Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a anunţat că un grup de senatori şi deputaţi ai acestui partid a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, două proiecte legislative care urmăresc îmbunătățirea calității actului educațional. Ardeleanu a spus că primul proiect este pentru extinderea serviciilor de tipul “Școală după şcoală” gratuite până la clasa a IV-a, iar cel de-al doilea proiect de lege vizează introducerea programului „Masă la şcoală” pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial.
Sanda-Maria Ardeleanu a explicat că introducerea programului „Masă la şcoală” este absolut necesară, deoarece actualul program „Laptele şi Cornul” a devenit ineficient după mai bine de zece ani de funcţionare.
„În momentul de faţă se impune o corectare a programului <Laptele şi Cornul>. Prin urmare, propunem transformarea programului <Laptele şi Cornul>într-un program de alimentaţie diversificată. Proiectul de lege împuternicește fiecare autoritate publică locală, care cunoaşte cel mai bine necesităţile copiilor şi specificul zonei, să decidă meniul acordat copiilor, la solicitarea părinților”, a explicat deputatul PDL de Suceava. Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că în situaţia în care acest proiect va fi aprobat, elevii ar urma să primească un meniu care va costa maxim zece lei/elev.
Pe de altă parte, Ardeleanu a mai spus că PDL propune şi extinderea serviciilor de tipul “Școală după şcoală”, gratuit, până la clasa a IV-a, această iniţiativă făcând parte din programul de guvernare propus de PDL în 2012.
„Aceasta este una din promisiunile mele din campania pentru alegerile parlamentare, când, stând de vorbă cu sute de părinți, am constatat un interes mare manifestat de aceștia pentru extinderea programului <Școală după şcoală>, a spus Sanda-Maria Ardeleanu. Ea a adăugat că prin această lege, statul ar urma să finanţeze programul „Şcoală după şcoală” pentru elevii de până în clasa a IV-a ai căror părinţi solicită acest serviciu, printr-un tichet în valoare de 200 de lei lunar. Deputatul PDL a explicat că acest tichet are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Părinţii ar urma să opteze pentru acest tichet, în scris, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală. „Măsura vine în sprijinul părinţilor şi îi încurajează pe aceștia să nu-şi abandoneze locul de muncă, dar și în sprijinul unor ONG-uri, sau al unor cadre didactice ieșite la pensie, care prin activitatea lor pot oferi servii educaționale de tipul <Şcoală după şcoală>.Prin urmare, vom avea trei categorii mari de beneficiari: elevii şi părinţii, ONG-urile şi profesorii pensionari, şi şcoala, prin îmbunătăţirea rezultatelor elevilor şi scăderea abandonului şcolar”, a declarat Ardeleanu. Ea şi-a exprimat speranţa ca dezbaterile din cadrul comisiilor de specialitate din Parlamentul României să ajute ca aceste proiecte legislative să devină legi funcționale.
(23 mai 2013, 15:09:01