Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 154 (5361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Tribunalul Suceava

Pompiliu Bota, acuzat de înşelăciune de unul dintre propriii săi avocaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pompiliu Bota, omul care a clonat practic barourile tradiţionale de avocaţi din România şi a deschis în fiecare judeţ al ţării câte un barou paralel celui tradiţional, a fost prezent, vineri dimineaţă, la Tribunalul Suceava, unde s-a judecat recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava privind respingerea propunerii de arestare preventivă a acestuia, dar şi recursul declarat de Bota faţă de interdicţia de a părăsi ţara.

Acum o săptămână, Pompiliu Bota, din Bucureşti, şi alţi avocaţi de-ai săi, majoritatea din judeţul Suceava, au fost luaţi de acasă de poliţişti, după 36 de percheziţii domiciliare, şi aduşi la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Bota şi alţi cinci avocaţi (Marcel Dan Roibu - consilier local în municipiul Suceava, D. B. M. - decan al „Baroului Bota” Suceava, A. L. C., D. R. M., şi Ionel Marian Jurgiu - decan al baroului similar de la Botoşani) au primit ordonanţe de reţinere, petrecându-şi noaptea în arestul poliţiei judeţene, sub acuzaţia că îmbracă ilegal roba de avocat, că au păcălit sute de persoane, dându-se avocaţi, şi că fac parte dintr-un sistem care „constituie una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa stabilităţii şi credibilităţii sistemului judiciar din România”.

Singurul care a ajuns în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă a fost Pompiliu Bota, însă a fost lăsat în libertate cu interdicţia de a părăsi ţara.

Restul celor cinci avocaţi, precum şi alţi trei puşi sub acuzare în acest dosar au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

 

Pompiliu Bota: „Dacă eu l-am înşelat, înseamnă că l-au înşelat şi magistraţii”

Înainte de judecarea recursului, Pompiliu Bota, apărat de un avocat din oficiu (din baroul tradiţional) a aflat că la dosar s-au depus de către anchetatori noi documente. Unul dintre acestea era o declaraţie a unuia dintre propriii săi avocaţi,  D. R. M., care îl acuză de înşelăciune pe cel care l-a îmbrăcat cu roba de avocat şi i-a dat toate documentele pentru a-şi putea exercita profesia pentru care se înscrisese în barourile Bota.

Mândrilă a declarat că nu a avut cunoştinţă despre faptul că barourile Bota se află în afara legii şi, potrivit declaraţiei depuse la dosar, îl acuză pe Bota că l-a înşelat.

„Roland Mândrilă e avocat de cinci ani în Baroul de la Suceava, iar recent chiar a primit o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, confirmată de instanţă, pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Deci, dacă eu l-am înşelat, înseamnă că l-au înşelat şi magistraţii”, le explica judecătorilor, în sala de judecată, Pompiliu Bota.

Fondatorul barourilor Bota a declarat că a fost cercetat în 89 de dosare penale şi de fiecare dată a avut câştig de cauză, depunând la completul de judecată hotărâri judecătoreşti şi soluţii ale unor unităţi de Parchet prin care a fost găsit nevinovat pentru aceleaşi infracţiuni de care este acuzat şi în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.  

De cealaltă  parte, judecătorul de şedinţă a cerut respingerea recursului lui Bota şi admiterea recursului Parchetului şi, implicit, emiterea unui mandat de arestare preventivă.

În cele din urmă, însă, completul de judecată a hotărât, după deliberare, să respingă ambele recursuri şi să menţină decizia primei instanţe.

Cu alte cuvinte, Bota s-a întors la Bucureşti, însă rămâne valabilă interdicţia de a  părăsi ţara.

 

„Un procuror bolnav, aruncă cu hotărârile instanțelor pe jos”

În aşteptarea deciziei instanţei, Pompiliu Bota a acceptat să stea de vorbă cu reporterii cotidianului nostru şi era destul de optimist în privinţa verdictului pe care completul de judecată urma să-l dea.

Cât despre decizia primei instanţei de a lua faţă de el măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi localitatea, Bota arată că „eu am cerut-o, dacă tot sunt aşa periculos”. Cu toate astea, tot el a contestat-o, atâta timp cât a declarat şi el recurs.

Întrebat ce părere are de faptul că totuşi judecătorul de la prima instanţă, care l-a lăsat în libertate, a opinat în motivarea sentinţei că există indicii şi probe la dosar care „induc presupunerea mai mult decât rezonabilă că inculpatul Bota Pompiliu este autorul faptelor pentru care se solicită arestarea sa preventivă”, fondatorul barourilor Bota o dă iar la întors. „Nu e opinia instanţei, ci a Parchetului”.

Apoi, bucureşteanul acuzat că a creat o „fabrică de avocaţi” îl ia în vizor pe procurorul de caz: „E bolnav şi o să dovedesc asta. Aruncă pe jos cu hotărârile instanţelor, prin care am fost găsit nevinovat pentru aceleaşi acuzaţii pentru care mă cercetează el acum”. 

Pompiliu Bota a vorbit şi despre acuzaţiile preluate zilele trecute de presa centrală de la publicaţii din Italia, care susţineau că zeci de italieni profesează ca avocaţi în ţara lor, după ce au dat examenul de admitere în profesie la barourile Bota din România, contra 7.000 de euro de fiecare şi cu răspunsurile ştiute de dinainte.

„Sunt cetăţeni europeni, totul s-a făcut cât se poate de legal. Acei bani, cei 7.000 de euro, au fost pentru firma care a făcut intermedierea. S-au făcut prin bancă toate aceste operaţiuni, perfect legal”, arată Pompiliu Bota.

 

20 de „falşi avocaţi”, aproape 600 de persoane înşelate

În dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, sunt cercetaţi penal în total 20 de „falşi avocaţi”, cum îi numesc anchetatorii.

Procurorii spun că aceştia ar fi înşelat aproape 600 de persoane, majoritatea din judeţ, şi că ani de zile au intrat ilegal cu dosare în sălile de judecată.

  „S-au încheiat contracte vădit imorale şi abuzive, cu onorarii de succes de până 50% din cuantumul despăgubirilor (n.r.- în cazul victimelor accidentelor rutiere) şi clauze de reziliere a contractului cu sume exorbitante”.

„Inculpatul Pompiliu Bota a organizat în mod repetat concursuri de admitere în profesia de avocat ilegale, a eliberat documente fictive privind admiterea în profesie şi în Barou, a imitat însemnele şi denumirile profesiei de avocat, reglementate de Statutul profesiei de avocat (Baroul Tradiţional), pentru a crea în mod deliberat confuzie cu această structură. În intervalul 13.02.2006 -31.08.2012, inclusiv, inculpatul a eliberat către toţi cei 20 de coinculpaţi în cauză documente fictive: decizii privind înscrierea în Tabloul Avocaţilor - Baroul Suceava, respectiv Botoşani, procese verbale privind  admiterea în profesia de avocat, procese verbale privind depunerea jurământului, etc., documente cu care coinculpaţii s-au folosit pentru a justifica calitatea de avocat inexistentă în faţa persoanelor pe care le-au indus în eroare”, susţin anchetatorii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompiliu Bota, acuzat de înşelăciune de unul dintre propriii săi avocaţi.
 Vizualizări articol: 1598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pompiliu Bota, acuzat de înşelăciune de unul dintre propriii săi avocaţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei