Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 136 (5343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Indo-romi?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circulă, pe internet, formularul unei petiții care susține pierderea cetățeniei române în cazul săvârșirii unei infracțiuni în străinătate. Nu prea se-nghesuie lumea să semneze – probabil, este instinctiv sesizată inechitatea: dacă furi un ou în România ești amendat, dacă-l furi în Albania, pierzi cetățenia. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, potrivit uzanțelor, delictele săvârșite de români peste hotare sunt sancționate unitar, potrivit legislației române, și-i de neconceput să-i aplici aceluiași individ o lege românească la Curtici și alta la Pancevo.

Chestiunea în sine, însă, rămâne: enormul prejudiciu de imagine produs țării datorită infracționalității greu de stăvilit a concetățenilor noștri bejeniți pe tot cuprinsul continentului. Cinstit vorbind, reacțiile vest-europenilor, de multe ori exagerate, au și destulă îndreptățire. Să stăm strâmb și să încercăm a judeca drept: dacă locuiești în oricare orășel liniștit, curat, tihnit și aseptic din Elveția, Germania, Olanda, și într-o „bună” zi te pomenești năpădit de „români” (pun ghilimele fiindcă nu-s totdeauna românași de-ai noștri) care-și fac nevoile în drum, fură, cerșesc, ba chiar și ucid, ce-ai zice? Exemplul libertății de circulație și de inițiativă propriu perioadei de formare a SUA nu-i citabil: atunci era vorba despre două-trei tipuri umane în curs de omogenizare instituțională, vorbind aceiași limbă și supuse acelorași legi, iar pentru cea mai mică încălcare, delincventul, alb sau negru, era mintenaș agățat de-o cracă.

Constituirea uniunii statelor europene, la secole distanță de construcția americană, s-ar vrea să fie un demers înainte de orice umanist, democrat, echitabil, nediscriminatoriu. Greu, când elementele constitutive provin din culturi (ba și din… inculturi!) atât de diverse și aflate în stadii de dezvoltare flagrant inegale. De aici și falsa pudoare în abordarea chestiunilor delicate – cum ar fi aceea a populației rome. Realitatea nudă și cât se poate de evidentă este constant ocolită și cei care se-ncumetă s-o abordeze se prefac a nu ști că strategiile de civilizare și culturalizare aplicate în cazul oricăror popoare rămân cronic ineficiente din pricina imuabilei atitudini de respingere reflexă a tot ce-i străin tradițiilor și cutumelor rome.

Deși cam asta sugerează indirect, Europa nu acceptă să recunoască faptul că invitațiile de implicare adresate țărilor din care romii provin (vorba vine; provin din India) presupune fără doar și poate recurgerea la nedemocratica formulă leninistă ”Nu știi, te învățăm, nu poți, te ajutăm, nu vrei, te obligăm!” Și nu cred că poate fi vorba de vreo atitudine discriminatorie când afirm că, în momentul de față, nu-i cu putință să se treacă peste „te obligăm”, chiar dacă, desigur, formulele găsite n-ar avea durități și directețe persecutorii. Iar „te obligăm” nu sună deloc bine în Europa anului 2013!

Altfel, tot ascunzându-ne după deget și făcând pe „niznai”-ul, expediem rezolvarea undeva, departe, către orizontul sfârșitului de secol, ceea ce iarăși devine inacceptabil. Revenind la povestea orășelului pașnic și agresat, poate că n-ar fi lipsit de interes să înfățișăm câteva cifre, de regulă ocolite, ce ar putea justifica (desigur, până la un punct) atitudinea intolerantă a multor vest-europeni. În Germania, peste 50% din actele de violență comise de infractori sub 21 de ani sunt datorate imigranților arabi. În Norvegia, toate (!!) violurile au fost comise, în 2012, de imigranți „nonoccidentali”, majoritatea de musulmani și africani de culoare. În Elveția, 96% dintre deținuți sunt imigranți, în Spania, 98%, cei mai mulți, musulmani, în Franța, peste 90%. În Italia, din 55.000 de cetățeni reținuți (unii, în prevenție; în fapt, sunt condamnați circa 35%) 52.000 sunt străini.

Cum se vede, romii nu-s special menționați în statistici, iar cetățenii români neromi (altă rimă n-am găsit!) comit adesea infracțiuni mai grave (în 2011, cinci suceveni au comis omoruri în străinătate) ori mai sofisticate (delicte informatice, trafic de droguri, furturi din muzee etc.). Oricum am privi-o și trata-o, confuzia produsă de sonoritatea denumirii „rom” vizavi de „român” s-ar cere, tocmai pentru eliminarea tuturor suspiciunilor de discriminare involuntară, eliminată.

Președintele Partidei Romilor, Nicolae Păun, a făcut nu demult o propunere demnă de interes: etnia să poarte numele de „indo-romi”. Merită de cugetat. Mi se pare o inițiativă de susținut – și nici nu se compară cu aiuristica idee a pierderii cetățeniei…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Indo-romi?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Indo-romi?5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se vede acum? trimis de
(16 iun 2013, 11:42:07
Daca pana in 1989 situatiile erau ascunse sau mascate de cenzura comunista, dupa Revolutie au inceput sa se vada problemele generate de romi (tigani, de fapt); nu am nimic cu aceasta etnie si nu am nimic impotriva lor atata vreme cat respecta normele de convietuire si legile tarii; drept dovada ca sunt multi care s-au romanizat (respecta legile, se spala, au renuntat la vechile obiceiuri). Cred ca acum isi da seama si Europa (care ne arata cu degetul ca nu rezolvam problema) ca, de fapt, nu noi avem o problema ci etnia roma: adapteza-te, invata sa-i respecti pe cei din jur, pane mana si munceste, nu ciordi, nu tipa in public, nu ma agresa vizual si olfactiv...nu cred ca cerem atat de mult...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei