Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 136 (5343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

De la începutul acestui an

15 mame şi 37 de copii, internaţi în cele două centre maternale din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la începutul acestui an, 15 mame şi 37 de copii au fost internaţi în cele două centre maternale din judeţ, cel din Gura Humorului şi cel din municipiul Suceava, din cadrul Complexului de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă – copil – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Rămase pe drumuri, fără casă, fără venituri, de multe ori şi fără sprijinul bărbaţilor cu care au copii, tinerele mămici sau gravidele şi-au găsit un adăpost în cele două centre maternale. Şapte cazuri au fost înregistrate la Gura Humorului şi opt la Suceava, la care se adaugă încă zece cazuri de mămici aflate în situaţie de risc preluate, împreună cu copiii, în sistemul de protecţie la sfârşitul anului trecut.

Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că în majoritatea cazurilor este vorba de lipsa locuinţei, lipsa condiţiilor materiale şi financiare necesare creşterii şi educării copiilor, precum şi lipsa de înţelegere din partea familiei, chiar cazuri de violenţă domestică. „În anotimpul rece, au fost mame care au solicitat ajutorul serviciilor centrelor maternale din cauza lipsei lemnelor necesare încălzirii locuinţelor”, a explicat Daneliuc.

 

Servicii gratuite pentru mămici şi copii

Complexul de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă – copil funcţionează pe principiul îngrijirii copilului în familie, în centrele maternale asigurându-se stabilitatea relaţiei copilului cu mama sa. Cristina Croitorescu, şefa Complexului de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă-copil, ne-a explicat că „pe perioada rezidenţei, în cele două centre, cuplurile mame-copii beneficiază de asistenţă socială şi juridică. Atât mamele, cât şi copiii sunt înscrişi la medicul de familie, copiii de vârsta preşcolară şi şcolară sunt înscrişi la grădiniţă, respectiv şcoală. Toate asistatele, mămici sau viitoare mămici, din cele două centre maternale, sunt consiliate psihologic. Toate serviciile sunt gratuite”. Pe timpul şederii în centrul maternal, a mai explicat Croitorescu, mamele sunt implicate în diferite activităţi de socializare, de autogospodărire, iar în cazul mamelor minore, acestea sunt sprijinite şi ajutate cum să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul. Se încearcă crearea unui cadru necesar pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor intrafamiliale.

 

O şansă pentru mame să nu-şi abandoneze copiii

Cele două centre maternale din judeţ colaborează cu primăriile de domiciliu al asistatelor şi caută împreună soluţii pentru reintegrarea cuplurilor în comunitate sau în familia lărgită. Este o şansă pentru aceste femei să nu-şi abandoneze copiii, să nu le creeze o suferinţă mai mare decât aceea de a-i aduce pe lume şi a nu avea cu ce să-i crească. Sunt şi cazuri în care femeile care cer sprijin într-un centru maternal sunt maltratate fizic, bătute, umilite de concubini sau renegate de cei care le-au dat viaţă, după ce află că <odrasla>lor este <cu burta la gură>. Când au mai mare nevoie de ajutor, aceste tinere sunt aruncate în stradă. Tinerele mămici sunt sprijinite în căutarea unui loc de muncă, iar în cazul minorelor în continuarea studiilor.

Purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava a mai explicat că centrele maternale au rolul de tampon între comunitate şi instituţionalizare, un rol de prevenţie.

 

Însărcinată şi cu doi copii minori, a fugit de scandalurile concubinului

Una dintre mămici a solicitat ajutorul centrului maternal deoarece concubinul său consuma băuturi alcoolice şi provoca numeroase scandaluri la domiciliu. Femeia, însărcinată şi cu doi copii mici, nu a mai putut tolera ieşirile violente ale bărbatului. La o lună de la internare, mama a dat naştere unei fetiţe. Ceilalți doi copii au fost transferaţi de la şcoala unde aveau domiciliul, la o şcoală din apropierea centrului maternal. „Pe perioada şederii în centrul maternal, mama a fost consiliată psihologic, a fost sprijinită să depăşească perioada de criză. Mama a fost reintegrată în comunitate, împreună cu copilaşii”, ne-a povestit  Cristina Croitorescu.

 

Dată afară din casă de concubin, cu burta la gură

O altă beneficiară a centrului maternal a fost o tânără care provine din sistemul de protecţie a copilului. În urma unei relaţii consensuale, tânăra a rămas însărcinată. În ultimul trimestru de sarcină, tânăra a fost dată afară de concubin, iar aceasta a solicitat ajutorul centrului. Tânăra a fost ajutată de către specialiştii centrului maternal să-şi efectueze analizele necesare sarcinii şi a fost consiliată psihologic. După naşterea copilului, mama a fost ajutată să-şi îngrijească sugarul, iar copilaşul a fost botezat. Pe perioada internării în centrul maternal, tânăra mamă a fost încurajată să se apropie de familia sa, să reia relaţiile cu aceasta. La externarea din centru, mama şi copilul au fost integraţi în familia lărgită.

 

Dată afară din casă, pentru neplata chiriei

O altă tânără din sistemul de protecţie a copilului a solicitat ajutorul Complexului de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă – copil pentru că fusese dată afară din locuinţa în care stătea cu chirie. Tânăra era însărcinată în ultimul trimestru de sarcină, iar concubinul ei rămăsese fără serviciu. Gravidei i-au fost efectuate analizele premergătoare naşterii, a fost consiliată, i s-a pregătit geanta pentru spital, iar după naşterea copilului mama a fost ajutată să-i facă bebeluşului certificatul de naştere. La externare, mama şi copilul au fost intregraţi în comunitate, pentru că, între timp, situaţia materială s-a îmbunătăţit, concubinul acesteia găsindu-şi un loc de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 mame şi 37 de copii, internaţi în cele două centre maternale din judeţ.
 Vizualizări articol: 2231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
15 mame şi 37 de copii, internaţi în cele două centre maternale din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei