Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 116 (5323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce joburi se caută

Top 10 meserii în care se fac angajări în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a contabilizat numărul de angajări efectuate pe fiecare meserie în parte, datele statistice arătând ce se caută în mod real pe piaţa muncii din judeţ. Datele nu sunt foarte îmbucurătoare pentru cei care îşi caută un loc de muncă, varietatea de posturi fiind  redusă. Pentru cei care vor să muncească fără a ţine cont de specializarea pe care o au AJOFM Suceava recomandă cursurile de recalificare pe care le organizează tocmai în meseriile care au cât de cât căutare.

 

Ce au căutat angajatorii din judeţ de la începutul acestui an

Conform datelor contabilizate de AJOFM Suceava, pe prima poziţie în topul angajărilor se află meseria de şofer. Astfel, de la începutul anului, 595 de persoane au fost angajate pe un post de acest gen. Urmează muncitorii necalificaţi în domeniul demolări, de la începutul lui 2013 pe acest post fiind angajaţi 526 de şomeri. Foarte căutate sunt şi vânzătoarele, pe acest job fiind înregistrate 515 încadrări în muncă.

Aceste trei joburi au fost până acum, în 2013, de departe cele mai căutate de angajatori.

La o distanţă apreciabilă urmează postul de lucrător comercial, 203 angajări, cel de manipulant, 188 de încadrări în muncă, şi dulgher, cu 153 de persoane recrutate.

De la începutul anului, câte 82 de persoane s-au angajat pe posturi de mecanic utilaje şi lucrător în bucătărie.

În fine, în top zece se mai găsesc angajările pe post de secretară, 79 de persoane, şi mecanic auto, 70 de persoane. Imediat după top 10 urmează firmele de pază care recrutează agenţi de securitate.

 

Posturile cu studii superioare, departe de top 10

După cum se poate lesne observa, meseriile cele mai căutate sunt din categoria celor care necesită studii minime sau medii. Din categoriile de joburi clasificate de AJOFM şi amintite mai sus doar pe postul de secretară se cer în general studii superioare.

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a precizat că dintre posturile cu nivel de instruire superior în care s-au făcut angajări mai multe se găsesc cele de inginer construcţii civile, consilier juridic, inginer mecanic sau director vânzări. Ca număr de angajări toate sunt însă departe de meseriile enumerate în top zece.

 

Tinerii şi şomerii peste 45 de ani se angajează cel mai greu

Statisticile AJOFM Suceava mai arată că tinerii până în 25 de ani şi persoanele peste 45 de ani sunt cei care îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă.

Mulţi dintre tineri, absolvenţi ai unor specializări care nu sunt căutate pe piaţa muncii, îşi încearcă şansa la cursurile de calificare organizate gratuit pentru şomeri de AJFOM. Din cei 542 de şomeri care urmează în momentul de faţă un curs de recalificare, 54% sunt tineri sub vârsta de 25 de ani. Ei sunt instruiţi în meserii ca bucătar, ospătar, lucrător comercial, coafor, mecanic auto, zidar pietrar, tencuitor etc. La finalul cursului, aceştia primesc o diplomă de absolvire, iar AJOFM le facilitează contactul cu agenţii economici care au posturi disponibile pentru meseria în care s-au specializat. 

„De la începutul anului s-au înregistrat 5.070 de angajări în rândul bărbaţilor şi 2.563 în rândul femeilor. Cei mai mulţi dintre cei care s-au angajat au un nivel de pregătire mediu, urmaţi de cei care au absolvit şcoli profesionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Datele statistice mai arată că tinerii îşi găsesc greu un prim loc de muncă, ulterior, după ce au o minimă experienţă, aceştia având mai multe şanse de a se angaja. Aşa se face că dacă tinerii până în 25 de ani îngroaşă rândul şomerilor, cei din categoria 25-35 de ani sunt cei mai căutaţi de agenţii economici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Top 10 meserii în care se fac angajări în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 5246 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Top 10 meserii în care se fac angajări în judeţul Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei