Narcisa Marchitan.

Ramona B. locuieşte într-o garsonieră, pe care o are moştenire de la bunica ei. Dacă va fi internată într-un centru de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap, ea ar putea să-şi piardă locuinţa, prin procedura de executare silită, pentru recuperarea datoriilor pe care le are la asociaţia de proprietari de care aparţine.

 

Copil subnutrit, hipotermic, cu icter fiziologic

DoctorulTiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a declarat că luni după-amiază, în jurul orei 16:00, a fost adus în Serviciul de Urgenţe un băieţel de 2,950 kg, copil subnutrit, hipotermic, cu icter fiziologic. „Copilul era însoţit de mamă. Aceasta l-a abandonat în spital, după doar patru ore. Ea a povestit că a născut sâmbătă, pe 14 septembrie, însă sunt suspiciuni că ar fi născut cu o săptămână în urmă. Copilul a rămas internat în reanimarea secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Suceava”, a completat doctorul Tiberius Brădăţan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă cu schizofrenie paranoidă a născut, într-o garsonieră, un băieţel, pe care l-a abandonat apoi în spital.
 Vizualizări articol: 2049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
O suceveancă cu schizofrenie paranoidă a născut, într-o garsonieră, un băieţel, pe care l-a abandonat apoi în spital1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei