Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 217 (5424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9752 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5471 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Problemă rezolvată

Ambulanţa SMURD tip C, „un spital ambulant de terapie intensivă”, inaugurată după aproape un an în care a stat pe tuşă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prima ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, cu medici, intervine la cazurile de urgenţă care apar în judeţ începând de ieri, la mai bine de zece luni de la intrarea ei în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. Autospeciala cu dotări de ultimă generaţie, „un spital ambulant de terapie intensivă”, după cum s-au exprimat specialiştii în domeniu, nu a putut fi folosită până acum din lipsă de medici care să lucreze pe ea. S-a găsit în cele din urmă o soluţie cu medici rezidenţi de la Centrul Universitar Iaşi, ieri fiind organizat un ceremonial de operaţionalizare la care a participat doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cel care a înfiinţat şi susţinut serviciul SMURD în România.

 

Apartament cu patru camere, cu utilităţi plătite, pentru medicii de pe ambulanţa SMURD 

Cei trei medici de la Iaşi care lucrează începând de ieri pe această ambulanţă vor locui într-un apartament cu patru camere pus la dispoziţie de Primăria municipiului Suceava.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat: “Noi suntem parteneri în acest proiect şi vom pune la dispoziţie un apartament cu patru camere medicilor rezidenţi care au acceptat să vină la Suceava. De asemenea, vom suporta şi toate cheltuielile de întreţinere şi utilităţi”. În cadrul ceremonialului de operaţionalizare de ieri, primarul Ion Lungu i-a înmânat cheile apartamentului doctorului Liviu Cîrlan, şeful UPU-SMURD pe judeţul Suceava.

 

Un spital mobil pe patru roţi care poate salva multe vieţi 

Oficialităţile judeţului au transmis mulţumiri doctorului Raed Arafat, care, în calitatea sa de ministru secretar de stat, a făcut demersurile necesare pentru ca ambulanţa să devină în sfârşit funcţională.

Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a declarat: „Este un moment foarte important pentru Suceava astăzi (n.r. - ieri), când operaţionalizăm acest spital mobil pe patru roţi care poate salva multe vieţi. Până acum aveam maşină, dar nu aveam medici. Mulţumim domnului secretar de stat pentru efortul care s-a făcut pentru a avea personal medical SMURD şi aici la Suceava”.

 

Medicii de pe ambulanţa SMURD vor lucra şi la „Urgenţele” Spitalului Judeţean

Deocamdată, ambulanţa tip C cu medic va fi disponibilă doar 12 ore pe zi, de la 08.00 la 20.00. Asta pentru că nu există încă personal medical suficient pentru asigurarea serviciilor non-stop.

Raed Arafat a precizat că se vor face eforturi pentru ca până la finele acestui an ambulanţa tip C de Terapie Intensivă de la Suceava, la fel ca şi cea de la Botoşani, operaţionalizată tot de ieri, să fie funcţională 24 de ore din 24.

„Eu sper că aceşti medici vor rămâne la Suceava şi trebuie spus că ei nu vor fi doar în echipajul ambulanţei C1, de terapie intensivă, ci vor lucra şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Suceava”, a precizat Raed Arafat.

 

Medici rezidenţi în anul V

Prezent la ceremonialul de ieri, doctorul Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD pe regiunea Nord-Est, a precizat că medicii de pe ambulanţa inaugurată ieri sunt rezidenţi în anul V la Centrul Universitar Iaşi, dar au deja experienţă în domeniu, unul dintre ei având adunate multiple intervenţii la cazuri grave, în accidente cu victime multiple.

„Ei au venit pentru a completa imaginea frumoasă a SMURD-ului din Suceava, care a început în 2008”, a declarat Diana Cimpoeşu.

 

SMURD la Suceava: opt ambulanţe tip B, plus ambulanţa de terapie intensivă

În momentul de faţă, ISU Suceava are în dotare opt ambulanţe SMURD de tip B, cu paramedici, la care se adaugă, de ieri, ambulanţa tip C, de terapie intensivă. În afară de cei trei medici rezidenţi, echipajul de pe această ambulanţă mai este completat de paramedici şi asistenţi, personal asigurat de mai multă vreme de ISU Suceava.

Mai trebuie amintit că prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a precizat în cadrul evenimentului de ieri că se fac eforturi pentru ca în dotarea ISU Suceava să intre în cel mai scurt timp şi o autospecială cu scară mecanică de ultimă generaţie şi o autospecială pentru deszăpezire. De asemenea, se caută soluţii pentru amenajarea a încă două subunităţi de pompieri care să asigure şi servicii SMURD, în oraşele Dolhasca şi Broşteni.

 

Raed Arafat a primit o traistă bucovineană şi un album cu istoria Sucevei 

În cadrul evenimentului oficial de ieri, care a marcat intrarea oficială în funcţiune a ambulanţei SMURD tip C, colonelul Dan Hoffman, şeful ISU Suceava, a oferit trei Diplome de Excelenţă, pentru sprijinul acordat în dotarea şi operaţionalizarea SMURD Suceava.

Au primit distincţii colonelul Ion Burlui, până de curând şeful ISU Suceava, acum şeful pompierilor din toată ţara, ministrul secretar de stat Raed Arafat şi medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD pe regiunea Nord-Est.

Ultimii doi au primit din partea ISU Suceava şi câte o traistă bucovineană şi un album cu istoria Sucevei. 

În cadrul evenimentului care a marcat operaţionalizarea ambulanţei de terapie intensivă a fost organizat şi un scurt ceremonial religios şi unul militar.

 

Ambulanţa SMURD, două intervenţii din prima zi  

Ieri, în prima zi în care ambulanţa tip C de terapie intensivă a devenit disponibilă, personalul specializat a avut două intervenţii.

Prima, la un bărbat în vârstă de 51 de ani, care a căzut dintr-un nuc, de la o înălţime de aproximativ patru metri. Medicul care a fost ieri de serviciu, Aida Lungu, l-a diagnosticat pe acesta cu un traumatism cranio-cerebral fără pierderea stării de conştienţă, cu o plagă sângerândă.

A doua intervenţie a fost la un accident rutier petrecut la ieşirea din Suceava spre Fălticeni. În urma unei explozii de pneu, un şofer în vârstă de 61 de ani, care conducea o autospecială Rosal, a suferit leziuni. El a primit ajutor medical de urgenţă la faţa locului, după care a fost transportat la Spitalul Judeţean, pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambulanţa SMURD tip C, „un spital ambulant de terapie intensivă”, inaugurată după aproape un an în care a stat pe tuşă.
 Vizualizări articol: 2107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ambulanţa SMURD tip C, „un spital ambulant de terapie intensivă”, inaugurată după aproape un an în care a stat pe tuşă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei