Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 116 (5323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Nepăsare

Curtea Domnească a Sucevei, năpădită de bălării în aşteptarea unei îndepărtate reabilitări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea Domnească a Sucevei, monumentul istoric aflat în centrul oraşului, a fost acoperită aproape complet de vegetaţia abundentă care s-a dezvoltat după încălzirea vremii, peisajul vizibil din strada principală fiind unul dezolant, în total contrast cu planurile măreţe de reabilitare, planuri aflate încă la un stadiu incipient.

Sucevenii se întreabă pe bună dreptate de ce a mai fost ridicată împrejmuirea din piatră, care permite o vizibilitate bună dinspre stradă, în condiţiile în care în interior zidurile sunt acoperite de bălării. Chiar şi în condiţiile în care monumentul nu poate fi vizitat, aspectul dezolant reprezintă fără îndoială o carte de vizită negativă pentru oraş.

O serie de lucrări de igienizare au fost realizate ultima oară anul trecut.

Terenul se află în administrarea Primăriei municipiului Suceava, cea care a promovat un program de reabilitare cu fonduri europene.

Contactat telefonic, Marian Andronache, şeful Direcţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului Suceava, a precizat că lucrările de igienizare trebuie realizate fie de angajaţii din subordinea sa, fie de cei de la Rosal. Marea problemă este legată de personalul redus şi volumul mare de muncă, a mai precizat acesta.  

 

Un proiect de 17 milioane de euro, aflat în faza de promovare

Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava, realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă Arena, a ajuns, în februarie 2013, la faza avizării de Ministerul Culturii.

Tot pentru acest an se mai doreşte realizarea documentaţiei şi promovarea spre finanţare a proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti cu fonduri ale Uniunii Europene, prin acelaşi program prin care se reabilitează Cetatea de Scaun. Cum pentru 2013 nu există fonduri europene, prima parte a finanţării ar putea fi obţinută în cel mai optimist caz în 2014.

Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual. Pentru întregul proiect ar fi necesară suma de 17 milioane de euro.

Un proiect care sună foarte bine, dar care este destul de departe de a fi realizat. Până când Curtea Domnească va fi un mare punct de atracţie turistică în Suceava o igienizare bine realizată, cu păstrarea unor zone verzi cu vegetaţie scurtă, ar da un aspect de normalitate pentru un obiectiv de asemenea rang, cu atât mai mult cu cât se află în centrul oraşului.

Prima construcţie descoperită arheologic pe amplasamentul actual al Curţii Domneşti datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, din timpul domniei lui Petru I Muşat, la vremea respectivă fiind vorba de o construcţie exclusiv din lemn. Primele incinte din piatră au apărut în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1431), Curtea Domnească fiind refăcută în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea Domnească a Sucevei, năpădită de bălării în aşteptarea unei îndepărtate reabilitări.
 Vizualizări articol: 2165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Curtea Domnească a Sucevei, năpădită de bălării în aşteptarea unei îndepărtate reabilitări3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Proiect modern trimis de
(23 mai 2013, 15:18:29
Proiectul firmei spaniole Arena este exceptional daca il iei individual.Chiar rog colegii de forum sa vizualizeze filmuletul de prezentare pe net.Din pacate nu se potriveste cu restul peisajului.Nici cu biserica Sf.Dumitru,nici cu cetatea,nici cu blocurile din jur,nici macar cu piata centrala(care si ea este exceptionala:)).Dar poate arhitectii orasului vor avea o viziune novatoare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei