Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 136 (5343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Memoriu

Fermierii suceveni solicită o intervenţie fermă la Comisia Europeană pentru ca „gospodăria ţărănească” să nu dispară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa a înaintat un memoriu responsabililor din cadrul Guvernului României, în frunte cu comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, prin care cere o intervenţie fermă la Comisia Europeană pentru ca strategia din următorii ani să nu excludă de la subvenţii micii fermieri, cei care în judeţul Suceava şi în toată România sunt majoritari.

Alexandru Crăiuţ, reprezentantul fermierilor din zona de munte a judeţului, a declarat: „Peste 80% din efectivele cu vaci de lapte se află încă în gospodăriile ţărăneşti mici, cu 1-2 capete, ceea ce obligă administraţiile publice centrale, regionale şi locale să sprijine aceste exploataţii prin toate mijloacele, mai ales prin pârghii financiare care să menţină vie civilizaţia rurală, având în vedere că deşi avem o structură de proprietate foarte fărâmiţată, avem totuşi un deosebit potenţial agricol”. În opinia lui Alexandru Crăiuţ, la momentul de faţă „concepţia unor state occidentale dezvoltate, care susţin că mica gospodărie ţărănească trebuie să dispară, este profund devastatoare, cu consecinţe greu de imaginat pentru întreg spaţiul rural românesc”.

 

Solicitări: Subvenţii pentru însămânţări artificiale şi achiziţionarea de tancuri de răcire

Aceste reacţii au venit în condiţiile în care tendinţa din ultima perioadă, deocamdată la nivel declarativ, este ca diferitele forme de ajutor să-i excludă pe micii fermieri. 

Strategia de Dezvoltare a Zootehniei pentru perioada 2014-2020 urmează a fi avizată de Comisia Europeană în cadrul unui consiliu care ar urma să aibă loc în perioada iulie-august 2013 şi se speră ca propunerile trimise din România să fie luate în seamă.

În memoriul înaintat comisarului european Dacian Cioloş, prim-ministrului Victor Ponta şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa mai solicită subvenţionarea însămânţării artificiale la bovine, precum şi angajarea unui specialist agronom în cadrul primăriilor, care să asigure informarea agricultorilor referitor la noutăţi şi toate facilităţile de care pot beneficia.

Un alt aspect foarte important este legat de necesitatea ca fiecare fermier să deţină un tanc de răcire, cu atât mai mult cu cât din 2014 nu se va mai putea comercializa decât lapte conform.

„Pentru ca micii fermieri să-şi poate achiziţiona un tanc de răcire ar fi necesară subvenţionarea cu cel puţin 50% a costului de achiziţie”, se mai arată în memoriul asociaţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii suceveni solicită o intervenţie fermă la Comisia Europeană pentru ca „gospodăria ţărănească” să nu dispară.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Fermierii suceveni solicită o intervenţie fermă la Comisia Europeană pentru ca „gospodăria ţărănească” să nu dispară4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei